Wikipedia:Archief/Acceptatiebeleid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een archiefpagina. Gelieve onderstaande teksten niet te wijzigen of er commentaar op te geven.
Overzicht beheerpagina's
Pagina's met betrekking tot Wikipedia-richtlijnen en beleidsvoorstellen

Zie ook Artikelen bewerken
Zie ook Regels en richtlijnen

Voorstel De onderstaande tekst is een voorstel dat momenteel geen deel uitmaakt van de regels en richtlijnen op de Nederlandstalige Wikipedia.
Raadpleeg de overlegpagina voor discussie over dit voorstel.
Notendop Deze pagina in een notendop: Zorg ervoor dat jouw artikelen en toevoegingen op Wikipedia een zekere encyclopedische waarde hebben, anders riskeer je dat ze verwijderd worden.

Soms worden op Wikipedia artikelen aangemaakt – vaak door niet-geregistreerde gebruikers – die de indruk wekken dat ze vooral zijn bedoeld als reclame voor bijvoorbeeld een nog niet zo bekende kunstenaar of muziekgroep. Omdat gebruik van Wikipedia voor dergelijke doeleinden veelal als misbruik wordt gezien, is de kans groot dat dergelijke artikelen al snel door iemand worden voorgedragen voor verwijdering.

Is iets dergelijks jou overkomen, of wil je voorkomen dat het gebeurt, neem dan de volgende punten in overweging:

  • Vraag jezelf af, voordat je begint aan een artikel over jezelf of over een kunstenaar/muziekgroep/... waar je zelf bij betrokken bent, of je wel voldoende objectief kunt schrijven over dat onderwerp.
  • Het gevaar bestaat dat je snel vervalt in algemeenheden. Dat de leden van een popgroep enthousiast zijn, staat leuk op een promotiewebsite, maar voegt niet echt informatie toe aan het artikel.
  • Let bij het overnemen van stukken van promotiewebsites op de volgende aspecten:
    • Ben je gerechtigd om het stuk vrij te hergebruiken en heeft de auteursrechthebbende een licentie toegevoegd die voldoet aan het keurmerk voor Free Cultural Works? Zo nee, vraag aan de auteursrechthebbende om dat alsnog te doen, en plaats deze toestemming op de overlegpagina van het artikel. Op die manier voorkom je dat Wikipedia later in de problemen komt vanwege schending van auteursrechten.
    • Bevat het stuk voldoende informatie? Is het niet te subjectief? Herschrijf het zo nodig om er een objectief en informatief stuk van te maken.
    • Wel kun je aan het slot van het artikel een externe link maken naar bronnen op het internet. De tekst kun je dan niet woordelijk overnemen, maar er wel een samenvatting van geven. De geïnteresseerde kan dan alsnog naar de bron.
  • Het zou leuk zijn als je een plaatje toevoegt aan het artikel. Dat maakt het artikel levendiger en aantrekkelijker om te lezen. Hierbij is het belangrijk dat je de auteursrechten van anderen niet schendt.

Een paar punten waar veelal naar gekeken zal worden bij nieuwe artikelen (maar die lang niet altijd doorslaggevend zijn):

  • Hoe bekend is de kunstenaar/muziekgroep/...? Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van internet. Hoeveel is erover te vinden?
  • Hoe lang is de kunstenaar/muziekgroep/... al bezig met zijn/haar/hun werk? Artikelen over net afgestudeerde kunstenaars of net beginnende bands zullen meestal wat kritischer beschouwd worden. Hierbij kan een rol spelen aan welke exposities de kunstenaar deelgenomen heeft, welke prijzen de kunstenaar/muziekgroep gewonnen heeft, hoeveel cd's de muziekgroep uitgegeven heeft.

Encyclopedisch[bewerken | brontekst bewerken]

Om opgenomen te worden in Wikipedia is een van de voorwaarden dat een lemma een encyclopedisch karakter heeft dat tevens encyclopedisch beschreven wordt. Er dienen in de tekst tenminste drie verschillende gegevens over het onderwerp te worden opgenomen.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Een voorbeeld van een artikel dat na veel discussie en aanpassingen uiteindelijk voldoende objectief en informatief was om op Wikipedia te blijven staan, is Henk de Bouter.