Wikipedia:De kroeg/Archief 20080824

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Glimlach niet te onderdrukken[bewerken]

De belangrijkste twee zijn in ieder geval al nl.wikisage.org/wiki/Lijst_van_componisten blauw. Glimlach BoH 16 aug 2008 21:22 (CEST)

Hebben ze daar tussen het moment dat je dit schreef en het moment dat ik keek Mozart snel vervangen door ene Tjako van Schie of snap ik het verkeerd? Troefkaart 16 aug 2008 21:37 (CEST)
En dat zonder wikipedia als bron te vermelden op de pagina... --VanBuren 16 aug 2008 21:42 (CEST)
De artikelen die daar begonnen zijn zeggen genoeg ... Hein van Meeteren en zo :/ Anyway ik heb vlug mijn gebruikersnaam daar geregistreerd om te voorkomen dat iemand anders met mijn naam gaat spelen. Ik wens ze wel succes daar. Het is natuurlijk interessant om te zien of men daar er wel uitkomt en de ziektes van wikipedia kan overkomen. Wae®thtm©2008 | overleg 16 aug 2008 21:46 (CEST)
De artikelen die Tjako heeft geplaatst (waaronder Bach en de genoemde lijst) zijn keurig voorzien van de bron in de geschiedenis, zoals we het hier ook plegen te doen (of zouden moeten doen) bij vertalingen van andere wikipedia's: zo'n bron kan niet in het artikel als officiële bron van de feiten genoemd worden omdat wikipedia nu eenmaal geen betrouwbare bron is. — Zanaq (?) 16 aug 2008 21:51 (CEST)
We moeten vooral niet teveel gaan zeuren en azijnzeiken. Ik hoop dat ze succesvol zijn en dat ze blij zijn met wat ze doen. Des te meer mensen plezier hebben in wat ze doen, des te minder gezeur. Ik raad mensen aan om in ieder geval hn gebruikersnaam daar te reserveren om eventueel misbruik door intriganten tegen te gaan. Wae®thtm©2008 | overleg 16 aug 2008 21:58 (CEST)
Merk daarbij wel op dat toegang tot de informatie over de achterliggende IP-adressen van geregistreerde gebruikers daar niet onder het privacybeleid van de foundation valt — Zanaq (?) 16 aug 2008 22:01 (CEST)
Waarom fluister je, Zanaq? Iets te verbergen? Balko 17 aug 2008 01:16 (CEST)
Vrees niet, de overige 470.000 artikelen zullen aldaar snel volgen ;)Tjako Piano 3 pedals.jpg (overleg) 16 aug 2008 22:25 (CEST)
Waarom kan ik me niet inschrijven als gebruiker? Elke gebruikersnaam die ik probeer wordt als ongewenst aangegeven. Joost 17 aug 2008 01:27 (CEST)
Gesloten wegens overweldigende belangstelling, Troefkaart 17 aug 2008 01:39 (CEST)
( =na bwc;)= ) Ben je het hier zat dan? ;) (Het zit nog in de testfase)... Tjako Piano 3 pedals.jpg (overleg) 17 aug 2008 01:40 (CEST)
Mweh, ik sta op de zwarte lijst! Balko 17 aug 2008 01:49 (CEST)
Dat zeg ik. Guido den Broeder heeft de zaak op slot gedaan wegens de grote toeloop. Troefkaart 17 aug 2008 01:51 (CEST)
{{bron?}} - Balko 17 aug 2008 01:55 (CEST)
Sorry, ik kan geen bron geven aangezien het niet mogelijk is na te vragen omdat je je niet in kunt schrijven. Het is dus niet mogelijk navraag te doen maar het lijkt me de enige verklaring. Troefkaart 17 aug 2008 02:00 (CEST)
De enige (vermoedelijke) verklaring is dat gebruikers als Troefkaart er gewoon geen kans horen te krijgen. Omdat het een misbruiker is en geen gebruiker. Hij heeft er onder pseudoniem ♣ namelijk 0,nix bijgedragen behalve getrol om zijn gebruikersnaam, alsmede enige dubieuze zaken omtrent vermeende copyrightschendingen.Tjako Piano 3 pedals.jpg (overleg) 17 aug 2008 02:14 (CEST)
De wereld make zich geen zorgen. Met 24 medewerkers, van wie een aantal in gezonde slaap verzonken, moet dit initiatief toch op eigen benen kunnen staan. Bessel Dekker 17 aug 2008 02:20 (CEST)
(bwc) Dat ik niet gerekend wordt tot de groep trollen die Wikisage in handen hebben pleit in mijn voordeel. De copyrightschending was overduidelijk, daarvoor geblokkeerd worden zegt genoeg over het project. Dat ik daar gelukkig niet welkom ben kan toch geen reden zijn om de hele poort maar op slot te doen of wel? Dat is namelijk waar het hier over gaat, je persoonlijke hetze tegen mijn persoon doet hier niet ter zake. Troefkaart 17 aug 2008 02:25 (CEST)
De vraag is: hoe diep moeten wij hieronder gebukt gaan? Vele huisjes gaan van tijd tot tijd op slot, vooral in de avonduren, om de boze wereld buiten te houden. Geen voorbijganger die erom maalt. BoH's kopje hierboven was zo gek nog niet. Bessel Dekker 17 aug 2008 02:42 (CEST)
Die vraag is in zoverre relevant, dat Troefkaart zich wel kandideert voor het arb.com. lidmaatschap. Willen we een zich wel als 'trol' ontpoppende gebruiker (helaas, ik kan het langzamerhand niet anders zien hoe graag ik ook zou willen - dit is dus geen PA) als arbiter?Tjako Piano 3 pedals.jpg (overleg) 17 aug 2008 02:53 (CEST)
N.B.: Voor wie zich zelf een oordeel wil vormen: over het hierboven met betrekking tot Troefkaart aangehaalde "getrol om zijn gebruikersnaam" kunt u nl.wikisage.org/wiki/Overleg_gebruiker:%E2%99%A3 hier en nl.wikisage.org/wiki/Overleg_gebruiker:Guido_den_Broeder#Naamscriteria_en_.E2.99.A3 hier meer lezen. De eveneens genoemde "dubieuze zaken omtrent vermeende copyrightschendingen" vindt u nl.wikisage.org/wiki/Overleg:Klinkerstapel hier. Meer pagina's over deze onderwerpen heb ik op het bewuste project niet gevonden. Wutsje 17 aug 2008 08:21 (CEST)

Zoals Bessel al opmerktte; de titel van dit kopje is niet geheel toevallig. De intenties van dit project komen juist door het voorbeeld dat ik gekozen heb helder naar voren; het is vooral een ego-document. Daar is helemaal niets mis mee, internet staat vol van dit soort pagina's. Hoe meer men de egotripperij daar kwijt kan, hoe minder last wij er van hebben. Een positieve ontwikkeling dus. Ook aardig zijn de referenties van nl.wikisage.org/wiki/Ambertoernooi dit artikel. En ook mooi is de link naar het Engelstalige artikel. Dat geeft de burger moed. Glimlach BoH 17 aug 2008 03:45 (CEST)

 • Sinds dit kopje is geplaatst, is mijn moed inderdaad sterk toegenomen, hetgeen ook wel nodig was Trieste smiley. Ik begrijp overigens nu pas dat ook Wikisage een ArbCom aan het formeren is, en dat Troefkaart zich ook dáárvoor heeft opgegeven. Ik wens hem sterkte met de drukte.
 • Natuurlijk kan een mening, hoe negatief ook, nooit een persoonlijke aanval zijn, zelfs al wordt zij uitgesproken. Dat begrijp ik. Vriendelijke groet, Bessel Dekker 17 aug 2008 03:50 (CEST)
Heel interessant. Het verklaart wel waarom Tjako hier de laatste tijd zo rustig is geweest: hij was bezig met zijn kerntaak, al was het dan elders. - Brya 17 aug 2008 07:42 (CEST)
@Bessel Dekker: Nee, Wikisage is geen ArbCom aan het formeren. Was dat wel zo geweest had ik me geen kandidaat kunnen stellen, aangezien ik daar geblokkeerd ben voor het bekritiseren van het niet willen plaatsen van een correcte bron en naleven van een richtlijn. Gebruikers als Tjako en Lidewij steunen een blokkade om die reden en bewijzen daarmee prima thuis te horen op dat project, echter niet op Wikipedia. Toegang tot het project is, voor wie het weten wil, nog steeds gesloten. Troefkaart 17 aug 2008 12:13 (CEST)
Ik vind het een prima initiatief. Een wiki, waar Guido de bureaucraat, toezichthouder, "wijze" en beheerder is (in z'n eigen woorden), werkt als prima trollenmagneet. Iedereen die zich hier niet thuisvoelt, omdat hij graag een lemma over zijn eigen NE-persoontje wilt of om allerlei POV door te drukken op newage lemma's, kan nu daar fijn zijn ding doen. Hebben zij wat te doen, hebben wij er geen last van ;-) CaAl 17 aug 2008 08:26 (CEST)

De Tegenpartij onder de wiki's. Schitterend idee, de querulantenwiki. Smile - Aiko 17 aug 2008 13:58 (CEST)

Ik vind het wel moedig om een nieuwe wiki te starten, zelfs met KvK registratie erbij en zo. Een encyclopedie waar je gewoon over jezelf (en ik neem daarmee aan ook je rockbandje, studentenclub, bingovereniging etc.) mag schrijven nl.wikisage.org/wiki/Wikisage voorziet denk ik wel in een behoefte. Hier wordt immer het overgrote deel van de door nieuwkomers en anoniemen aangemaakte artikelen weer gedelete omdat het reclame / NE zou zijn. Lol. ik zie net dat de Mainpage is gehackt door MoiraMoira nl.wikisage.org/w/index.php?title=Hoofdpagina&diff=1881&oldid=1471, what are the odds...  Emil·76  17 aug 2008 15:45 (CEST) P.s. Het is blijkbaar (en natuurlijk) niet onze MoiraMoira, maar iem. die zich ervoor voordeed :S.  Emil·76  17 aug 2008 16:01 (CEST)
Vanaf heden alle reclamemakers en zelfpromotieartikelenschrijvers doorverwijzen naar de zage. - Aiko 17 aug 2008 16:03 (CEST)

Door te zeggen dat iedereen daar trollen zijn doe je ook goede wikipedia gebruikers een slechte naam geven. Zanaq is ook daar actief, hetzij om aan te geven dat er een gfdl overtreding is maar hij is daar actief (geweest) dus een trol? Zelfde geld voor Troefkaart dus volgens eigen zeggen is hij hier een trol.

Het staat natuurlijk iedereen vrij om een eigen wikipedia kloon te maken. Dat is het voor / na deel van een vrije encyclopedie. Maar is het dan direct nodig om met zijn alle daar de boel te saboteren? Of komt het omdat het om Guido / Tjako / mijn gaat.

Opzich denk ik dat Guido een goed plan had voor een wiki met daarbij wikipedia als voorbeeld hoe het dus niet moet. Opzich ging het ook goed tot Troefkaart kwam lopen kloten. Daarbij is hij geblokkeerd en is eigenlijk het hek van de dam.

Als door de gebruikers hier nu eens van Wikisage weg gebleven word, ook voor alleen het registreren van een naam. Dan heeft het projectje van hem mischien nog wel een goede kans van slagen. Alleen mensen die willen mee bijdragen hoeven daar een naam aan te maken. Wat is het nut om je gebruikersnaam alvast vast te zetten? Zou er nou nooit iemand kunnen zijn die die naam ook wil en wel wilt bijdragen? Het nut van deze kroeg discussie snap ik dan ook niet, of het moet zijn dat straks iedere site die de gfdl niet na komt een eigen kopje in de kroeg krijgt SterkeBakoverleg 17 aug 2008 16:10 (CEST)

 • Troefkaart, het was met verholen plezier dat mijn sarcastische opmerking over de ArbCom plaatste, hierboven. Ik moet toegeven vdat jouw serieuze reactie erop mijn plezier tot diabolische hoogten opstoot.
 • Sterkebak, je advies om van Wikisage weg te blijven, zal ik uiteraard opvolgen. Ik was zelfstandig al bijna tot dat besluit gekomen, maar had juist dit laatste zetje nog nodig.
 • Maar je vraag "Zou er nou nooit iemand kunnen zijn die die naam ook wil" getuigt van een mentaliteit die ik (laat ik mij onkarakteristiek zacht uitdrukken) meer dan dubieus vind.
 • Aiko, mag ik dan quiki voorstellen? Dit in het kader van de antilangwoordigheidscampagne? Bessel Dekker 17 aug 2008 16:50 (CEST)
Een quicky, geen denken aan. - Aiko 17 aug 2008 18:47 (CEST)
Zanaq is er enkel actief om copyrightschending te bestrijden, verschillende anderen zetten zich daar ook voor in. Als je dat bestempeld als kloten, wat je bij mij doet, begrijp je het niet goed en hoop ik dat je excuus maakt voor deze ongefundeerde beschuldiging. Verder heb ik geschreven dat het daar niet welkom zijn juist níet tot een trol maakt.
Het is zeer opvallend hoeveel hier permanent geblokkeerde trollen daar actief zijn. Dat je Wikipedia gebruikers aanraadt daar weg te blijven draai ik graag om. Als je een nieuwe start wil maken omdat het hier niet goed is, blijf hier dan weg.
Ik durf te betwijfelen dat de daar eveneens geblokkeerde MoiraMoira dezelfde is als de "onze", dus om misverstanden of misbruik te voorkomen lijkt het me toch raadzaam daar een account aan te maken en ze verder in hun sop gaar te laten koken. Ik ben er klaar mee, de glimlach is echter niet te onderdrukken.
En Bessel Dekker, ik heb de laatste weken mijn best moeten doen om allerlei rare vragen serieus te beantwoorden. Je sarcasme was me niet ontgaan, het is echter verbazend hoe snel bepaalde gewoonten er kennelijk toch insluipen. Troefkaart 17 aug 2008 16:53 (CEST)
Nou ja, Troefkaart, mijn wat ernstiger standpunt blijft dat we aan dit vierentwintigmansprojectje vooral niet te zwaar moeten tillen. Er gebeurt zo veel op het internet. Inmiddels heb ik het woord "trollenmagneet" geleerd, en dat stemt weer een beetje blij. Vriendelijke groet, Bessel Dekker 17 aug 2008 17:21 (CEST)
Hoezo dubieus eigenlijk Bessel? :-) Bedoel je meer dat dat feit, van meerdere personen met dezelfde naam, te voor de hand ligt? :-)
Kijk ik kan snappen dat men geen misbruik wil omdat het een directe afgeleide project is, die is opgezet na een uit de hand gelopen ruzie en meningsverschillen. Het zou ook mooi zijn als de namen waarmee met name Guido en Tjako serieus gebotst hebben hier tijdens testperiode even geblokkeert zijn voor aanmaak. Dat kan ook voorkomen dat trollen die naam willen beschadigen van een persoon hier al daar de kans krijgen. maar algemeen zou er geen probleem zijn lijkt me.
Het bevreemd me wel een beetje trouwens bijna meteen vanaf de start te doen alsof het bespottelijk is. Waarom zouden mensen die zich niet in bepaald beleid of bepaalde omgangspraktijk kunnen vinden niet een eigen versie mogen starten? (ook al vind je hen zelf een trol) Je mag er uiteraard best commentaar ophebben, maar er is een verschil tussen bespotten en commentaar. Het is nota bene in de testfase, dat ze beginnen met veelal artikelen waaruit de separatie is ontstaan is ook niet echt vreemd... Het lijkt me verder een keuze van de individu of die bij een 'nieuwe/alternatieve versie' wil gaan bijdragen of niet. En zolang er geen schendigen plaats vinden van de rechten waarop je hier je teksten heb vrijgegeven lijkt me er ook geen probleem. Immers heb je daar zelf mee ingestemd op het moment dat je die teksten plaatste. Als er werkelijk schendingen plaats vinden lijkt me dat is voor de foundation en Wikimedia. Zelf proberen kan maar 'kan' wel leiden tot meer herrie en meer kwaad dan die schendingen...
Ik kan zelf nog niet voldoende inschatten of dit project op de goede voet start en/of dit enige toekomst heeft. Het is immers nog maar net begonnen met de testfase. Dat er uiteindelijk meerdere versies, in welke vorm dan ook, zouden komen is ook iets wat niet meer dan normaal is.. Dolfy 17 aug 2008 17:47 (CEST)
Dolfy, dubieus vond ik slechts de suggestie dat iemand anders op een andere wiki weleens jouw nick zou willen gebruiken. Dat vind ik niet meer of minder dan kapen.
Bespottelijk? Ach, nou ja. Er is niets tegen nieuwe initiatieven, daarin geef ik je gelijk. Niettemin kan ieder er, met kennis van de voorgeschiedenis, natuurlijk het zijne van denken. Nogmaals, er zijn wel meer internetinitiatieven. We zouden dit niet eens hebben opgemerkt als er geen voorgeschiedenis wás. Vriendelijke groet, Bessel Dekker 17 aug 2008 18:02 (CEST)
Aha op die fiets, nou ja ik ken wel trollen die onder iemands andere naam zo de persoon onder uit willen halen, of zo op die manier herrie schoppen.. Met dat laatste heb je wel gelijk ja. De kans dat we het zouden opmerken is niet al te groot, zeker niet zo vroeg als nu... Dolfy 18 aug 2008 16:10 (CEST)

Bessel met de namen zoals Emmelie, Oscar enz enz er zijn meer mensen met zulke namen. SterkeBakoverleg 17 aug 2008 19:50 (CEST)

 • Valt dit alles nog onder 'gezellig babbelen' of wordt het tijd voor de achterkamer, wegens sneerderij (gezien de reacties van diverse gebruikers hier) ? Groet, Tjako Piano 3 pedals.jpg (overleg) 17 aug 2008 20:42 (CEST)
  • Ik zie het als een soort van uit de tent lokken Pieter2 18 aug 2008 00:22 (CEST)
   • Verplaatsing naar de achterkamer lijkt mij een uitstekend idee, mochten meerdere collega's dit ook vinden. Bessel Dekker 18 aug 2008 02:39 (CEST)
    • Het is een te overwegen optie, door mij eerder geopperd. Anderzijds zouden wellicht gebruikers graag kennis nemen van de nieuwe Wikisage in wording, en dan zijn deze glimlachende bijdragen uiteraard een perfect promotiemedium voor dit nieuwe en andere projekt met een andere insteek Glimlach, dus dan zou er ook weer wat te zeggen zijn voor lekker laten staan en doorbabbelen.... Tjako Piano 3 pedals.jpg (overleg) 18 aug 2008 02:50 (CEST)
Van Dale geeft voor sage de omschrijving: overgeleverd volksverhaal, gegroeid om een historische kern. Dus als men daar lekker volksverhalen wil aanmaken. Prima. Dan hoeven die tenminste niet meer op wikipedia en dat bespaart een aantal wikipedianen veel werk. De Geo (overleg). 18 aug 2008 14:32 (CEST)

Pffff ik wordt een beetje moedeloos van dit gezeur. Als Tjako en anderen een eigen prject willen opzetten laat ze dan. Ga daar niet over zagen. Als ze de gFDL voorwaarden verbreken kan men wel een hoop gaan zeuren. Maar uiteindelijk is dat gezeur puur omdat Tjako en andere niet populaire wikianen dit project gestart zijn. Waar zijn alle zeurders als andere sites de GFDL voorwaarden verbreken? Dan gebeurd er ook niets. Er zijn grotere verbrekers van de GFDL en daar gata niemand achteraan. De enige reden waarom er nu wel op gereageerd wordt is omdat het mensen uit deze groep betreft. En dan moet men opeens op zijn/haar strepen staan. Wens ze geluk en hoop dat ze gelukkig zijn. Ik vind al die lullige opmerkingen hierboven ronduit kinderachtig. Ik mag Tjako, Guido en anderen ook niet graag. Maar ik ga niet hun plezier in een nieuw project verpesten. Als iedereen elkaar gewoon het licht in de ogen gunt zou deze wereld een stuk beter zijn. Wae®thtm©2008 | overleg 18 aug 2008 20:01 (CEST)

Ik heb hen succes gewenst en een nl.wikisage.org/wiki/Chaang welkomstartikel geschreven. Aan gekat heen en weer hebben we niets en concurrentie is altijd goed. Ik blijf verder wel hier schrijven, omdat dat is waar ik voor kies. Andermans keuzes moeten ook gewoon gerespecteerd worden, zonder op de persoon te spelen. Davin 18 aug 2008 20:09 (CEST)

Wiki's zijn samenwerkingsprojecten, en Davin geeft een fraai voorbeeld daarvan door op de Wikisage een lemmaatje over Tibetaans bier aan te maken (Chaang) hetgeen ik vervolgens weer op de nl.wiki heb overgenomen. (Uiteraard MET bronvermelding). Voorts hoort het er niet om te gaan of we elkaar mogen, maar of we willen samenwerken. Ook met de mensen die ik wellicht niet zo mag hier, tracht ik samen te werken. Waerth heeft dan ook wel een puntje. Leven en laten leven. (Waerth, heb je nog een leuker fotootje voor op de wikisage? Knipoog) groet, Tjako Piano 3 pedals.jpg (overleg) 18 aug 2008 20:38 (CEST)

Categorievermelding[bewerken]

Collega's, op Help:Helpdesk stelt iemand die zelf een wiki onderhoudt, een vraag over het probleemloos vermelden van cats. Zou iemand met verstand van zaken daar wellicht op willen antwoorden? Hij krijgt nu dingen te horen die kant noch wal raken, en dat vind ik geen goede beurt van ons. Vriendelijke groet, Bessel Dekker 18 aug 2008 18:06 (CEST)

@Bessel, ben je tevreden met mijn antwoord? ∼ Wimmel 18 aug 2008 18:30 (CEST)
Beste Wimmel, als het klopt en als de vraagsteller tevreden is, dan ben ik dat in mijn onnozelheid beslist ook! Klein puntje: ik sta meestal niet te trappelen om een bezoeker te zeggen dat zijn vraag ergens niet hoort. Vraagstellers moeten wij met open armen verwelkomen; maar nogmaals, dat is écht een kleinigheidje. Veel dank voor je bereidwilligheid (en die van Simeon), Bessel Dekker 18 aug 2008 18:47 (CEST)
... en dank aan Niels en aan alle anderen die nog zullen bijdragen ... Smile Bessel Dekker 18 aug 2008 18:51 (CEST)