Beluister (info)

Wikipedia:Welkom voor nieuwkomers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Wikipedia)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Welkom


Beste nieuwe gebruiker, nogmaals welkom op deze Nederlandstalige Wikipedia!

De Wikipedia in het Nederlands is gestart in 2001 en maakt deel uit van Wikipedia, een gemeenschapsproject met als doel in elke taal een complete encyclopedie op het web te creëren. Wikipedia is gratis te gebruiken om informatie te zoeken én om informatie toe te voegen. Momenteel zijn er 2.108.542 artikelen. Om mee te helpen artikelen te schrijven, corrigeren en uit te breiden is geen aanmelding nodig, je kunt meteen aan de slag! Maar wie dat wil kan in een paar seconden een gebruikersnaam aanmaken.

De belangrijkste spelregels

Bewerkingstips

Je kunt eerst lezen hoe je je eerste bewerking doet op Wikipedia, zie Wikipedia:Snelcursus.

 • Rechtsboven op het scherm staat een veld waarin je tekst kunt typen om bestaande onderwerpen te vinden.
 • Vul onder de bewerkingspagina het veld Samenvatting in om (bondig) uit te leggen wat je veranderd hebt.
 • Gebruik eerst de knop Toon bewerking ter controle voordat je de bladzijde definitief opslaat. Zo kun je zien of je aanpassingen er goed uit komen te zien.
 • Gebruik dubbele haken om een [[onderwerp]] te linken. Een onbeschreven onderwerp ziet er doorgaans uit als onderwerp, terwijl bestaande links eruitzien als onderwerp. Zie ook een nieuwe pagina aanmaken.
 • Gebruik overlegpagina's om indien nodig te overleggen of (drastische) wijzigingen toe te lichten. Onderteken je overleg met ~~~~.
 • Voor experimenten met bijvoorbeeld wiki-opmaak is er een zandbak. Vraag voor je nieuwe vondsten liever eerst feedback voor ze overal in te voeren.

Een paar tips

Als een link rood is, is dat een uitnodiging om een nieuw artikel te maken over dat onderwerp. Als je iets over het onderwerp van de rode link te vertellen hebt, klik dan op de rode tekst en schrijf over het onderwerp. Als het een bekend onderwerp is, zoek dan voor de zekerheid even of er niet al een ander artikel, met een iets andere titel, bestaat. De blauwe links verwijzen naar een bestaande pagina.

Algemeen

Duizenden mensen schrijven maandelijks mee aan de Nederlandstalige Wikipedia. Op dit moment zijn waarschijnlijk velen in al die artikelen aan het schrijven, schrappen en verbeteren. Iedere bezoeker kan meedoen. Een naam opgeven of inloggen is niet verplicht, maar wel handig. Klik op een onderwerp dat je interesseert, waar je iets van af weet, en voeg er iets aan toe, verbeter een spelfout, of schrijf een mooi artikel. Een prima gelegenheid ook om de eigen kennis op te frissen.

Bevalt het je hier, dan ga je je vanzelf meer verantwoordelijk voelen voor dit unieke project. Maar nogmaals, aarzel niet een zinvolle bijdrage te leveren. Werken op Wikipedia kan een plezierige bezigheid zijn en veel voldoening geven.

Belangrijk om te weten is dat Wikipedianen onderling een paar normen hebben afgesproken die je geacht wordt te respecteren.

 1. Dit is geen discussieforum. In overleg met elkaar zoeken we met respect voor de mening van anderen naar een oplossing. Daar zijn de overlegpagina's voor, bovenaan op elke pagina.
 2. We proberen de artikelen zo objectief mogelijk te houden. Dat betekent dat Wikipedia geen platform is voor het verkondigen van iemands eigen overtuiging, ook al is het onderwerp nog zo controversieel. Het is géén preekstoel, géén plek voor actievoering. Wikipedia is een encyclopedie. (Zie ook Wat Wikipedia NIET is en Wikipedia:Belangenverstrengeling.)
 3. Als je het werk van iemand anders wilt verbeteren, of eigen kennis wilt toevoegen, maar je niet zeker van jezelf bent, of als je een vraag of opmerking over een pagina hebt, dan is daar de overlegpagina van dat onderwerp voor.
 4. Andere richtlijnen en aanraders zijn te vinden op Toch een paar regels en op de andere links onderaan deze pagina. Wil je weten hoe je fouten kunt voorkomen? Lees dan maar eens Wat je niet moet doen. Misschien word je dan wel de eerste deelnemer die nooit eens een fout maakt!

Wikipedia heeft geen toelatingsbeleid. In principe kan iedereen aan de encyclopedie werken. Sommigen vragen zich misschien af wat dat betekent voor de uiteindelijke kwaliteit van de Wikipedia. Bedenk dan dat wellicht juist door die verscheidenheid een zeer acceptabel niveau kan worden bereikt. Omdat de Wikipedia ook experts aantrekt wordt hij inhoudelijk steeds uitgebreider. Bovendien, mensen die niets van een onderwerp weten blijven er in het algemeen vanzelf vanaf, of gaan lezen en studeren om meer te weten te komen. Zowel academisch gevormde mensen als ieder ander die een positieve bijdrage willen leveren zijn van harte welkom. We hopen dat je er hoe dan ook veel plezier aan zult beleven.

Als je er niet uitkomt kun je altijd hulp vragen aan een andere Wikipedia-gebruiker of bij onze helpdesk.

Wikipedia voor scholieren

Iedereen is welkom op Wikipedia om artikelen te bewerken of nieuw op te zetten, over welk onderwerp dan ook. Dat geldt ook voor scholieren. Wel komt het soms tot problemen:

 • Sommige scholieren weten niet precies of en hoe ze uit de Wikipedia mogen citeren;
 • Sommigen misbruiken computers van school om vandalisme te plegen of voor cyberpesten. Door dat soort misbruik kan het echter gebeuren dat Wikipedia de toegang voor alle computers van die school blokkeert (zie: Wikipedia:Blokkering van school).

Meer over het onderwerp Wikipedia en school vindt u op Wikipedia voor scholieren.

Meer hulp

Meer achtergrond

Gebruikers

Zoeken

Vista-kmixdocked.png
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)