Westelijk spikkeldikkopje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Westelijk spikkeldikkopje
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2009)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Superfamilie:Papilionoidea
Familie:Hesperiidae (Dikkopjes)
Onderfamilie:Pyrginae
Geslachtengroep:Pyrgini
Geslacht:Pyrgus
Soort
Pyrgus carlinae
(Rambur, 1839)
Originele combinatie
Hesperia carlinae
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Westelijk spikkeldikkopje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Het westelijk spikkeldikkopje (Pyrgus carlinae) is een vlinder uit de familie dikkopjes (Hesperiidae). De wetenschappelijke naam is voor het eerst gepubliceerd in 1839 door Jules Pierre Rambur.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Soorten van het geslacht Pyrgus zijn vaak lastig op naam te brengen. Ook bij het westelijk spikkeldikkopje is soms een studie van de genitaliën nodig om de soort met zekerheid vast te stellen. Echter zijn er wel enkele uiterlijke kenmerken die in de juiste richting kunnen leiden. Typisch voor deze soort is de smalle c-vormige middenvlek op de bovenkant van de voorvleugel. Verder zijn de witte 'vegen' op de bovenkant van de achtervleugel niet altijd vervaagd. Vaak is de opvallende witte achterrandvlek op de onderkant van de achtervleugel rechthoekig.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt lokaal voor in de westelijke Alpen tussen 900 en 2900 meter. Het westelijk spikkeldikkopje vliegt lokaal soms in erg grote aantallen, met name op de bloemrijke alpiene graslanden vanaf 2000 meter.

Biologie[bewerken | brontekst bewerken]

De vlinder vliegt in één generatie van juli tot augustus. De rups leeft op Potentilla pusilla, Potentilla grandiflora en Potentilla tabernaemontani (Rosaceae).