Wikipedia:De kroeg/Archief 20101212

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Gezocht: botprogrammeur[bewerken]

Aangezien het aantal dp's steeds verder afneemt, komen in de onderhoudslijst (Wikipedia:Links naar doorverwijspagina's/data) steeds meer en meer dp's voor die niet oplosbaar zijn, aangezien ze vaak van de ene dp verwijzen naar een andere dp. Een voorbeeld is de dp Isle, waar onderaan 3 links staan naar andere dp's. De gebruiker die de bot beheert voor deze onderhoudslijst is echter vrij inactief en heeft te kennen gegeven geen tijd te hebben voor het aanpassen van een bot, zodat bovengenoemde dp's niet opgenomen worden in de lijst. De code heb ik wel tot mijn beschikking en is dus de vraag: wie is er handig met programmeren en wil proberen de code aan te passen? Voor wie een deel van de code wil bekijken, om te zien of hij/zij er wat mee kan, zie alhier. Pompidom 4 dec 2010 11:00 (CET)

Met dat deel van de code alleen kan je niet veel doen. De dollartekens verwijzen naar parameters, waarvan ik niet weet welke ze moeten zijn en hoe ze gebruikt worden om de nlwiki database aan te spreken. Als het aanwezig zijn van een link naar de categorie categorie:Wikipedia:Doorverwijspagina op de doelpagina voldoende is, dan moet het wel mogelijk zijn. Zal het wel een heel traag proces worden als alle links naar doorverwijspagina's afzonderlijk geëvalueerd moeten worden in een lus. Programmeren in Perl of python is helaas niet aan mij besteedt, al kan ik ev. wel eens naar de code kijken ... Annabel(overleg) 4 dec 2010 14:15 (CET)
Het is ook maar een deel van de code, zodat men een idee kan krijgen hoe de code eruit ziet. Ik heb de gehele code ook in mijn bezit. Ik kan deze evt. aan je (of een ander) geven, maar het leek me nog niet verstandig om deze meteen in zijn geheel openbaar te zetten (geen idee wat de risico's zijn). Pompidom 4 dec 2010 14:51 (CET)
Met de huidige query + een avondje hacken met pywikipedia zou het volgend mij wel mogelijk moeten zijn om een nieuwe verbeterde versie te maken. Ik zou het denk ik als volgt doen:
  1. Doe query om alle links naar doorverwijspagina's te krijgen.
  2. Doe wat filtering (bijvoorbeeld links van dp naar dp).
Klinkt dit redelijk of zeg ik het nu te simpel? Wat voor een dingen zouden er uitgefiltered moeten worden? De query zou toch alleen op de hoofdnaamruimte moeten werken? Multichill 4 dec 2010 15:27 (CET)
De huidige query werkt ook al alleen voor de hoofdnaamruimte. Daarnaast maakt deze volgens mij al gebruik van een database waarin alle links naar dp's in staan. Het aanvullende is dus die filtering, welke gewenst is. Als iemand daar iets op weet en kan schrijven, graag. De volledige code kan ik, zoals gezegd, zo sturen. Pompidom 4 dec 2010 15:33 (CET)
Ok, Bryan even op irc gesproken en heb de benodigde info http://toolserver.org/~bryan/stats/dbquery/dab.sh +
00 03 * * 1,3,6 /home/bryan/public_html/stats/dbquery/dab.sh nlwiki nl:wikipedia Wikipedia:Links_naar_doorverwijspagina\'s/data Wikipedia:Doorverwijspagina 250 
Multichill 4 dec 2010 15:45 (CET)
Hoi Multichill, ik zou dezelfde benadering gebruiken als jij beschreef (query + daarna filteren). De opzet met update.py begrijp ik niet zo goed, dus als je dit zou willen afhandelen, zou dit tof zijn (ik zou het alleen kunnen oplossen door het python gedeelte te herschrijven in php :/). Annabel(overleg) 4 dec 2010 17:57 (CET)
Ik wil het best oppakken, maar ik heb er de komende 2 weken denk ik geen tijd voor. Ik stel voor dat ik ergens in december wat in elkaar zet en dat we het dan onder het gedeelde nlwp bot account op de toolserver gaan draaien. Multichill 4 dec 2010 18:02 (CET)
Klinkt goed. Ik ben benieuwd naar de resultaten. Pompidom 4 dec 2010 18:51 (CET)
Om WP:Links naar doorverwijspagina's/Artikelen bij te werken, gebruik ik de lijst van doorverwijspagina's in u_bryan_dab_p.nlwiki_disambiguations, dus het zou mooi zijn als de aangepaste bot die lijst blijft maken. Als alternatief kan misschien één bot beide pagina's bijwerken. De bot voor WP:Links naar doorverwijspagina's/Artikelen staat in ieder geval in ~nlwikibots/bots/dplinks. --Erwin 6 dec 2010 19:36 (CET)

Man Bijt Hond over Gesproken Wikipedia[bewerken]

Beste Wikipedianen,

aanstaande maandag 6 december wordt er in een uitzending van het NCRV "Man Bijt Hond" in het kader van de Dag van de Vrijwilliger aandacht besteed aan het Wikiproject Gesproken Wikipedia. Ikzelf en Jcb zijn daarom in de uitzending aanwezig, om toelichting over het project te geven en te demonstreren hoe het in zijn werk gaat.
Voor iedereen die belangstelling heeft, de exacte uitzenddatum is 6 december 2010, 18:50 uur op Nederland 2.

Vriendelijke groet, --VR-Land 4 dec 2010 17:09 (CET)

Leuk ik zal zeker kijken. groet Druifkes 4 dec 2010 17:12 (CET)
Helemaal super! Mvg, Fontes 4 dec 2010 17:15 (CET)
Blijf het raar vinden dat uitgerekend Jcb (het is een oude discussie, ik weet het), met een erg apart stemgeluid, artikelen inspreekt. Ik snap nog steeds niet dat Jcb niet beseft dat zijn stem er niet eentje is om artikelen van een paar kantjes mee in te spreken. Jcb heeft meerdere malen gezegd dat hij er wat aan ging doen, maar dat is natuurlijk onzin, ik zie geen verbeteringen (wat die dan ook zouden mogen inhouden) tov. van oudere artikelen. Wat mij betreft wordt hier een stemming/peiling over gehouden om de fragmenten te verwijderen of in ieder geval minder prominent op een pagina te plaatsen (dat laatste zou ik al als een grote verbetering zien). Er zijn teksten met slechte kwaliteit, afbeeldingen met slechte kwaliteit, en dus ook gesproken artikelen van slechte kwaliteit. Dat het misschien hard voor Jcb is om te horen betekent niet dat de kritiek niet ongefundeerd is. Jcb weet dat iedereen bij elke actie op Wikipedia kritiek kan krijgen. Ik zou zeggen, beluister het geluidsfragment van Man Bijt Hond zelf. Tûkkã 4 dec 2010 21:01 (CET)
Is al gebeurt: Wikipedia:Opinielokaal/Ingesproken artikelen. De uitkomst is duidelijk. Verder dank voor de leuke reacties :-) --VR-Land 4 dec 2010 21:16 (CET)
Wederkerend onderwerp van mijn vermoeidheid... Mvg, Fontes 4 dec 2010 21:19 (CET)
Ehh, je bent toch voor je plezier op Wikipedia? Zou me niet voor kunnen stellen dat een website mij vermoeidt... Maar bedankt VR-land, de peiling komt op hetzelfde neer als mijn idee. En ik vind het verder hartstikke leuk voor jullie hoor :P Tûkkã 4 dec 2010 21:23 (CET)
Het ging niet over de website zelf. Knipoog Ik zie dat je het goed bedoelt dus ik zeg al niets meer. Glimlach Mvg, Fontes 4 dec 2010 21:26 (CET)
Beste Tûkkã, ik heb er net een paar beluisterd. Jcb was voor mij luid en duidelijk. Mvg, Lidewij 4 dec 2010 21:47 (CET)
Ik heb het begin van Man Bijt Hond beluisterd en vind dat het erg helder ingesproken is. Ik vind het stemgeluid niet apart. FlyingbirdFby0.jpg 5 dec 2010 19:02 (CET)
Ik heb onlangs het genoegen gehad gebruiker Jcb in levende lijve te ontmoeten. Een heel aardige gozer, en die stem is echt van hem zelf. Wellicht als je die twee ooit samen bent tegengekomen (persoon+stem) het geheel dan wat beter matcht. En Jcb zou heel blij zijn als hij wat hulp kreeg bij het inspreken, dat heeft hij al meermalen aangegeven. Goed, dat waren mijn fifty-cents. EdoOverleg 6 dec 2010 15:02 (CET)
Wat een enorm leuk stukje is het geworden, toevallig had ik het opstaan. Grote complimenten voor de landelijke tv-optreden aan beide! Ciell 6 dec 2010 19:20 (CET)
Namens Jcb en mijzelf bedankt! --VR-Land 6 dec 2010 19:24 (CET)
Ik vind ook dat ze er een leuk stukje van hebben gemaakt. Jcb - Amar es servir 6 dec 2010 20:11 (CET)
Voor belangstellenden: hier is het terug te kijken (het stukje met Jcb en VR-Land begint ongeveer bij 5:45. Goudsbloem 6 dec 2010 20:55 (CET)
Prima werk heren. Ik had deze kop in de kroeg gemist en was vanavond in de keuken vaat aan het opruimen, hoorde een stem en wist direct "dat is Jcb". Een stem uit duizenden. Even wennen en het mag inderdaad sneller, maar belangrijker: het is heel helder en duidelijk. Japiot 6 dec 2010 23:48 (CET)
Mooi item, van mij had VR-Land ook wat prominenter in beeld mogen komen, maar dat terzijde. Goed werk heren! Sustructu 6 dec 2010 23:59 (CET)
Leuk! Voor wie geen Silverlight wil of kan installeren: http://player.omroep.nl/?aflID=11809309 MrBlueSky 7 dec 2010 00:07 (CET)

Tussen haakjes: ik krijg de gesproken tekst met geen mogelijkheid aan de praat op mijn computer (Firefox/3.6.12 / Vista Home Premium, build 6002, Servicepack 2). Eddy Landzaat 7 dec 2010 00:19 (CET)

Dat is raar, want Firefox heeft native support voor OGG. Jcb - Amar es servir 7 dec 2010 00:24 (CET)

Voor wie er belangstelling voor heeft: de uitzending trok 613.000 kijkers en kwam daarmee op nr. 25 van de Top 25 hoogste kijkcijfers van 6 december 2010. Het marktaandeel was 12,3%. --VR-Land 7 dec 2010 16:04 (CET)

Coachingsprogramma: Iedereen die dat wilt coach of eerst aanmelden?[bewerken]

Hallo allemaal,

Zojuist heb ik een flinke discussie (in de goede zin van het woord) gehad met Zanaq en enkele anderen over de vraag: Moet iedereen die zich coach noemt zichzelf gewoon op de lijst van coaches kunnen zetten, of moet er een stemming of geen-bezwaarprocedure aan vooraf gaan? In feite kan op dit moment (zonder coachingsprogramma) iedereen zich al coach noemen, op basis hiervan vond Zanaq dat het iedereen vrij moest staan om zich aan te melden als coach, er moeten vooral niet teveel drempels zijn. Ikzelf ben van mening dat bepaalde gebruikers niet geschikt zullen zijn als coach, en vind dus dat een gebruiker eerst volgens een bepaalde procedure tot coach benoemd zou moeten worden om via de opzet op Wikipedia:Coachingsprogramma hulp aan nieuwe gebruikers te bieden (het moet iedereen vrij staan om buiten dit programma om hulp aan te bieden). Ik dacht zelf aan een lichte procedure voor een aanmelding tot coach. Bijvoorbeeld een geen-bezwaarprocedure, iets in lijn met de aanmelding van botgebruikers. Uiteindelijk in de discussie zei ik tegen Zanaq: als jij vind dat iedereen die dat wil zich op de lijst op Wikipedia:Coachingsprogramma mag zetten, zet dan gewoon jezelf erop en kijk wat de gemeenschap ervan vind. Aldus geschiedde. Nu ben ik dus benieuwd wat men hiervan vindt: Iedereen die dat wil coach, of eerst aanmelden?

Mvg, Bas 7 dec 2010 11:33 (CET)

Discussie aub op: Overleg wikipedia:Coachingsprogramma.