Wachan-corridor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wachan
District in Afghanistan Vlag van Afghanistan
De Wachan-corridor
Situering
Provincie Badachsjan
Coördinaten 37°NB, 73°OL
Algemeen
Oppervlakte 11.422 km²
Inwoners 13.000
Portaal  Portaalicoon   Azië

De Wachan-corridor is een smalle landstreek in het Pamirgebergte in het noordoosten van Afghanistan, gelegen tussen de grens met Tadzjikistan in het noorden, die met Pakistan in het zuiden en een kleinere grens tussen Afghanistan en China (met de plaats Mingteke) in het oosten. De lengte van de corridor bedraagt ongeveer 300 km, de breedte varieert tussen 17 km en 60 km.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Wachan-corridor is een restant van the Great Game tussen Groot-Brittannië en Rusland over de heerschappij over Centraal-Azië in het einde van de 19e eeuw. Hij moest dienen als een neutrale zone tussen het tot naar de Durandlijn reikende Brits-Indië en het Russische generaal-gouvernement Turkestan. De Afghaanse leiders wilden het gebied niet hebben, maar de Britten en de Russen wilden een bufferzone houden.[1]

De corridor is genaamd naar de in zijn gebied stromende rivier Wachan Darja, die zich in het midden van de corridor met de Pamir verenigt (die op zijn beurt een bronrivier van de Amu Darja is).

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Wachan-corridor is een van de meest afgelegen gebieden van Afghanistan. Op het smalste stuk vormt de rivier Pandzj de grens met Tadzjikistan. Hier ligt een van de minst onderzochte regio's van de wereld in rechtstreekse verbinding met een relatief gezien geavanceerd Tadzjieks gebied met goede wegen en wijken. Over een onverharde weg rijdt men de Ishkashim-corridor binnen. Deze weg kan men in oostelijke richting tot tweederde van de corridor berijden, daarna is men aangewezen op een muildierkaravaan.

Politieke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bestuurlijk gezien behoort het district Wachan bij de provincie Badachsjan. Het district Wachan is 11.422 km² groot en heeft ongeveer 13.000 inwoners.

Zie de categorie Wachan-corridor van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.