Wikipedia:De kroeg/Archief/20211227

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Waterliniemuseum Fort bij Vechten[bewerken | brontekst bewerken]

Waterliniemuseum Fort bij Vechten bevat nogal veel vet. Ook staccato zinnetjes: "Onder andere om het museum te exploiteren. Er is immers geen sprake van een voortdurende, structurele, overheidsbijdrage. Maar dat leverde onvoldoende op. Vandaar dat...". Iemand is hier lang mee bezig geweest. ErikvanB (overleg) 20 dec 2021 15:15 (CET)[reageren]

De vette tekst is natuurlijk zo opgelost. hiro the club is open 20 dec 2021 16:05 (CET)[reageren]

Pandemie en arbeid[bewerken | brontekst bewerken]

Corona zal geen zeven miljoen Vlamingen en Nederlanders het leven kosten en de werkende bevolking wordt niet buitenproportioneel getroffen. Wel kraakt de zorgsector door oververmoeidheid.

Vooral merken we, al is niet iedereen zich daarvan bewust, dat we in onze drang naar optimalisatie alle maatschappelijke marges opgesoupeerd hebben, zodat we een indrukwekkend en fantastisch efficiënt economisch raderwerk gecreëerd hebben, dat helaas van slag raakt als er drie zandkorreltjes in vallen: deze, de Brexit en de pandemie die vergeleken met de Zwarte Dood en de negentiende-eeuwse cholera- en tuberculose-uitbraken en de huidige malaria en moderne slavernij amper iets voorstelt. Hoe dan ook, de hieronder gelinkte recensie geeft wel een perspectief, via een koning die die niet geloofde dat arbeid een schaars goed is:

Lalljee, Jason, 600 years ago a king tried to deny a post-pandemic labor shortage was real — and it ended up killing hundreds of people. Business Insider.

Het besproken boek Powers and Thrones : A New History of the Middle Ages heb ik niet gelezen, ik denk er nog over, maar de recensie is leerzaam op zichzelf. Terwijl Europa iets harder getroffen wordt door de pandemie zijn de maatschappelijke gevolgen in Amerika veel groter, minstens deels doordat het maatschappelijk vangnet daar zo grof geweven is dat hele dorpen en wijken erdoorheen vallen. Restaurantkoks, magazijnwerkers en agrariërs worden daar buitenproportioneel getroffen, wat in Europa niet het geval is, voor zover ik weet.

Waarom ik dit schrijf? Dat weet ik zelf niet zo precies. Discussie is welkom, maar ik wil de mensen ook graag helpen met relativeren: zelfs nu het tegenzit leven we in een tijdsgewricht en op een lapje aarde waar we een ongekende luxe en bestaanszekerheid hebben. Ter vergelijking: Lodewijk XIV had de zon in dienst en dat was hard nodig, want de Spiegelzaal was vooral een handigheidje om het beste te maken van de ontoereikende verlichting van die tijd: zelfs de Zonnekoning leefde meestal in de schemer. Wel hij had jonge edellieden om zijn gat af te vegen, maar geen spoeltoilet of stofzuiger. Oh ja, niet te vergeten: de pruik die hij droeg en de gestrekte pink bij het theedrinken maskeerden vooral de ongemakken van syfilis, waar de complete Europese adel aan leed.

Een proost op onze tijd in de lage landen!  →bertux 20 dec 2021 17:18 (CET)[reageren]