Welwitschia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Welwitschia
Welwitschia mirabilis (vrouwelijke plant)
Welwitschia mirabilis (vrouwelijke plant)
Taxonomische indeling
Domein: Eukaryota
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Naaktzadigen
Orde: Gnetales
Familie: Welwitschiaceae
Geslacht: Welwitschia
Soort
Welwitschia mirabilis
Hook.f. (1862)
Welwitschia mirabilis (mannelijke plant)
Welwitschia mirabilis (mannelijke plant)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Welwitschia mirabilis is de enige plant die wordt gerekend tot de familie Welwitschiaceae, een monotypische familie met slechts een geslacht en slechts een soort. De plant komt voor in de kuststreken van Angola en Namibië. De plant is vernoemd naar Friedrich Welwitsch.

De plant heeft slechts twee bladeren en groeit zeer langzaam. De bladeren zitten aan een korte stam. In het gebied waar de plant groeit, regent het maar weinig. De jaarlijkse regenval van ongeveer 1-100 mm is ontoereikend voor de plant. Ook condensatie van mist, wat leidt tot een neerslagequivalent van 50 mm, is ontoereikend. De plant haalt haar water vooral uit ondergrondse waterbronnen en -stromen.[1][2]

Gemiddeld worden de planten zo'n 500 tot 600 jaar oud, maar het is bekend dat sommige exemplaren wel 2000 jaar oud zijn. De naam in het Afrikaans is "tweeblaarkanniedood".

De bloeikegels van een Welwitschia met rode Welwitschiawantsen.

De plant is tweehuizig (d.w.z. dat er aparte mannelijke en vrouwelijke planten zijn) en is voor haar bestuiving aangewezen op een rode wants, de Welwitschiawants (Probergrothius sexpunctatis).

Vanwege haar langzame groei en doordat veel oudere planten zijn weggehaald door verzamelaars, is de plant uit sommige gebieden bijna verdwenen. De Welwitschia lijkt in Angola beter beschermd te zijn dan in Namibië, omdat in Angola landmijnen verzamelaars op een afstand houden.

In de Hortus Botanicus Amsterdam staan twee exemplaren van de Welwitschia in de woestijnkas in het centrum van de tuin. Ook de Belgische Nationale Plantentuin in Meise bezit een vitrine met een Welwitschia. Een populair exemplaar is ook te vinden in de Palmengarten te Frankfurt.