Parijse metrolijn 4

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metro-M.svgParis m 4 jms.svg
Parijse metrolijn 4 op de kaart
Totale lengte10,6 km
Geopend21 april 1908
Aantal sporen2
Treindienst doorRATP
Traject
uKHSTa Porte de Clignancourt
uHST Simplon
uHST Marcadet - Poissonniers MMetro-M.svg12Paris m 12 jms.svg
uHST Château Rouge
uHST Barbès - Rochechouart MMetro-M.svg02Paris m 2 jms.svg
uHST Gare du Nord MMetro-M.svg05Paris m 5 jms.svg RERRER.svgBParis RER B icon.svgDParis RER D icon.svgEParis RER E icon.svg TransLogo train transilien.svgHLogo Paris Transilien ligneH.svgKLogo Paris Transilien ligneK.svg
uHST Gare de l'Est MMetro-M.svg05Paris m 5 jms.svg07Paris m 7 jms.svg TransLogo train transilien.svgPLogo Paris Transilien ligneP.svg
uHST Château d'Eau
uHST Strasbourg - Saint-Denis MMetro-M.svg08Paris m 8 jms.svg09Paris m 9 jms.svg
uHST Réaumur - Sébastopol MMetro-M.svg03Paris m 3 jms.svg
uHST Étienne Marcel
uHST Les Halles RERRER.svgAParis RER A icon.svgBParis RER B icon.svgDParis RER D icon.svg
uHST Châtelet MMetro-M.svg01Paris m 1 jms.svg07Paris m 7 jms.svg11Paris m 11 jms.svg14Paris m 14 jms.svg
uHST Cité
uHST Saint-Michel RERRER.svgBParis RER B icon.svg
uHST Odéon MMetro-M.svg10Paris m 10 jms.svg
uHST Saint-Germain-des-Prés
uHST Saint-Sulpice
uHST Saint-Placide
uHST Montparnasse - Bienvenüe MMetro-M.svg06Paris m 6 jms.svg12Paris m 12 jms.svg13Paris m 13 jms.svg TransLogo train transilien.svgNLogo Paris Transilien ligneN.svg
uHST Vavin
uHST Raspail MMetro-M.svg06Paris m 6 jms.svg
uHST Denfert-Rochereau MMetro-M.svg06Paris m 6 jms.svg RERRER.svgBParis RER B icon.svg
uHST Mouton-Duvernet
uHST Alésia
uHST Porte d'Orléans TTramway-T.svg3aLogo Paris tram ligne3a.svg
uKHSTe Mairie de Montrouge

Metrolijn 4 van de metro van Parijs verbindt het noorden van de stad vanaf Porte de Clignancourt tot aan Mairie de Montrouge in het zuiden. De lijn, die 12,1 km lang is, eindigde tot maart 2013 bij Porte d'Orléans en wordt hierom ook wel de « Orléans-Clignancourt » genoemd.[bron?] Op deze lijn zou het het warmst zijn[1] omdat ze geheel onder de grond loopt en is uitgevoerd als bandenmetro (sinds 1964).

Metrolijn 4 wordt ook veel gebruikt door mensen die vanuit Noord Frankrijk naar Zuidwest Frankrijk of Spanje reizen omdat er geen directe treinverbinding is tussen het Gare du Nord (Thalys) en het Gare Montparnasse (TGV).

Geschiedenis[bewerken]

Lijn 4 van de Parijse metro was de eerste lijn van noord naar zuid, en de eerste waarvan het tracé de Seine kruiste.

Het noordelijke tracé (Porte de Clignancourt – Châtelet) werd geopend op 21 april 1908. Het zuidelijke tracé (Porte d'Orleans – Raspail) werd geopend in oktober 1909. De aansluiting tussen beide tracés werd gemaakt op 9 januari 1910. In de jaren zestig werd de metrolijn omgebouwd voor bandenmetro's en vanaf 1967 volledig als bandenmetrolijn geëxploiteerd. In de jaren zeventig werd een kleine wijziging in het tracé aangebracht om het RER-station Châtelet-Les Halles te kunnen bouwen.

In maart 2013 werd het station Mairie de Montrouge geopend. Momenteel werkt de RATP aan verlenging van het traject naar Bagneux.

Verlenging[bewerken]

De zuidelijke tak van deze lijn wordt via het toekomstige station Barbara verlengd naar de nieuwe terminus Bagneux - Lucie Aubrac in de gemeente Bagneux. Deze verlenging wordt in 2021 in gebruik genomen.
In het noorden is een verlenging naar de voorsteden La Plaine Saint-Denis en Saint-Denis nog hypothetisch.

Materieel[bewerken]

Sinds april 2013 wordt de lijn uitsluitend geëxploiteerd door het MP 89. Deze metrolijn is de volgende lijn die omgebouwd wordt voor onbemande metro's. Deze lijn zal de metrotreinen van metrolijn 14 overnemen, waarvan het treinmaterieel vernieuwd wordt om de treinlengte aldaar van zes rijtuigen naar acht rijtuigen te brengen.[2]

Toerisme[bewerken]

Muurschildering metrostation Denfert-Rochereau
Muurschildering metro station Denfert-Rochereau

Lijn 4 is een belangrijke metrolijn voor het toerisme in Parijs. De lijn is verbonden met alle RER-lijnen en doet de grote treinstations Gare du Nord, Gare de l'Est en Gare Montparnasse aan. Daarnaast doorsnijdt de lijn de volgende toeristische gebieden: Île de la Cité, gelegen in de Seine met het Paleis van Justitie en de Notre-Dame, de wijk Saint-Germaine en de wijk Saint-Michel met een deel van het Quartier Latin.