Naar inhoud springen

Werkspoorbrug (Oostenburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Eriksw (overleg | bijdragen) op 8 dec 2018 om 05:37.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Werkspoorbrug
Werkspoorbrug (mei 2017)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam-Centrum
Overspant Oostenburgerdwarsvaart
Monumentale status gemeentelijk monument
Brugnummer 2103
Bouw
Bouwperiode 1896
Gebruik
Huidig gebruik voetgangers, fietsers
Architectuur
Materiaal ijzer
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Werkspoorbrug (brug 2103) is een brug in Amsterdam-Centrum. Ze is plaatselijk ook bekend als Storkbrug. Beide benamingen verwijzen naar de eigenaar van de fabrieksterreinen van Werkspoor en Stork.

Frank V. Smit meldt dat hier sinds 1660 al een houten ophaalbrug lag, voor toegang tot de magazijnen van de Oost-Indische Compagnie. De mgazijnen raakten langzaam in verval en moesten in 1822 gesloopt worden. Toen kwam hier Paul van Vlissingen met zijn "Fabriek van stoom en andere werktuigen". In 1897 gevolgd door de Van Gendthallen.

De brug verbindt in de 21e eeuw de Oostenburgervoorstraat met de Oostenburgermiddenstraat.[1] De brug overspant de Oostenburgerdwarsvaart en zorgde in de 19e eeuw voor de verbinding van de woonwijken ten zuiden van de vaart en de fabrieksterreinen ten noorden daarvan. In eerste instantie lag hier een houten ophaalbrug. In 1896 was deze dermate versleten dat zij vernieuwd moest worden. De fabriek wilde elders een nieuwe brug neerleggen, maar met de gemeente werd overeengekomen om een nieuwe ijzeren ophaalbrug te plaatsen. De brug werd geleverd door de Dienst der Publieke Werken, waar toen Bastiaan de Greef stadsarchitect was, vermoedelijk was hij dus betrokken bij het ontwerp van deze brug. Zij kreeg brugnummer 273, dat later voor een andere brug werd gebruikt. De brug was namelijk in eigendom gekomen van Werkspoor, die het voorzag van een zogenaamd Panamawiel. Bruggen in particulier eigendom kregen geen nummer. In de 20e eeuw was de wijk aan allerlei wijzigingen onderhevig. Het fabrieksterrein werd almaar uitgebreid, waarvoor ook woningen gesloopt moesten worden. Daarna vertrok de fabriek en werden ook de omliggende woningen gesloopt en vond uitgebreide sanering van het gebied plaats. De brug werd weer gemeentebezit en kreeg dus een relatief hoog brugnummer voor een oude brug. Bovendien werd de ligging van de Oosterburgermiddenweg verplaatst (ze lag eerst parallel aan de Oostenburger Voorstraat, maar vanaf 2005 in het verlengde). Wat bleef was deze brug en de aanpalende Van Gendtmagazijnen. In 2017 bedient de brug vooral voetgangers en fietsers, de omliggende terreinen zijn autoluw.

In 2005 is de brug benoemd tot gemeentelijk monument.

Zie de categorie Brug 2103, Werkspoorbrug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.