Vorstendom Palts-Simmern-Zweibrücken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fürstentum Pfalz-Simmern-Zweibrücken (de)
Land in het Heilige Roomse Rijk Wapen Heilige Roomse Rijk
 Paltsgraafschap aan de Rijn
 Graafschap Veldenz
1410 – 1453 Vorstendom Palts-Simmern (1453-1598) 
Hertogdom Palts-Zweibrücken 
Symbolen
Arms of the Palatinate (Palatinate-Bavaria).svg
Algemene gegevens
Hoofdstad Simmern, Meisenheim
Talen Duitse dialecten
Religie Rooms-katholicisme
Politieke gegevens
Regeringsvorm Wereldlijk Rijksvorstendom
Staatshoofd Vorst (Paltsgraaf, Hertog)
Dynastie Wittelsbach (Palts-Simmern)

Het Vorstendom Palts-Simmern-Zweibrücken (Duits: Fürstentum Pfalz-Simmern-Zweibrücken) was een land in het Heilige Roomse Rijk dat bestond tussen 1410 en 1459. Het territorium van het vorstendom bestond uit verschillende niet aaneengesloten delen tussen de Rijn en de Moezel. De hoofdstad was Simmern. Het vorstendom ontstond toen het Paltsgraafschap aan de Rijn werd verdeeld tussen de vier zoons van Rooms-koning en keurvorst Ruprecht van de Palts. De derde zoon, Stefan, kreeg Simmern-Zweibrücken. In 1453 werd het vorstendom zelf verdeeld in Palts-Simmern en Palts-Zweibrücken.

Geschiedenis[bewerken]

Portret van Stefan van Simmern-Zweibrücken uit een latere periode.

Deling van de Palts[bewerken]

De Palts was aan het begin van de 15e eeuw een van de invloedrijkste gebieden in het Heilige Roomse Rijk. Ruprecht III van de Palts werd in 1400 zelfs tot Rooms-koning gekozen. Ruprecht bepaalde in mei 1410 in zijn testament dat zijn erfenis onder zijn vier nog levende zonen verdeeld moest worden. Toen Ruprecht op 3 oktober 1410 stierf hielden zijn zoons zich aan het testament en verdeelden de Palts onder elkaar.

Stefan, de derde zoon, kreeg een aantal verspreid van elkaar liggende gebieden aan de linkerzijde van de Rijn. Het grootste deel lag rond de hoofdstad Simmern. Ook kreeg Stefan het recht om het in 1393 aan het hertogdom Lotharingen verpande Zweibrücken terug te kopen. In 1416 loste Stefan het pand in en verdubbelde zo de oppervlakte van zijn vorstendom.

Vereniging met Veldenz[bewerken]

Stefan trad in 1410 in het huwelijk met Anna van Veldenz, de erfganame van Graaf Frederik III van Veldenz. Hierdoor zou het graafschap Veldenz op den duur met het vorstendom Palts-Simmern-Zweibrücken verenigd worden. In 1437 erfden Frederik III van Veldenz en de Markgraaf van Baden het graafschap Sponheim. Daarmee werd Stefan dus niet alleen de uiteindelijke erfgenaam van Veldenz, maar ook van het graafschap Sponheim. Het graafschap Sponheim moest hij overgens wel delen met Baden.

Stefan werkte zeer nauw samen met zijn schoonvader Frederik. Vanaf 1442 resideerden ze samen in Kasteel Landsberg en bestuurden ze hun gebieden gemeenschappelijk. Omdat de kosten van de hofhouding op het kasteel te hoog werden, besloten Stefan en zijn schoonvader om hun residentie naar Meisenheim te verplaatsen.

Opdeling in Simmern en Zweibrücken[bewerken]

Toen Frederik III van Veldenz in 1444 stierf werden zijn gebieden met Palts-Simmern-Zweibrücken verenigd. Tegelijkertijd besloot Stefan dat zijn twee zoons die niet tot de geestelijke stand waren toegetreden, elk hun eigen erfdeel zouden krijgen. Frederik zou Simmern en Sponheim krijgen, Lodewijk Zweibrücken en Veldenz. In 1453 trad Stefan af en werd de deling uitgevoerd. Stefan stierf zes jaar later.

Heerser[bewerken]