Wallen van Maaseik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pad over de restanten van de wal, achter het Minderbroedersklooster

De wallen van Maaseik zijn de resten van de voormalige stadswal rondom Maaseik.

Geschiedenis[bewerken]

In 1244 verwierf Maaseik stadsrechten van graaf Arnold IV van Loon. Hierna werd een ongeveer rechthoekige wal opgeworpen met stadsmuur, waarvan het bestaan voor het eerst in 1343 vermeld werd. Er waren vier poorten, nl. één in elke windrichting:

In de nasleep van de Luikse Oorlogen moest Maaseik haar muren afbreken, de stadsgracht dempen en de burcht slopen. Blijkbaar treuzelden de Maaseikenaars hiermee, want in 1469 stuurde Karel de Stoute 300 ruiters met deze opdracht.[2] Na de vele gevechten om de stad tussen Willem van der Marck en Johan van Horne kreeg Maaseik opnieuw een omwalling (1501).

Tijdens de Hollandse Oorlog trokken de Fransen via het Maasland de Republiek binnen. De bezetting van Maaseik (15 mei 1672) was cruciaal om de aanvoer- en terugtrekkingsroute te beschermen tegen het nabije Heilige Roomse Rijk. De beroemde vestingbouwer Vauban liet nieuwe bastions en grachten rond de bestaande omwalling aanleggen.[3] Toen de bezetters de stad prijsgaven vernielden ze de verdedigingswerken (Fransen 1675, Hollanders 1681). In de loop van de 18e eeuw werd opnieuw een stadsmuur tot stand gebracht.

In de 19e eeuw moesten de poorten wijken voor het toenemende verkeer (Eikerpoort 1813, Bospoort 1819, Hepperpoort 1846, Bleumerpoort 1847). De wal werd in 1847 verlaagd en bestraat. In de loop van de 20e eeuw werd ze grotendeels afgegraven en heden bestaat ze enkel nog op het gedeelte Rozenboomgaardstraat-Walstraat en aan het kruispunt Everstraat-Houtstraat. In de tuin van het Kruisherenklooster staat nog een stukje stadsmuur. De stadsgracht bleef intact tot 1966; toen werd ze overwelfd.

Fundamenten van de Hepperpoort werden blootgelegd in 1990 en van de Eikerpoort in 2011.[4] In 2005 werden de muren van het bastion op de Kloosterbempden ontdekt, onder het Kolonel Aertsplein werd een toren van de muur gevonden (in 1602 vermeld als "die nieuwen thoeren aent huys bongart"), die men nu kan bezichtigen in de parkeergarage onder dit plein.[5]

Bronnen[bewerken]