Rilland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rilland
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Rilland (Zeeland)
Rilland
Situering
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Reimerswaal Reimerswaal
Coördinaten 51° 24′ 59″ NB, 4° 10′ 51″ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
3.015[1]
Overig
Woonplaatscode 3465
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Rilland is een dorp in de gemeente Reimerswaal, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp telt 3.015 inwoners (2021). Rilland is het meest oostelijke dorp in de "staart" van Zuid-Beveland en ligt direct ten zuiden van de A58, niet ver van het Schelde-Rijnkanaal en de provinciegrens met Noord-Brabant.

Ongeveer 1 kilometer buiten het dorp Rilland, in de buurtschap Stationsbuurt, bevindt zich het spoorwegstation Rilland-Bath.

Ongeveer 8 kilometer ten oosten van het dorp vindt de meest oostelijk gelegen buurtschap van Zeeland het Völckerdorp.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Witte Molen aan de Valckenisseweg, een korenmolen gebouwd in 1851.

Het huidige Rilland is genoemd naar een gelijknamig dorp dat grotendeels bij de Sint-Felixvloed van november 1530 verloren is gegaan. Deze naam is gerelateerd aan de ligging van het dorp. De oude kern van Rilland lag in de Rietland-polder. De tegenwoordige ligging scheelt enkele kilometers met de oude. In de 17e en 18e eeuw werd een begin gemaakt met het terugwinnen van het verloren gegane land. Een gevolg van de stormvloed van 1530 was het opnieuw ontstaan van de Hinkelinge, een oude waterloop, als diep water. In 1656 kwam daaraan door indijking van de Oostpolder een eind. In diezelfde tijd werden ook de Mairepolder en de Valkenissepolder ingedijkt.

In 1754 kwamen de eerste plannen om de Reigersbergschepolder te bedijken gereed, maar de daadwerkelijke bedijking begon pas in 1773. Het uitstel was een gevolg van onenigheid tussen de ambachtsheren. De bedijkingswerkzaamheden verliepen bepaald niet soepel. Door ontevredenheid over de lonen ontstond op 25 mei 1773 een staking, die met behulp van militairen kon worden gebroken. Zo'n driehonderd polderwerkers, afkomstig uit Oost-Friesland, werden naar huis gestuurd. Na de bedijking stichtte men het nieuwe dorp Rilland. In 1782 stonden er tien arbeiderswoningen, een smederij, een wagenmakerij, een herberg en een school.

Van 1811 tot 1816 en van 1878 tot 1970 vormde Rilland samen met Bath een gemeente. In 1970 ging de gemeente Rilland-Bath op in de nieuwgevormde gemeente Reimerswaal.

Geboren in Rilland[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rilland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.