Vlag van Luik (provincie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Luik
Vexillologisch symbool voor een vlag zoals die in de praktijk wordt uitgevoerd? Vlag van Luik (Provincie)
Details
Verhouding 2:3
Kleuren Zwart

Rood
Groen
Geel
Wit

Jurisdictie Luik
Overige vlaggen
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De provincie Luik heeft geen vlag die officieel dienstdoet als vlag van Luik. Officieus gebruikt men echter een vlag die als een banier gemodelleerd is naar het provinciale wapen. Voor de hoogte-breedteverhouding houdt men zowel 2:3 als 1:1 (vierkant) aan.

Het provinciale wapen bestaat uit vier kwartieren. Het eerste kwartier toont het wapen van de stad Luik, het tweede kwartier dat van het hertogdom Bouillon en het vierde kwartier dat van het graafschap Loon. Het derde kwartier toont de bovenste helft van het wapenschild van Verviers.

De drie posthoorns verwijzen naar het tegenwoordig in Nederlands Limburg gelegen Graafschap Horn.

Afgekeurd vlagontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Léon Nyssen stelde op 30 oktober 2001 een vlag voor de provincie Luik voor aan de provinciale autoriteiten. Het vlagvoorstel is niet volledig gerelateerd aan het provinciewapen omdat dit wapen de huidige provincie Luik niet correct weergeeft, zoals hierboven uitgelegd. Het vlagvoorstel is vier verticale banen geel-rood en vijf horizontale banen wit-rood-wit-geel-blauw. De verticale banen hebben de kleuren van het voormalige prinsbisdom Luik. De bovenste horizontale wit-rode banen hebben de kleuren van Limburg. De onderste horizontale, wit-geel-blauwe strepen staan voor het abdijvorstendom Stavelot-Malmedy. De kleuren zijn ook geplaatst volgens de geografische locatie van de voormalige entiteiten: Luik in het westen, Limburg in het noordoosten en Stavelot-Malmedy in het zuidoosten. Op 11 januari 2002 deelde gouverneur Paul Bolland aan Léon Nyssen mee dat de permanente deputatie, op basis van een rapport van de provinciale archivaris de heer Flagothier, het voorstel had verworpen en had besloten om het wapenbanier als onofficiële vlag van de provincie te behouden.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]