Volkswagen Lupo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Volkswagen Lupo
Volkswagen Lupo
Productiejaren 1998-2005
Productieaantal 487.856
Uitvoeringen
o.a. 1.0, 3L, SDI, TDI, FSI, GTI
Opvolger Volkswagen Fox
Concurrenten Ford Ka
Nissan Micra
Peugeot 106
SEAT Arosa
Opel Corsa
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Volkswagen Lupo is op de markt gekomen als aanvulling van Volkswagen in de miniklasse. Seat bracht dit model op de markt als SEAT Arosa.

De Volkswagen Lupo is geproduceerd vanaf oktober 1998 tot juli 2005.

Deze miniklasse-auto was beschikbaar met een reeks benzine- en dieselmotoren variërend van een 1.0 tot een 1.6 FSI 16V, en de dieselvarianten 3L 1.2, 1.4 en een 1.7L. De benzinemotoren en de 1.7L diesel had vier cylinders. De overige twee dieselmotoren waren uitgevoerd met drie cyclinders.

De zogenaamde 3L 1.2TDI-versie van de Lupo was in staat om met 1 liter diesel gemiddeld 33 kilometer te rijden. Dit blijft een van de zuinigste productieauto's[1] ooit verkocht. Dit was mogelijk door diverse veranderingen aan de carrosserie om de luchtweerstand te verminderen, en door diverse delen te vervangen door lichtere materialen als aluminium. Zeker 80% van de carrosseriedelen van de lupo 3L was speciaal herontwikkeld voor de 3L, en week met deze delen af van de andere Lupo's. Van het lichtgewicht magnesium stuur tot de speciale magnesium/aluminium velgen met speciale banden tot aan lichtgewicht stoelen en motorkap, werkelijk alles was speciaal herontwikkeld. Verder werd er gebruikgemaakt van een lichtgewicht driecilinder blok, gekoppeld aan een zeer rendabele versnellingsbak met een start-stop systeem. Echter werd, mede door de in verhouding hogere aanschafprijs, de Lupo 3L geen groot succes. Dit mede door het feit dat de Lupo tot 2001 niet leverbaar was met energieverbruikende opties, zoals airconditioning, verwarmde stoelen, elektrische ramen en stuurbekrachtiging die bij andere auto's in dit segment vaak al verkrijgbaar waren voor eenzelfde prijs. De Lupo3L is in 2010 vrij van wegenbelasting geworden vanwege de lage CO2-uitstoot van 81 gram. Hierdoor is de import van VW Lupo 3L occasions uit het buitenland (met name Duitsland) explosief toegenomen. De regels zijn sinds 1 januari 2014 aangepast waardoor alleen nog een voertuig die ouder is dan 40 jaar vrij is van wegenbelasting.

Ter vervanging van de Lupo is de Fox op de markt gebracht. De Fox is weer vervangen door de Volkswagen Up, die in 2011 verscheen. Deze Volkswagen Up moest concurreren met o.a. de Smart ForTwo, de Opel Adam en de Toyota iQ. Hij was leverbaar als drie- en vijfdeurs. Inmiddels is de productie van de Up! ook gestopt.[2] Er komt een elektrische opvolger aan van Volkswagen met de naam ID.1.

Actiemodellen[bewerken | brontekst bewerken]

  • College 2001
  • Master Edition 2000-2001
  • Cambridge 2002-2003
  • Oxford 2002-2003
  • Princeton 2003
  • Athena 2004
  • Basis, Trendline, Comfortline, Highline en Sportline 1999-2005

Euro NCAP[bewerken | brontekst bewerken]

In 2000 werd de Volkswagen Lupo getest in de botsproeven van Euro NCAP. Hier kreeg de Lupo vier sterren voor de veiligheid van inzittenden.[3] De Lupo geeft inzittenden op alle vlakken voldoende bescherming.

Merk en model resultaat voetgangersveiligheid
Volkswagen Lupo (26 punten) (13 punten)
Zie de categorie Volkswagen Lupo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.