Wikipedia:Arbitragecommissie/Stemlokaal/Verkiezing september 2018/Voorstelling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Arbitragecommissieverkiezing september 2018
Overzicht
Voorstelling
Stemming

Gebruikers die kandidaat willen zijn voor de Arbitragecommissie kunnen dat op deze pagina kenbaar maken tussen 5 september 2018 15:00 (CEST) en 19 september 2018 15:00 (CEST). De volledige gang van zaken tijdens deze verkiezing leest u hier.

Instructies voor kandidaatstelling 

Volg onderstaande instructies om u kandidaat te stellen.

  1. Als u zich kandidaat wil stellen, verzeker u er dan eerst van dat u aan de voorwaarden voldoet.
  2. Kopieer de volgende tekst en plaats deze onderaan deze pagina (door de pagina te bewerken). Vervang in deze tekst het woord GEBRUIKERSNAAM door uw gebruikersnaam en voeg uw motivatie toe.
    == {{kd|GEBRUIKERSNAAM}} ==
    '''[[Wikipedia:Arbitragecommissie/Stemlokaal/Verkiezing september 2018/Q&A#GEBRUIKERSNAAM (overleg %7C bijdragen %7C blokkeerlogboek %7C alle logboeken %7C aantal bewerkingen)|Vragen en commentaar]]'''

    ''Plaats hier uw motivatie'' --~~~~
  3. Kopieer de volgende tekst en plaats deze onderaan de pagina voor vraag en antwoord. Vervang ook hier GEBRUIKERSNAAM door uw gebruikersnaam. Het is verstandig deze pagina hierna goed te volgen, zodat u vragen kunt beantwoorden.
    == {{kd|GEBRUIKERSNAAM}} ==
    '''[[Wikipedia:Arbitragecommissie/Stemlokaal/Verkiezing september 2018/Voorstelling#GEBRUIKERSNAAM (overleg %7C bijdragen %7C blokkeerlogboek %7C alle logboeken %7C aantal bewerkingen)|Toelichting]]'''
    ===Commentaar GEBRUIKERSNAAM===
    ...
    ===Vragen aan GEBRUIKERSNAAM===
    #...

Kandidaten[bewerken | brontekst bewerken]

Vragen en commentaar

Het lijkt me een mooie uitdaging om te helpen bij de Arbitragecommissie. Hierbij stel ik mij kandidaat. Ik heb bijdragen geleverd aan Wikipedia op volgende gebieden: door het schrijven van artikelen, door artikelen bij te werken, door anonieme bewerkingen te markeren en door vandalisme terug te draaien. Ook geef ik graag advies op IRC (chat) aan andere gebruikers bij hun bronnenonderzoek. Wikipedia is een belangrijke bron voor mensen in hun dagelijkse leven, waar mensen van "all walks of life" intensief met elkaar samenwerken. Soms gaat de samenwerking een beetje mis, en daar zou ik graag helpen bemiddelen.

Ik vind de arbitrage commissie een belangrijk democratisch instituut voor Wikipedia, want ik heb gezien dat het goed werk doet op de volgende gebieden: conflictbemiddeling bij gespannen situaties, hulplijn wanneer mensen geen andere oplossing meer zien en weloverwogen advies. Ik zou graag helpen om deze doelen verder te realiseren, ik denk dat ik hierbij kan helpen omdat ik kennis heb over de wikipedia regels, en hierin mij verder wil verdiepen. Ook lijkt het me leuk om samen te werken met andere commissieleden.

In het verleden ben ik moderator geweest op een groot jongerenforum. In die jaren heb ik nooit iemand gebanned of iets dergelijks, hooguit een tijdelijke blokkade, en dat na overleg met andere teamleden. Ik geloof erin dat de meeste mensen uiteindelijk goede bedoelingen hebben.

Ik realiseer me dat deelname aan de commissie tijd kost, ik kan per dag zeker een uur besteden, en in het weekend uiteraard langer. Ik vind het belangrijk om deze tijd te reserveren, zodat de procedures niet te lang duren.

Neutraliteit in de uitspraken vind ik ook heel belangrijk, en iedere zaak moet behandeld worden zonder aanzien des persoons. Ook hoop ik een relativerende noot in te kunnen brengen. Soms is de soep niet zo heet als hij lijkt. --Pepermuntjes (overleg) 15 sep 2018 02:08 (CEST)[reageren]

Vragen en commentaar

Ik heb nu een jaar in de arbitragecommissie gezeten, en ik heb daar niet alleen veel werk, maar ook veel genoegen aan gehad. Ik heb in dat jaar het nodige opgestoken en zou met die opgedane ervaring graag weer een jaar doorgaan.

Ik hoop alleen wel dat we straks met meer leden zijn dan drie of vier, want dan wordt het moeilijk om alles binnen redelijke termijnen af te handelen. --Michiel (overleg) 17 sep 2018 21:06 (CEST)[reageren]

Vragen en commentaar

Veel vacatures dit keer. Misschien kan ik de komende termijn een kleine bijdrage doen. Wikipedia:Arbitragecommissie/Zaken staat sinds eind 2007 op mijn volglijst geloof ik, dus ik heb inmiddels aardig wat zaken voorbij zien komen.

Ik zou willen gaan voor openheid: 1) hoor en wederhoor 2) gemeenschap laten meedenken en analyseren 3) betrokkenen de kans geven te reageren op een conceptbesluit alvorens het definitieve besluit te publiceren. Dit alles uiteraard alleen voor zover het past bij de situatie en zonder afbreuk te doen aan de beslotenheid van het onderlinge overleg tussen arbiters.

Waarom deze aanpak?

  • Wanneer betrokkenen ervaren dat ze gehoord worden kan de conflictdruk al flink afnemen.
  • Door anderen te laten meedenken kan je de werkdruk verminderen
  • Het is de aard van Wikipedia om in beginsel alles samen te doen
  • De reglementen geven er ruimte voor (art. 4.2, 5.6, 5.7)
  • Beslissingen vallen minder rauw op het dak
  • De belangrijkste reden: in complexe zaken zie je makkelijk iets over het hoofd. Maar: given enough eyeballs, all bugs are shallow

Mijn geschatte beschikbaarheid: ca. 3 uur per week. Josq (overleg) 18 sep 2018 23:12 (CEST)[reageren]