Vorstengraf (Vix)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vorstengraf (Vix)
Vorstengraf (Vix)
Vorstengraf (Vix)
Situering
Coördinaten 47° 54′ NB, 4° 32′ OL
Foto's
Inrichting van het graf
Inrichting van het graf
Portaal  Portaalicoon   Archeologie
Vix krater, grootst aangetroffen Grieks mengvat meegegeven als grafgift

Het Vorstengraf van Vix is een grafheuvel (vorstengraf) uit de Vroege IJzertijd, opgericht ca. 500 v.Chr., in Frankrijk.

De heuvel bevindt zich in een site met grafheuvels en een oppidum uit de Hallstatt-cultuur en de La Tène-periode (ook wel Vix-cultuur genoemd). Dit Vorstengraf werd in 1953 ontdekt.

Het is het graf van een Keltische priesteres, edelvrouw of koningin; de vrouw is ongeveer 30 tot 35 jaar geworden. Het graf van 4 bij 4 meter onder een grafheuvel van 42 meter in diameter en 5 meter hoog. De mummie lag op een strijdwagen waar de wielen van zijn afgenomen en opzij gezet.

De grafgiften staan bekend als de Trésor de Vix. Behalve de gouden torque van bijna een halve kilo die bij het hoofd lag vond men ook andere fijne sieraden, Keltische fibula's (gedecoreerd met amber en koraal), armbanden en beeldjes van vliegende paarden, alsook drinkgerei, mengbekers en een reusachtige Griekse krater van 1,65 meter hoog (265 kilo zwaar) met een inhoud van meer dan duizend liter. Deze laatste is de grootste die ooit ergens werd aangetroffen. Er staan Gorgonen op afgebeeld, naast Griekse krijgers en strijdwagens, en op het deksel staat een druïde van 19 centimeter hoog. Het deksel kon als zeef voor de wijn dienen. Er werden ook voorwerpen uit Italië en Griekenland, een phiale en een Etruskische oenochoë van brons aangetroffen in het graf.

Er zijn meer dan 40.000 stukken aardewerk versierd met geometrische motieven of dierlijke figuren op de site aangetroffen. Veel daarvan werden gemaakt in de directe omgeving. Ook werden uit Griekenland en Zuid Frankrijk geïmporteerde amfora in de zwartfigurige stijl opgegraven. De plaats had een citadel, wat erop duidt dat de plek een belangrijk economisch centrum is geweest. Er werden weinig wapens aangetroffen.

In 1994 werden twee standbeelden van een krijger en een dame aangetroffen op de site.

In het midden van de site werd in 2006 de Palais de la Dame de Vix ontdekt, een complex met twee of drie ruimtes. Het hoofdgebouw is 35 bij 21 meter groot en de geschatte hoogte was 12 meter. Er was een anta en een apsis bij deze hal aanwezig.

In de omgeving liggen vijf grote grafheuvels, waarvan 3 zijn onderzocht. In grafheuvel 2, met een diameter van 33 meter, werd een urn met crematieresten aangetroffen. Deze heuvel wordt gedateerd tot 850 v.Chr.. In de grafheuvel van La Butte werd ook een vrouw op een strijdwagen aangetroffen. In La Butte werden ook twee ijzeren bijlen en een gouden ketting aangetroffen. In de in 1846 vernietigde grafheuvel van La Garenne werd een strijdwagen, een Etruskische bronzen schaal met handvatten in de vorm van een griffioen

Een reconstructie van het Vorstengraf en de vondsten is te zien in het museum in Châtillon-sur-Seine.