Parijse metrolijn 14

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metro-M.svgParis Metro 14.svg
Parijse metrolijn 14 op de kaart
Totale lengte9,2 km
Geopend15 oktober 1998
Aantal sporen2
Metrodienst doorRATP
Lijn 14 bij station Châtelet

De Parijse metrolijn 14 is een metrolijn zonder bestuurder die met hoge snelheid Saint-Lazare via de Parijse binnenstad verbindt met de Olympiades op de linkeroever van de Seine. Voor de opening op 15 oktober 1998 was de lijn bekend onder het acroniem Meteor (METro Est-Ouest Rapide), oftewel 'Snelle Oost-Westmetro'.

Dit is de eerste Parijse metrolijn die geheel automatisch wordt bediend. (Intussen rijdt ook lijn 1 zonder bestuurder en wordt lijn 4 geautomatiseerd tegen 2022). Op de lijn rijdt een aangepaste versie van de MP 89 bandenmetro, de MP 89 CA, zonder bestuurderscabine. Passagiers kunnen helemaal voorin plaatsnemen en vooruit kijken, in de richting waarin de metro rijdt. Om de veiligheid van de passagiers te garanderen zijn tussen spoor en perron automatische glazen schuifdeuren aangebracht, die tegelijk met de deuren van de metro openen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Doelen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Meteor-project had (en heeft nog steeds) een aantal doelen:

  • het verlichten van de drukte op de overbelaste centrale sectie van de RER A;
  • het verbinden van de zakenwijken in het westen en het oosten van de stad;
  • het overnemen van een van de zuidelijke takken van lijn 7;
  • het overnemen van een van de noordelijke takken van lijn 13;
  • het verbeteren van de verbinding met de linkeroever van de Seine, in het bijzonder met het 13e arrondissement, waar zich de Bibliothèque Nationale bevindt en waar onder de naam Paris Rive Gauche een geheel nieuw stadsdeel wordt ontwikkeld.

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

De Franse regering begon met het project in 1989. De uitvoering begon in juni 1993 en duurde tot het eerste halfjaar van 1995. Het eerste treinstel werd op 17 maart 1997 geleverd en het testrijden begon op 26 mei van dat jaar. Tussen januari en oktober 1998 waren de eerste stations klaar. Met groot vertoon werd de eerste automatische lijn van het Parijse metronet op 15 oktober 1998 in gebruik genomen, in het bijzijn van Jacques Chirac, president van Frankrijk. In 2003 werd de verlenging van Madeleine naar Saint-Lazare geopend. Ten slotte werd op 26 juni 2007 de verlenging van Bibliothèque François Mitterrand naar Olympiades geopend.

Stationslijst[bewerken | brontekst bewerken]

      Station Arrondissement Aansluitingen
  o   Saint-Lazare Toegankelijk voor mindervaliden 8e MMetro-M.svg03Paris Metro 3.svg09Paris Metro 9.svg12Paris Metro 12.svg13Paris Metro 13.svg
RERRER.svgEParis RER E icon.svg
TransTransilien-train.svgJParis Transilien J.svgLParis Transilien L.svg
grandes lignes
  o   Madeleine Toegankelijk voor mindervaliden 8e MMetro-M.svg08Paris Metro 8.svg12Paris Metro 12.svg
  o   Pyramides Toegankelijk voor mindervaliden 1e MMetro-M.svg07Paris Metro 7.svg
  o   Châtelet Toegankelijk voor mindervaliden 1e, 4e MMetro-M.svg01Paris Metro 1.svg04Paris Metro 4.svg07Paris Metro 7.svg11Paris Metro 11.svg
RERRER.svgAParis RER A icon.svgBParis RER B icon.svgDParis RER D icon.svg
  o   Gare de Lyon Toegankelijk voor mindervaliden 12e MMetro-M.svg01Paris Metro 1.svg
RERRER.svgAParis RER A icon.svgDParis RER D icon.svg
TransTransilien-train.svgRParis Transilien R.svg
grandes lignes
  o   Bercy Toegankelijk voor mindervaliden 12e MMetro-M.svg06Paris Metro 6.svg
grandes lignes
    Cour Saint-Émilion Toegankelijk voor mindervaliden 12e
  o   Bibliothèque François Mitterrand Toegankelijk voor mindervaliden 13e RERRER.svgCParis RER C icon.svg
    Olympiades Toegankelijk voor mindervaliden 13e

(De vetgedrukte stations zijn eindbestemming tijdens sommige ritten.)

Het hele traject ligt onder dichtbebouwd gebied. Toch legt de metro van lijn 14 tussen de stations in vergelijking met de andere lijnen van Parijs een veel grotere afstand af. Vooral tussen de haltes Châtelet en Gare de Lyon rijdt lijn 14 in één keer een lang eind. De lijn is hierin echter niet uniek in Parijs, ook de treinen van de RER leggen in het centrum van Parijs langere afstanden tussen de stations af dan de normale metrolijnen.

Reizigersaantallen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2003 bereikte het gemiddelde dagelijkse aantal reizigers 175.000 per weekdag. In hetzelfde jaar werd de verlenging naar Saint-Lazare geopend. Daarna steeg het aantal passagiers voortdurend: voor de verlenging van de lijn naar Olympiades in 2007 gebruikten gemiddeld 390.000 passagiers per werkdag deze lijn. Ten slotte werd op 26 juni 2007 de verlenging van Bibliothèque François Mitterrand naar Olympiades geopend. In 2011 werd de grens van 500.000 dagelijkse reizigers bereikt.

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

In het noorden is een verlenging gepland tegen 2020 naar halte Porte de Saint-Ouen, met een stop in Porte de Clichy. Hierbij ontstaat er een aansluiting op de twee takken van de drukke metrolijn 13, die hierdoor ontlast zal worden. Van het overnemen is van een van de takken van lijn 13 is geen sprake meer. De nieuwe stations worden:[1]

  • Pont Cardinet: aansluiting op Transilien spoorlijnen.
  • Porte de Clichy: Aansluiting op Gennevilliers-tak van lijn 13 en op de RER C lijn.
  • Station Saint-Ouen: Aansluiting op RER C lijn.
  • Porte de Saint-Ouen: Eindpunt en aansluiting op lijn 13, richting de Saint-Denis.

In een volgende fase wordt de lijn nog verder doorgetrokken in het noorden tot een nieuwe terminus Saint-Denis Pleyel in Saint-Denis tegen 2024. Deze nieuwe terminus biedt aansluiting op RER D en de geplande nieuwe metrolijnen 15, 16 en 17.

In het zuiden moet de lijn tegen het midden van 2024, net op tijd voor de olympische spelen, luchthaven van Orly bereiken in het kader van het 'Grand Paris Express' project. Het zal dan aansluiting geven op lijn 7 et tram 3a (bij Maison Blanche / porte d'Italie) alsook op de nieuwe metroringlijn M15. Deze verlenging zorgt ervoor dat het zeer dichtbevolkte deel rond Maison Blanche (én Olympiades, waar de lijn momenteel begint) toegang hebben tot de expresslijn en binnen enkele minuten Gare de Lyon, Chatelet, Pyramides en Gare st Lazare kunnen bereiken alsook Villejuif en de luchthaven Orly in het zuiden.

Door deze verlenging is Gare de Lyon (het treinstation waar alle (hogesnelheids)treinen richting zuid-oost Frankrijk, Spanje, Italië, Monaco en Zwitserland vertrekken) vanuit de luchthaven van Orly (de tweede grootste luchthaven van Parijs en Frankrijk) in slechts 23 minuten zonder overstap te bereiken, in plaats van minstens 3 overstappen en 46 minuten van vandaag.

Voor deze verlenging zijn 14 metrotreinen van het type MP 05 besteld.[2] De metroperrons worden nu nog niet voor volle lengte gebruikt en om de grotere drukte door de verlenging op te vangen zullen de metrotreinen langer worden.[3]

Eerder gebruik van het lijnnummer 14[bewerken | brontekst bewerken]

Deze lijn 14 is niet de eerste Parijse metrolijn die het nummer 14 draagt. De eerste lijn 14 bestond tot 1976 en ging van Invalides naar Porte de Vanves. Met de opening van de verbinding Invalides - Saint-Lazare (1976) werd deze lijn geïntegreerd in lijn 13, waarvan ze nu het zuidelijke deel vormt.

Zie de categorie Paris Métro Line 14 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.