Voorjaarsganzerik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Potentilla tabernaemontani)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorjaarsganzerik
Voorjaarsganzerik
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Rosales
Familie:Rosaceae (Rozenfamilie)
Geslacht:Potentilla (Ganzerik)
soort
Potentilla tabernaemontani
Asch. (1891)
Voorjaarsganzerik
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Voorjaarsganzerik op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De voorjaarsganzerik (Potentilla tabernaemontani Asch., synoniemen: Potentilla neumanniana auct., Potentilla verna auct.) is een vaste plant, die behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae). De wetenschappelijke naam werd in 1891 door Paul Friedrich August Ascherson gepubliceerd.[1] Hij vernoemde de soort naar Tabernaemontanus.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Voorjaarsganzerik overwintert als een houtige, meerkoppige wortelstok waarop zich in het voorjaar rozetten van vijftallige bladeren vormen. De plant wordt 5-15 cm hoog en heeft liggende of rechtopstaande stengels, die niet op de knopen wortelen. De stengels vormen dichte matten. Stengels en bladstelen zijn afstaand behaard. De uit een punt ontspringende en aan de top scherp getande deelblaadjes zijn van boven tamelijk kaal en van onderen afstaand behaard.

De bloeitijd loopt van maart tot en met juni, maar nabloei in de herfst is niet ongewoon. De bloemstengels treden zijdelings uit het bladrozet. De opstijgende bloeiwijze vormt een armbloemige tros van drie tot vijf bloemen. De tot 15 mm grote gele bloemen hebben vijf kroonbladen. Na bevruchting door insecten ontstaan dopvruchten.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De voorjaarsganzeriksoort komt op bijna het hele noordelijk halfrond voor. De soort groeit op zonnige plaatsen op droge, meestal kalkhoudende grond tussen laag blijvend gras. In Nederland is de plant vrij zeldzaam, hij komt er vooral voor in de kalkrijke duinen, in Zuid-Limburg en langs de Gelderse IJssel. De plant gelijkt sterk op het veel algemenere vijfvingerkruid dat wat grotere bladeren heeft.

Plantengemeenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Voorjaarsganzerik is een kensoort voor het verbond van de droge stroomdalgraslanden (Sedo-Cerastion), een zeer soortenrijke plantengemeenschap van droge graslanden op voedselarme zandgronden langs de grote rivieren.

Het is tevens een indicatorsoort voor het kalkgrasland (hk) en voor het mesofiel hooiland (hu) subtype 'Droge stroomdalgraslanden', twee karteringseenheden in de Biologische Waarderingskaart (BWK) van Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]