Naar inhoud springen

Indische vlekbekeend

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Vlekbekeend)
Indische vlekbekeend
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Indische vlekbekeend
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Anseriformes (Eendvogels)
Familie:Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht:Anas
Soort
Anas poecilorhyncha
Forster, 1781
Groen=Indische vlekbekeend; Oranje=Chinese vlekbekeend
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Indische vlekbekeend op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Indische vlekbekeend (Anas poecilorhyncha) is een eend die voorkomt in grote delen van het Oriëntaals gebied. Sinds 2006 beschouwt ook BirdLife International de afsplitsing van deze soort van de Chinese vlekbekeend (A. zonorhyncha)

De beide geslachten zijn vrijwel gelijk. De kruin is donkerbruin en de kop en hals zijn grijswit. De oogstreep is bruin, De rug- en schouderveren zijn donkerbruin met lichte randjes. De spiegel is groen met daarboven een witte vlek. De snavel is zwart, de bovensnavelbasis is rood en het uiteinde geel. De lichaamslengte bedraagt 45 tot 60 cm.

Het voedsel is zowel dierlijk als plantaardig.

Voortplanting

[bewerken | brontekst bewerken]

Het legsel bestaat meestal uit acht tot veertien eieren, die gedurende 28 dagen worden bebroed.

Verspreiding en leefgebied

[bewerken | brontekst bewerken]

De Indische vlekbekeend komt voor op het Indiase subcontinent en omringende landen zoals Cambodja, Laos, Thailand en Vietnam. De habitat van de Indische vlekbekeend bestaat uit ondiepe meren, plassen en vijvers met wilde begroeiing.

De soort telt twee ondersoorten:[2]

De Indische vlekbekeend heeft een enorm groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven) gering. De grootte van de populatie wordt geschat op 150.000 tot 1.100.000 individuen. De aantallen lopen echter terug. Echter, het tempo van achteruitgang ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar). Om deze redenen staat deze grondeleend als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Houden en fokken

[bewerken | brontekst bewerken]

Deze fraai gekleurde soort grondeleend is zo groot is als de wilde eend. Ondanks zijn tropische herkomst is de vogel winterhard en kan daardoor in Nederland en België in buitenvolières gehouden worden. Houders van deze watervogels moeten deze vogel apart houden omdat de Indische vlekbekeend gemakkelijk kruist met wilde eenden.

De broedtijd is half april met ongeveer 8 tot 14 witte, bruinachtige of bleekgroene eieren. De broedduur is ongeveer 26 tot 28 dagen. De dieren zijn geslachtsrijp aan het eind van het eerste levensjaar.