Wards vliegenvanger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wards vliegenvanger
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Pseudobias wardi 1870.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Vangidae (Vanga's)
Geslacht:Pseudobias
Soort
Pseudobias wardi
Sharpe, 1870
Afbeeldingen Wards vliegenvanger op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Wards vliegenvanger op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Wards vliegenvanger (Pseudobias wardi) is een vogelsoort uit de familie vanga's (Vangidae), een familie van zangvogels die endemisch is op Madagaskar.

Kenmerken[bewerken]

De Wards vliegenvanger is een kleine insectenetende vogel die in boomkronen voorkomt. De vogel is overwegend zwart gekleurd met een wit keeltje en witte buik en daartussen een brede witte borstband en een duidelijke vleugelstreep. Volwassen vogels hebben een blauwe ring rond het oog. De vogel komt vaak voor in groepen en valt daarin meestal het eerste op, vooral door het geluid: een karakteristieke hoge, metalige triller.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Het is een bewoner van regenwouden. Hoewel de vogel geen bedreigde diersoort is, krimpt zijn leefgebied op Madagaskar steeds verder in door houtkap en het omzetten van natuurlijk bos in gronden voor landbouwkundig gebruik en bewoning.[2]

Taxonomie[bewerken]

De Wards vliegenvanger lijkt sterk op een soort uit de familie Platysteiridae waartoe ook het geslacht Bias. Zowel de vanga's als de soorten uit de familie Platysteiridae, zijn overigens niet verwant aan de vliegenvangers van de Oude Wereld, hoewel ze daar op lijken qua gedrag. Volgens moleculair genetisch onderzoek behoort de Wards vliegenvanger tot de vanga's.[3][4] Zowel de Vangidae als de Platysteiridae behoren tot de clade Corvoidea, dus niet de superfamilie waartoe de vliegenvangers behoren, de Muscicapoidea.