Verzadigd vet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verzadigd vet is een vet dat een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren bevat.

Er bestaat ook onverzadigd vet, dit bevat een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. Een vet is een triglyceride, dat wil zeggen dat het bestaat uit een glycerolmolecuul en drie vetzuurmoleculen.

In de praktijk is elk vet een mengsel van verzadigde en onverzadigde vetten, het ene vet bevat meer verzadigde, het andere meer onverzadigde vetten. Om praktische redenen wordt bijna nooit naar de verzadiging van het vet gekeken, maar naar de verhouding tussen het voorkomen van de verschillende vetzuren.

Gezondheid[bewerken | brontekst bewerken]

Verzadigde vetten zijn belangrijk voor zowel voeding als voor de gezondheid. Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte (het 'slechte' maar ook het 'goede'). Enkel- en meervoudig onverzadigde vetten helpen volgens het Voedingscentrum het cholesterolgehalte laag te houden, echter is er nooit aangetoond dat cholesterol zelf hart- en vaatziekten veroorzaakt.[1] Verzadigd vet zorgt ervoor dat uit linoleenzuur (uit lijnzaad of chia) meer EPA- en DHA-vetzuren kunnen worden gemaakt.

De inzichten ten aanzien van de schadelijkheid van verzadigd vet zijn aan het verschuiven. Verzadigd vet zou, in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht, niet bijdragen aan een verhoging van het risico op hart- en vaatziekten.[2][3] Ook helpen verzadigde vetten bij het gezond houden van de longen en de nieren.[4]

Voedingswaardedeclaratie[bewerken | brontekst bewerken]

Op de verpakking van levensmiddelen staat een voedingswaardedeclaratie afgedrukt. Hierin is het vetgehalte en vaak ook het gehalte aan verzadigd vet terug te vinden.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Verzadigde vetten komen van nature vooral in dierlijk vetweefsel of melk voor, maar ook in bepaalde soorten plantaardige olie, zoals onder anderen palmolie, palmpitolie, kokosolie en cacaoboter. Daarnaast is het mogelijk om onverzadigde vetzuren (vloeibare oliën) kunstmatig te harden door middel van hydrogenatie. Hierbij worden de onverzadigde vetzuren (deels of volledig) omgezet in verzadigde vetzuren. Wanneer dit onvolledig gebeurt, ontstaat transvet. Van dit kunstmatig gevormde transvet is echter wel vastgesteld dat het een nadelig effect heeft op de gezondheid.[5] Het geeft onder anderen chronisch verhoogde insulinewaarden, wat een verhoogde kans op diabetes veroorzaakt.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Jonny Bowden, Stephen Sinatra, De grote cholesterolmythe: waarom het verlagen van uw cholesterol geen hartziekte zal voorkomen.. Fair Winds Press (1 november 2012). ISBN 978-1-61058-634-4.
  2. Muskiet FAJ, Muskiet MHA, Kuipers RS. (juli 2012). Het faillissement van de verzadigd vethypothese van cardiovasculaire ziektes (pdf). Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk 37 (3): 192–211. Geraadpleegd op 7 oktober 2015. Dit artikel is door de uitgever gratis toegankelijk gemaakt.
  3. Oude Elferink S., Huijsmans Z. (24 oktober 2010). Nieuwe kijk op verzadigd vet (pdf). Voeding & Visie 23 (2): 6–8. Geraadpleegd op 25 juni 2015. Dit artikel is door de uitgever gratis toegankelijk gemaakt.
  4. Verzadigde vetinname is geassocieerd met longfunctie bij personen met luchtwegobstructie: resultaten van NHANES 2007-2012 (2019). Geraadpleegd op 10 juni 2021.
  5. Transvetten. Stichting Voedingscentrum Nederland. Geraadpleegd op 19 juni 2014.