Naar inhoud springen

Villejuif - Gustave Roussy (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Villejuif - Gustave Roussy
Bouw van metrostation Villejuif - Gustave Roussy met Gustave Roussy op achtergrond
Metrostation
Geopend Ten vroegste in 2025
Metro
LijnRichtingVolgend station
Saint-Denis PleyelHôpital Bicêtre
Aéroport d'OrlyL'Haÿ-les-Roses (en)
Pont de SèvresArcueil - Cachan (d)
Ligging
Gemeente Villejuif
Coördinaten 48° 48′ NB, 2° 21′ OL
Villejuif - Gustave Roussy (Regio Parijs)
Villejuif - Gustave Roussy
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Parijs

Villejuif - Gustave Roussy is een toekomstig metrostation van de Metro van Parijs dat een halte wordt op zowel metrolijn 14 als metrolijn 15 met overstapfaciliteiten tussen beide. Het station is gelegen in de gemeente Villejuif, in het departementale park Hautes-Bruyères, aan de rue Édouard-Vaillant 55, voor de ingang van het Gustave Roussy.

Het station werd gebouwd als onderdeel van de zuidelijke verlenging van lijn 14 van Olympiades naar Aéroport d'Orly, waarbij ook de voorzieningen werden getroffen voor lijn 15. De perrons van lijn 15 komen op een diepte van 48 meter. De twee stations worden over elkaar heen gelegd en geïntegreerd in dezelfde civieltechnische structuur. Bovengronds komt het cirkelvormige gebouw van het station in het park.

De Chileense kunstenaar Iván Navarro zal in samenwerking met de architect Dominique Perrault een lichtkunstinstallatie maken in het metrostation. Een sterrenhemel wordt geïnstalleerd, bestaande uit neonlichten en spiegels die een illusie van oneindige diepte zullen geven. Het zal bestaan uit 312 trapeziumvormige lichtbakken van 2,7 m lang, 35,5 cm en 46,3 cm breed en 30 cm hoog, elk gestempeld met de naam van een ster, die de cirkelvormige plafonds van de ondergrondse niveaus zullen bezetten en twee futuristische zonnewijzers zullen vormen.

Het station zal ook een fresco van Matthias Lehmann bevatten op de perrons van lijn 14 en een fresco van Magali Bardos op die van lijn 15.

Bouwwerkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 2017 werd gestart met de bouw van de diepwanden. De centrale schacht werd in de open lucht gebouwd en eind 2018 opgeleverd. De tunnelboormachine voor lijn 14, Allison, arriveerde op 26 december 2019 aan de schacht. In de put werd een grote brug gebouwd om de machine in staat te stellen de schacht over te steken en zijn weg te vervolgen. De tunnelboormachine voor lijn 15, Amandine, arriveerde op 18 juni 2020. Het station zou begin 2015 geopend worden als halte op lijn 14, en mogelijk later dat jaar als halte op lijn 15.

Zie de categorie Villejuif - Gustave Roussy (Paris Metro) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.