Waarde (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Omaylie (overleg | bijdragen) op 10 jan 2020 om 21:27.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Waarde
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Waarde (Zeeland)
Waarde
Situering
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Reimerswaal Reimerswaal
Coördinaten 51° 25′ NB, 4° 4′ OL
Algemeen
Oppervlakte 10,28[1] km²
- land 10,21[1] km²
- water 0,06[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
1.455[1]
(142 inw./km²)
Woningvoorraad 483 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 3466
Foto's
Gemeente Atlas van Nederland, J. Kuyper, Waarde 1866
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Waarde is een voormalige gemeente en dorp in de gemeente Reimerswaal, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp heeft 1.455 inwoners (2023). Waarde werd opgeheven als gemeente op 1 januari 1970. Samen met de gemeenten Rilland-Bath, Krabbendijke, Kruiningen en Yerseke ging het toen deel uitmaken van de nieuwgevormde gemeente Reimerswaal.

Het dorp heeft een overwegend protestants-christelijk karakter. De SGP behaalde in 2012 bij de Tweede Kamerverkiezingen 52,9% van de stemmen. De meerderheid is lid van de plaatselijke Gereformeerde gemeente. Vanwege de groei van het ledenaantal is in 2010 een compleet nieuw kerkgebouw neergezet met circa 650 zitplaatsen. Daarnaast is een groot deel lid van de plaatselijke PKN-gemeente. Uit een enquête die de PZC hield onder de inwoners van het dorp bleek dat het niet-kerkelijke deel van het dorp zich zorgen maakt over de vermeende refoïsering.[2]. Waarde ligt tegen de Westerschelde aan. Vanouds had het een agrarisch karakter. Nog steeds leven veel inwoners van de fruitteelt. Met name appels en peren worden veel verbouwd. Rondom Waarde liggen uitgestrekte landerijen. Opvallend veel inwoners zijn zelf ondernemer. Een bijzonder monument in het dorp is de standerdmolen De Hoed.

In het gebied komen veel mensen om te fietsen, wandelen of vissen. Waarde telt twee scholen voor primair onderwijs. De christelijke basisschool 'D'n Akker', welke in 2005 zijn 75-jarig bestaan vierde en de openbare basisschool 'D'n Bogerd'. Beide scholen grenzen aan elkaar en maken samen gebruik van dezelfde speelfaciliteiten. Het dorp telt een voetbal- en tennisclub, maar is de laatste jaren ook een aantal faciliteiten kwijtgeraakt, waaronder de Rabobank, het postkantoor en enkele winkels. De inwoners zijn hiervoor op het nabijgelegen Krabbendijke aangewezen. De buurtbus die naar Krabbendijke en Kruiningen rijdt, is gered omdat een groot aantal vrijwilligers zich hiervoor heeft ingezet.

Afbeeldingen

Zie ook

Externe links

Referenties

Zie de categorie Waarde van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.