Wijmers (Noord-Holland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wijmers (Wijdenes))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wijmers
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Wijmers (Noord-Holland)
Wijmers
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Drechterland
Coördinaten 52° 39′ NB, 5° 9′ OL
Woonplaats (BAG) Wijdenes
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Wijmers is een buurtschap in de gemeente Drechterland, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Ze behoorde tot 1 januari 2006 bij de gemeente Venhuizen.

Wijmers is de enige overgebleven van de oude buurtschappen van Wijdenes die niet is opgegaan in de bebouwing van dat dorp, ze ligt ook als enige nog echt los. Dit komt vooral omdat ze tegenover het dorp is gelegen en op een dijk ligt die bijna parallel loopt aan het dorp. Echter men kan met de auto of fiets niet helemaal parallel blijven, de straat van Wijmers loopt namelijk dood op een wandelpad in de weilanden.

Aan de rand van Wijwers bevindt zich een groot restaurant, met daar wat bewoning in de buurt, verder bestaat de bewoning vooral uit boerderijen en vrijstaande huizen. Wijmers valt formeel onder het dorp Wijdenes.

De plaatsnaam is afkomstig van de benaming voor de ingedijkte Wijmermeer. Na inpoldering van het meer werd in eerste instantie de bewoning op de dijk aangeduid als de dijknaam, Wijmersdijk, maar men kortte dit af naar de oorspronkelijke benaming voor het meer. De Wijmers, komt zo in 1745 voor. In de eeuw daarna verloor het het voorvoegsel De en werd het simpelweg Wijmers.