Wierd Duk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wierd Duk
Wierd Duk
Achtergrondinformatie
Geboren 22 december 1959
Geboorteplaats Hooge Zwaluwe
Land Vlag van Nederland Nederland
Opleiding Geschiedenis (Rijksuniversiteit Groningen)
Beroep historicus, auteur
Portaal  Portaalicoon   Media

Wierd Duk (Hooge Zwaluwe, 22 december 1959) is een Nederlands historicus en auteur. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van Rusland en Duitsland. Duk trad regelmatig op als politiek commentator in radio- en televisieprogramma's.

Loopbaan[bewerken | bron bewerken]

Duk studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en specialiseerde zich in de geschiedenis van Rusland en de Sovjet-Unie. Tussen 1992 en 2001 was hij correspondent in de Russische Federatie, met standplaats Moskou, onder meer voor Het Parool, de VNU-dagbladen en het weekblad Elsevier.

In 1999 won Duk de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek met zijn reportages over de oorlogen in Tsjetsjenië.

Tussen 2001 en 2006 was Duk correspondent in Duitsland, met als standplaats Berlijn, voor de kranten van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD). Vervolgens werkte hij als politiek verslaggever voor de GPD in Den Haag. Tussen 2008 en 2013 was hij algemeen verslaggever Nederland voor Elsevier.

Van 2013 tot 2016 richtte Duk zich weer op de berichtgeving over Duitsland. Als zelfstandig verslaggever werkt hij onder meer voor AD/Regio, ThePostOnline, de regionale dagbladen, Nieuwe Revu, Vrij Nederland, Het Parool, de Vlaamse zakenkrant De Tijd en de Duitse website Zeit Online.

In 2014 bracht Duk een boek uit over Vladimir Poetin en een over Angela Merkel. Eind 2016 had er een boek van zijn hand moeten verschijnen over Karl Fritzsch de "Beul van Auschwitz" maar dit is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

In september 2016 kwam Duk in vaste dienst bij het AD/Regio als reizend politiek commentator in Nederland. Daarnaast had hij een zaterdagse column, Wierd Duk peilde de stemming, waarin hij de politieke temperatuur in Nederland meet.[1]

Sedert 1 november 2017 is Duk in dienst van De Telegraaf.[2]

Duk trad regelmatig op in televisieprogramma's als Pauw, Jinek en Goedemorgen Nederland om de actualiteit in Duitsland en Rusland te duiden. Ook is hij te horen in radioprogramma's als LdLEO, De Nieuws BV en Dit is de Dag. Duk staat daarnaast bekend om zijn intensieve verslaggeving op Twitter.

Persoonlijk leven[bewerken | bron bewerken]

Duk werd geboren in een hervormd predikantengezin in Hooge Zwaluwe, Noord-Brabant. Zijn ouders zijn Friezen.[3] Het gezin verhuisde wegens het werk van zijn vader een aantal malen. Duk groeide op in Domburg, Zeeland en hij deed in 1977 eindexamen gymnasium aan het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand-Sappemeer, Groningen. Vervolgens studeerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als student begon Duk zijn werkzaamheden in de journalistiek, onder meer bij het maandblad voor alternatieve muziek Vinyl en als kunstmedewerker van het Nieuwsblad van het Noorden, waar hij werkte met toenmalig chef kunst Syp Wynia. Samen met studiegenoten Gerlof Leistra en René Cuperus richtte Duk in die periode tevens het literair-cultureel maandblad Verbeeldt! op.

In de jaren tachtig was Duk bassist in een aantal rockbands, waaronder de Friese groep The Visitor. Met The Visitor trad hij als een van de eerste westerse alternatieve-rockbands op in de underground van Leningrad (nu Sint-Petersburg), ten tijde van de perestrojka van Michail Gorbatsjov.

Duk woonde afwisselend in Berlijn en Rotterdam. In Berlijn richtte Duk met een Duitse partner een café op, Kaffee am Meer, gelegen in de wijk Berlin-Kreuzberg.[4]

Van 2013 tot 2017 was Duk gehuwd met Fidan Ekiz, met wie hij een zoon heeft. Uit een eerdere relatie met een Russin[5] heeft Duk een dochter.[6]

Werken[bewerken | bron bewerken]

Publicaties[bewerken | bron bewerken]

  • Bloed in een cola-fles. Verslaggeving over de oorlog in Tsjetsjenië. Gebundelde reeks artikelen uit Elsevier (2000)

Boeken[bewerken | bron bewerken]

  • Poetin. Straatvechter bedreigt wereldorde (Prometheus, maart 2014). ISBN 978-90-351-4233-6
  • Angela Merkel. koningin van Europa (Prometheus, juli 2014). ISBN 978-90-351-4256-5
  • De beul en de heilige. Een geschiedenis uit Auschwitz Amsterdam, Prometheus, 2015. ISBN 9789035142589 (aangekondigd maar niet verschenen)