Station Paris Saint-Lazare

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paris-Saint-Lazare
Voorgevel van het station
Plaats Parijs
Perrons 27
Lijn(en) 334 000 Paris-Saint-Lazare - Mantes-Station
334 900 Paris-Saint-Lazare - Ermont-Eaubonne
340 000 Paris-Saint-Lazare - Le Havre
973 000 Paris-Saint-Lazare - Versailles-Rive-Droite
975 000 Paris-Saint-Lazare - Saint-Germain-en-Laye
RERParis transit icons - RER.svgEParis transit icons - RER E.svg TransParis transit icons - Train.svgJParis transit icons - Train J.svg LParis transit icons - Train L.svg
Aansluiting MParis transit icons - Métro.svg03Paris transit icons - Métro 3.svg09Paris transit icons - Métro 9.svg12Paris transit icons - Métro 12.svg13Paris transit icons - Métro 13.svg14Paris transit icons - Métro 14.svg
Vervoerder SNCF
Reizigers 164 miljoen per jaar
Coördinaten 48° 53′ NB, 2° 19′ OL
Station Paris Saint-Lazare (Regio Parijs)
Station Paris Saint-Lazare
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Frankrijk

Station Paris-Saint-Lazare, lokaal vaak aangeduid als Gare Saint-Lazare, is een spoorwegstation in het centrum van Parijs. Net als de andere zes grote stations in Parijs (zie onderaan deze pagina) is het een kopstation. Gemeten naar het aantal passagiers dat van het station gebruikmaakt, is dit het tweede station van Parijs. Het ligt in het 8e arrondissement en wordt gebruikt door de SNCF.

Tijdens de spits maken 80.000 passagiers per uur gebruik van het station.

Het gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het Gare Saint-Lazare heeft twee grote hallen: een centrale stationshal, waar onder andere de kaartjes worden verkocht, en een vertrekhal met de perrons.

De geschiedenis van het station Saint-Lazare begint in 1837 met de opening van de Spoorwegen van Parijs. Op dat moment bouwde men een voorlopig station in hout. In 1841 werd een tweede voorlopig station gerealiseerd door de architect Alfred Armand. Dit geel gepleisterde gebouw vormde de basis voor het uiteindelijk in 1853 voltooide station naar plannen van Eugène Flachat.

Het huidige gebouw (Juste Lisch, 1885-1889) omgeeft de oudere structuren en heeft een voorgevel in de 17e-eeuwse beaux-arts-stijl. De twee hallen zijn opgetrokken uit staal. Een toonbeeld van wat er indertijd mogelijk was – niet geheel toevallig werd enig tijd na oplevering de Wereldtentoonstelling geopend (1889). In 1936 is het gebouw nog een keer volledig gerestaureerd en werd het tot wat het nu nog is.

Tussen 2002 en 2012 onderging het gebouw een grondige renovatie. Het station kreeg een vernieuwde lay-out, een drie verdiepingen tellend winkelcentrum en oudere onderdelen van het gebouw werden opgeknapt. Op 21 maart 2012 werd het vernieuwde station geopend.

Spoorlijnen[bewerken | brontekst bewerken]

De verschillende groepen sporen zijn duidelijk zichtbaar.

Het station is het eindpunt van een vijftal spoorlijnen (voorheen zes), die buiten het station aftakken in verschillende andere lijnen. De lijnen vanaf station Saint-Lazare zijn hoofdzakelijk aangelegd voor forenzenverkeer. Het forenzenverkeer naar het station is altijd al druk geweest, en daarom is het spoorverkeer rond het station verdeeld in verschillende groepen, met elk eigen sporen naar het station en met eigen perrons op het station zelf. De enige uitzondering hierop zijn de groepen IV en VI, omdat deze twee groepen samen een viersporige lijn vormen tot diep in de buitenwijken worden een aantal voorstadstreinen van groep VI over de sporen van groep IV geleid door de buitenwijken, tot en met station Saint-Lazare.

De spoorlijnen, met de bijbehorende groepnummers, zijn:

De Ligne d'Auteuil is in 1922 vanwege capaciteitsproblemen op het station ingekort tot station Pont-Cardinet, de perrons van de groepen I, II en III zijn daarna herverdeeld over de groepen II en III.

De 27 perronsporen op het station zijn sinds 2012 op de volgende manier verdeeld over de huidige vijf groepen:

Treindienst[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
TER 3100 TER (SNCF) Paris Saint-LazareRouen-Rive-DroiteYvetotBréauté-BeuzevilleLe Havre
TER 3300 TER (SNCF) Paris Saint-LazareCaenLisonCherbourg
TER 3350 TER (SNCF) Paris Saint-LazareÉvreux-NormandieLisieuxTrouville-Deauville
TER 13100 TER (SNCF) Paris-Saint-LazareVernon - GivernyRouen-Rive-Droite
TransParis transit icons - Train.svg JParis transit icons - Train J.svg Transilien (SNCF) Paris Saint-Lazare – [ Argenteuil – [ Ermont - Eaubonne ] / [ Cormeilles-en-ParisisConflans-Sainte-Honorine – [ PontoiseBoissy-l'AillerieGisors ] / [ Mantes-la-Jolie ] ] ] / [ Les MureauxMantes-la-JolieVernon - Giverny ]
TransParis transit icons - Train.svg LParis transit icons - Train L.svg Transilien (SNCF) Paris Saint-LazareBécon-les-Bruyères – [ Nanterre-UniversitéMaisons-LaffitteCergy-le-Haut ] / [ [ La DéfenseSaint-Cloud – [ Versailles-Rive-Droite ] / [ Marly-le-RoiSaint-Nom-la-Bretèche - Forêt de Marly ] ]

Transilien-voorstadstreinen[bewerken | brontekst bewerken]

Bedieningsgebieden van de Parijse kopstations
geel voor station Saint-Lazare

Het Gare Saint-Lazare wordt vooral gebruikt voor verbindingen naar de banlieues, de voorsteden van Parijs. Dagelijks rijden 1.400 voorstadstreinen van en naar het station. De treindiensten zijn verdeeld over twee Transilien-lijnen: lijn J omvat de voorstadsdiensten over de groepen IV, V en VI, welke voornamelijk met dubbeldeks-materieel uitgevoerd worden, lijn L omvat de voorstadsdiensten over de groepen II en III, welke voornamelijk met enkeldeks-materieel worden uitgevoerd.

Vorige en volgende stations[bewerken | brontekst bewerken]

Richting Vorig station Lijn
Cergy-le-Haut Pont-Cardinet
Clichy - Levallois
TransParis transit icons - Train.svgLParis transit icons - Train L.svg
Nanterre — Université
Maisons-Laffitte
Pont-Cardinet TransParis transit icons - Train.svgLParis transit icons - Train L.svg
Saint-Nom-la-Bretèche - Forêt de Marly La Défense TransParis transit icons - Train.svgLParis transit icons - Train L.svg
Versailles — Rive-Droite La Défense TransParis transit icons - Train.svgLParis transit icons - Train L.svg
Saint-Cloud Bécon-les-Bruyères TransParis transit icons - Train.svgLParis transit icons - Train L.svg
Ermont - Eaubonne Asnières-sur-Seine TransParis transit icons - Train.svgJParis transit icons - Train J.svg
Gisors-Embranchement Argenteuil TransParis transit icons - Train.svgJParis transit icons - Train J.svg
Mantes-la-Jolie
(via Conflans-Sainte-Honorine)
Argenteuil TransParis transit icons - Train.svgJParis transit icons - Train J.svg
Mantes-la-Jolie
(via Poissy)
Houilles-Carrières-sur-Seine TransParis transit icons - Train.svgJParis transit icons - Train J.svg
Vernon - Giverny
(via Poissy)
Houilles-Carrières-sur-Seine TransParis transit icons - Train.svgJParis transit icons - Train J.svg

Langeafstandstreinen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station Saint-Lazare kent, in vergelijking met de andere Parijse kopstations, vrij weinig langeafstandsverkeer. De langeafstandstreinen bedienen de regio Normandië, met uitzondering van Le Tréport, dat bediend wordt vanaf Paris-Nord en Granville, dat bediend wordt vanaf Paris-Montparnasse. De meeste langeafstandstreinen hebben de merknaam Intercités Normandie, maar alle treinen worden gereden door TER Haute-Normandie.

Belangrijke stations die vanuit station Saint-Lazare bereikt kunnen worden zijn onder andere: Caen, Cherbourg, Dieppe, Le Havre, Rouen-Rive-Droite en Saint-Lô.

Aansluitingen[bewerken | brontekst bewerken]

Onder het plein voor het station, de Cour de Rome, ligt het metrostation Saint-Lazare. Ook zijn, per tunnel, de stations Haussmann Saint-Lazare (RER E), Auber (RER A) en de metrostations Havre - Caumartin, Opéra en Saint-Augustin met het station verbonden.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gare de Paris-Saint-Lazare van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.