Wikipedia:GLAM/Rijksmuseum/Vogelen in het Rijksmuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op zondag 4 oktober 2015, Werelddierendag, organiseert het Rijksmuseum in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center, Wikimedia Nederland en COMMIT SealincMedia een vogelaarsdag.

Zie ook https://www.rijksmuseum.nl/nl/vogelen.

Afbeeldingen van vogels uit de collecties van het Rijksmuseum en Naturalis[bewerken]

Het Rijksmuseum en Naturalis hebben in hun collecties veel objecten (historische tekeningen, prenten, schilderijen, aardewerk) met afbeeldingen van vogels. Sommige van deze vogels zijn duidelijk herkenbaar. Andere vragen een getraind oog om de juiste vogelsoort te kunnen identificeren.

Op 4 oktober willen het Rijksmuseum samenwerken met ervaren vogelaars én enthousiaste Wikimedia-vrijwilligers, om samen op safari te gaan in de digitale collecties en om de musea te helpen de vogels te determineren.

Dit determineren gebeurt op 32 verschillende platforms: Wikimedia Commons en de "Accurator"-tool.

Wikimedia Commons[bewerken]

Het Rijksmuseum en Naturalis doneren (een deel van) hun digitale collectie vogelbeelden aan Wikimedia Commons. Tijdens de vogelaarsdag worden zoveel mogelijk vogels op deze beelden geïdentificeerd en gecategoriseerd op Wikimedia Commons.

Accurator[bewerken]

COMMIT SealincMedia is een consortium van Nederlandse onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam, de TU Delft en het Centrum Wiskunde & Informatica. Zij hebben een speciale online tool, de "Accurator", voor het Rijksmuseum ontwikkeld waarmee soortnamen van op kunstwerken afgebeelde vogels kunnen worden vastgelegd. Je kunt ook met deze tool werken om vogels te taggen.

Gezocht: enthousiaste Wikimedia-vrijwilligers![bewerken]

We zijn op zoek naar een aantal enthousiaste Wikimedia-vrijwilligers met interesse in vogels en/of ervaring op Wikimedia Commons, die willen meehelpen met het determineren van vogels of die de aanwezige 'vogelaars' willen assisteren met het categoriseren van de afbeeldingen op Wikimedia Commons. Interesse? Geef je hieronder op! De ochtend is volgeboekt, en er zijn voldoende Wikimedia-vrijwilligers aanwezig. We werken met een wachtlijst. Indien je je voor de wachtlijst wil aanmelden, stuur dan een mail naar vogelen-at-rijksmuseum.nl.

Aanmelden[bewerken]

De ochtend is volgeboekt. We werken met een wachtlijst. Indien je je voor de wachtlijst wil aanmelden, stuur dan een mail naar vogelen-at-rijksmuseum.nl.

Wie dat wil, kan hieronder ook zijn/haar gebruikersnaam opgeven door middel van vier tildes (~~~~):

Contact[bewerken]

  • Voor inhoudelijke en praktische vragen rond de afbeeldingen en de activiteit bij het Rijksmuseum: vogelen-at-rijksmuseum.nl
  • Contactpersoon (vrijwilliger) Wikimedia Nederland: Spinster (overleg)

Belangrijke afspraken[bewerken]

Het evenement vindt plaats in de Cuypersbibliotheek van het Rijksmuseum. In deze ruimte gelden specifieke regels.

  1. Het is verboden te eten, drinken of roken.
  2. Aanmelden in het Atrium van het Rijksmuseum. Neem je bevestiging na je officiële aanmelding mee voor de registratie. Zonder deze zal de toegang worden geweigerd.
  3. Deelnemers kunnen een eigen laptop meenemen. In de Cuypersbibliotheek gelden zeer strenge veiligheidseisen. Het is niet mogelijk een eigen adapter of oplader te gebruiken tenzij het apparaat jonger dan een jaar is (aankoopbewijs mee). Zorg dus dat je je laptop opgeladen meeneemt!

Foto's[bewerken]