Wijttenbachstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Wijttenbachstraat is een straat in de Dapperbuurt in Amsterdam-Oost. De straat kreeg zijn naam in 1882 en werd vernoemd naar Daniël Albert Wyttenbach (1746-1820), hoogleraar in de wijsbegeerte in Amsterdam, later hoogleraar in de letteren in Leiden.

De Wijttenbachstraat vormt naast de Eerste van Swindenstraat de belangrijkste oost-west lopende hoofdstraat van de Dapperbuurt. Vooral sinds het nieuwe Muiderpoortstation werd geopend in 1939 is de straat een belangrijke verkeersader naar dit station geworden. In het verlengde ligt de Insulindeweg in de Indische Buurt.

In 1939 verschenen de eerste trams in de straat, toen lijn 6 vanaf het Oosterpark via de Wijttenbachstraat werd verlengd naar het nieuwe Muiderpoortstation. Tussen 1940 en 1955 reed lijn 11 door de straat naar de Insulindeweg. Vanaf 1945 nam lijn 3 de plaats in van lijn 6. Sinds 1980 hebben ook de lijnen 6, 10 en 14 enige tijd door deze straat gereden. Van 2004-2018 reed lijn 7 (naast lijn 3) door de Wijttenbachstraat en sinds 2018 lijn 1. Door de straat rijden voorts buslijn 37 en 41.

De straat is een belangrijke verkeersweg tussen de Oosterparkbuurt en de Indische Buurt. De Wijttenbachstraat kruist ook de bekende Dappermarkt, genoemd naar de gelijknamige straat.

Het gedeelte van het Oosterpark tot de Dapperstraat is nog redelijk in de oude staat, maar de afgelopen jaren wel flink opgeknapt. In het overige deel van de straat staan nieuwbouwblokken. De oude woningen werden in de jaren zestig en zeventig gesloopt omdat ze te klein werden bevonden. Door stadsvernieuwing is een groot deel van de oorspronkelijke bebouwing uit de jaren twintig sinds de jaren tachtig vervangen door nieuwbouw.