Wikipedia:Twinkle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Je draagt de volledige verantwoordelijkheid voor alle bewerkingen die je met Twinkle doet. Zorg ervoor dat je bekend bent met de regels en richtlijnen en dat je je bij het gebruik van deze tool aan deze richtlijnen houdt, anders loop je het risico van deze tool uitgesloten te worden of zelfs volledig geblokkeerd te worden.

Mr. Twinkly
Mr. Twinkly
Zie WP:TW

Twinkle is een JavaScript Wikipedia-extensie waarmee autobevestigde gebruikers extra mogelijkheden krijgen om veel voorkomende onderhoudstaken snel en eenvoudig uit te voeren. Daarnaast maakt de tool het bestrijden van vandalisme een stuk gemakkelijker. Het voorziet de gebruiker van 3 verschillende mogelijkheden om bewerkingen snel terug te draaien en beschikt daarnaast over een ruime bibliotheek met modules waarmee gebruikers onder andere het nomineren van artikelen, het verwelkomen van nieuwe gebruikers, het bijhouden van dossiers, en het aanvragen van blokkades gemakkelijk kunnen uitvoeren. Tevens ondersteunt het moderatoren bij het uitvoeren van hun dagelijkse werkzaamheden.

Een screenshot van Twinkle

Snelstartgids

Installatie
Om Twinkle in te schakelen op je account, dien je de "Twinkle" uitbreidingsmodule in te schakelen op het Uitbreidingen-tabblad van je Voorkeuren. (Vergeet niet om onderaan de pagina op opslaan te drukken om je keuze op te slaan!)
Twinkle aanpassen
Veel onderdelen van Twinkle kun je aanpassen aan je persoonlijke wensen, ga hiervoor naar het Twinkle configuratiescherm. Pas alles naar je wensen aan, en klik op "Opslaan" onderaan de pagina. Mogelijk moet je daarna nog je browser-cache wissen, zie hier voor instructies.
Handleiding
Een complete handleiding voor Twinkle is op de documentatiepagina te vinden. Mocht de handleiding niet al je vragen beantwoorden, stel ze dan gerust op de overlegpagina of op de Discord-server.
Bugs rapporteren of nieuwe functies voorstellen
Twinkle wordt actief onderhouden, en we proberen bugs zo snel mogelijk op te lossen, echter bedenk wel dat Twinkle (net als de rest van Wikipedia) een vrijwilligersproject is. Indien je een bug hebt gevonden of een functie wil voorstellen, doe dit dan het liefst op de GitHub Issue Tracker (hiervoor is een gratis GitHub-account noodzakelijk). Indien je geen GitHub-account wil aanmaken, plaats dan een melding op de overlegpagina.
Opmerkingen
  • Indien je account net nieuw is, kun je Twinkle nog niet gebruiken. Om Twinkle te kunnen gebruiken dien je namelijk een autobevestigde gebruiker te zijn (dit word je automatisch na 4 dagen).
  • Twinkle werkt niet op Internet Explorer (IE). Indien je nog gebruik maakt van IE, zul je moeten overstappen naar een andere browser zoals Mozilla Firefox, Microsoft Edge of Google Chrome. Twinkle is compatibel met vrijwel alle moderne browsers (inclusief de meeste mobiele browsers).
  • Sommige browserextensies kunnen de werking van Twinkle verstoren, met name adblockers staan hierom bekend. Indien Twinkle niet werkt, probeer dan één of meerdere browserextensies uit te schakelen.
  • Indien je gebruik maakt van een touchscreen, moet je mogelijk de "TW" knop ingedrukt houden om het Twinkle menu te tonen.

Handleiding

Zie Wikipedia:Twinkle/doc voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Voordat je begint met Twinkle, zouden we je willen aanbevelen eerst de handleiding te lezen. Zo raak je bekend met de mogelijkheden en functies van Twinkle. Ervaren Twinkle-gebruikers worden uitgenodigd om de handleiding verder uit te breiden en te verbeteren.

Misbruik

Bedenk dat je zelf verantwoordelijk bent voor alle handelingen die je met Twinkle uitvoert. Zorg ervoor dat je bekend bent met de regels en richtlijnen op Wikipedia en dat je je aan deze regels en richtlijnen houdt. Anders loop je het risico dat je account geblokkeerd wordt. Vandalismebestrijdingstools, zoals Twinkle, Zeusmodus, en terugdraaien, dienen niet gebruikt te worden voor constructieve bijdragen die zijn gemaakt met goede bedoelingen.

Indien een bewerking slechts "niet volledig naar wens is", draai het dan niet meteen terug, maar geef een bewerker de kans zichzelf te verbeteren. Geef de gebruiker desnoods wat tips op zijn/haar overlegpagina. Zeker voor nieuwe gebruikers geldt "ieder begin is lastig", dus jaag de nieuwe gebruiker niet weg maar ga er mee in gesprek. Een terugdraaiing/ongedaanmaking is alleen gewenst indien de bewerking niet-constructief en ongewenst is, en de bewerker niet de intentie toont het te willen verbeteren. Ook bij schadelijke bewerkingen (vandalisme) is het gebruik van een terugdraaiing/ongedaanmaking uiteraard gerechtigd.

Historie

Twinkle werd oorspronkelijk ontwikkeld door AzaToth in 2007 voor de Engelstalige Wikipedia. Door de jaren heen is de tool steeds verder uitgebreid met meer en meer mogelijkheden. Zo is in 2011 de module Friendly, ontwikkeld door Ioeth, toegevoegd aan Twinkle, en zijn er in 2015 verschillende moderator-modules ontwikkeld. In maart/april 2021 is de module naar de Nederlandstalige Wikipedia geporteerd door Bas dehaan met hulp van Daniuu.