Wikipedia:Redactielokaal/Archief/2020-01

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Traiectum (Utrecht)[bewerken | brontekst bewerken]

Ik heb net een aanpassing gemaakt op Traiectum (Utrecht). Maar in de hoofdstukjes Zie ook en Externe links loopt het kader van een foto door in de tekst. Wil iemand dit repareren? Bedankt. JoostB (overleg) 6 jan 2020 22:41 (CET)[reageren]

Bij mij niet. Welke browser gebruik je? –bdijkstra (overleg) 6 jan 2020 23:25 (CET)[reageren]
Microsoft Edge. JoostB (overleg) 7 jan 2020 18:13 (CET)[reageren]
In IE zie ik dat de opsommingstekens door het kader lopen. Dit probleem bestaat al jaren. Microsoft is niet in staat om een goede browser te maken. –bdijkstra (overleg) 8 jan 2020 11:04 (CET)[reageren]

Geen punt na boekreferenties[bewerken | brontekst bewerken]

Collega's! Redigeren = verbeteren van geschreven tekst (voor of na druk). Welnu, ik ervaar een probleem met het formaat waarmee ik boekreferenties opneem. Ik gebruik daarvoor Stijl1 (met een stukje Stijl3, t.w. : in plaats van , ). Een voorbeeld. Ik schreef:

  • Steven Thijms (2018): Toeval is logisch. Amsterdam: Uitgeverij Vesuvius; pp. 153–162.

Een collega wijzigde dit formaat (ook in andere artikelen, zoals hier):

  • Tijms, S. (2018): Toeval is logisch, Vesuvius, p. 153–162

Bij eerste lezing is een mogelijke reactie: “Welaan, dat is toch niet zo erg?” Maar mijn reactie daarop is dan, omdat het herhaaldelijk gebeurt: “Dat is toch méér dan een BTNI-actie!”
Kortelings stelde ik collega daarom de volgende vragen.

Op welke conventie of voorschrift of regel of anderszins, anders dan wat ik zelf via de sjablonen Stijl1, Stijl2 en Stijl3 kan vinden, berust:
a. het weglaten van de plaats van vestiging van de uitgever en een deel van de naam van de uitgever; immers, in genoemde stijlen zijn beide steeds en ongewijzigd opgenomen;
b. het wijzigen van de afkorting pp. voor pagina's in p., afwijkend van wat ik zie in bijv. Stijl1 en in deze lijst van afkortingen;

en voorts:

c. het weglaten van een afsluitende punt aan het einde van de betreffende verwijzingsregel, afwijkend van wat ik zie in bijvoorbeeld Stijl1;
d. het wisselen van de voor- en achternaam van de auteur met en vermelding van initialen via een sjabloon − bijv. Anton B. Crenning wordt Crenning, A.B.. − eveneens weer afwijkend van bijv. Stijl1.

Waarbij ik opmerkte dat daarmee de naamsvermelding van de auteur (en die van de uitgeverij) dan (in voorkomende gevallen) afwijkt van die op het boek en ook bijna altijd resulteert in een rode link.

Het antwoord van de collega was (niet meer dan): “Ik heb het aangepast, omdat dat de eerder gebruikte stijl was.”

Omdat de relatie met betrokken collega door andere verschillen van mening en opvatting niet optimaal is, heb ik vooralsnog besloten na deze reactie geen verdere actie in deze te ondernemen (ook ter voorkoming van een bwo), dan slechts mijn onvrede in dit lokaal op tafel te leggen.
Wat vinden jullie? Moet ik inderdaad dan maar van een : een , maken? Er geen punt van maken dat gebruikelijke informatie m.b.t. een boek niet in de encyclopedie terecht komt?
Ja, ik maak er toch wel een punt van, omdat het handelen van collega m.i. wel wat weg heeft van een persoonlijke voorkeur (is dat POV?).
Toch wel veel tekst voor een punt._ DaafSpijker overleg 11 jan 2020 19:06 (CET)[reageren]

Toegevoegde bron vol met reclame[bewerken | brontekst bewerken]

Beste lezers,
Met deze wijziging is een bron toegevoegd aan het lemma Rijksweg 73. De bron Documentatie naar aanleiding van de openstelling van het gedeelte Nijmegen—Goch op 22 oktober 1986 lijkt te bestaan iets wat een Nederlandse en een Duitse overheid samen hebben uitgegeven. Maar het is gescand uit de bibliotheek van Rijkswaterstaat, in docplayer gezet, 54 bladzijden en zit vol met reclame. Weet iemand of deze gegevens over de openstelling van de autosnelwegverbinding Nijmegen-Krefeld (A73 en A77) in oktober 1986 ergens op het web zonder reclame zijn te downloaden?
Bedankt, JoostB (overleg) 16 jan 2020 18:55 (CET)[reageren]

Ik heb hier (archief) een meningsverschil met Rwbest over de artikelen die onder de 'Zie ook' vermeld mogen worden. Moeten die direct gerelateerd zijn of kan het ook algemener ('waarschijnlijk ook interessant')? Encycloon (overleg) 29 jan 2020 12:07 (CET) / 3 feb 2020 21:32 (CET)[reageren]