Wikipedia:Wikiproject/Fashion/2023

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


2023: Genderexpressie in fashion[bewerken | brontekst bewerken]

Het thema voor 2023 is Genderexpressie in fashion!

Dit jaar hebben we twee evenementen georganiseerd in Hengelo en Amsterdam. We trappen beide bijeenkomsten af met een lezing door Theodorus Johannes, filmmaker, onderzoeker en verhalenverteller. In het werk van Theodoor is mode een invloedrijke vorm van communicatie. Folklore en textielambachten spelen een centrale rol in diens artistieke werk.

Na de lezing geven we het startschot voor de schrijfchallenge, waar je zowel op locatie in Hengelo of Amsterdam als online aan mee kunt doen door informatie over mode en genderexpressie aan Wikipedia toe te voegen. Kijk hier voor inspiratie en gewenste artikelen. De tweede bijeenkomst markeert het einde van deze schrijfchallenge. We nodigen je van harte uit om deel te nemen en jouw kennis van mode te delen!

Let op! Om mee te kunnen dingen naar de prijs die aan het einde van Wiki Loves Fashion 2023 verloot wordt is het van belang dat je je aangemaakte artikelen op deze pagina zet.

De schrijfwedstrijd is gesloten! We zien je graag volgend jaar terug. 

Onder de deelnemers wordt een cadeaubon verloot, de winnaar krijgt vanzelf bericht.


Agenda:

Bij alle bijeenkomsten georganiseerd door Wikimedia Nederland - online en offline - geldt het Beleid Vriendelijke Ruimtes.

Activiteiten en geplande bijeenkomsten voor Wiki Loves Fashion:

  • Zaterdag 14 oktober 2023 - Hengelo
  • Woensdag 25 oktober 2023 - Den Haag
  • Zaterdag 4 november 2023 - Amsterdam - geannuleerd


Zaterdag 4 november - Amsterdam - Geannuleerd

De Wiki Loves Fashion bijeenkomst van zaterdag 4 november is geannuleerd.

Op zaterdag 4 november zijn we te gast bij IHLIA - LHBTI Heritage in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143, op de vijfde verdieping in zaal 5.1. Schrijf je hier in voor de bijeenkomst in Amsterdam!

Programma:

12.30-13.00 uur Inloop

13.00-14.00 uur Lezing Theodorus Johannes over de geschiedenis van Genderexpressie in Fashion en sluiting online schrijfchallenge

14.00-14.15 uur Pauze

14.15-16.00 uur Wikipedia bewerken

16.00 Afsluiting


Doe je bewerkingen voor dit Wiki Loves Fashion project? Vul dan, voordat je de bewerking opslaat, in de bewerkingssamenvatting #wlf-nl23 in. Hiermee laat je ons weten dat je je bijdrage levert aan dit project!

Wiki Loves Fashion is een internationale campagne bedacht en uitgevoerd door WikiDonne UG (WikiDames). Het doel van de campagne is om foto's en nieuwe artikelen over mode en textiel aan te maken en bestaande artikelen te verrijken door middel van bijdragen van gebruikers van over de hele wereld. De campagne vindt elk jaar in september en oktober plaats en biedt iedereen de kans om deel te nemen en hun kennis over mode en textiel te delen met anderen. We nodigen iedereen van harte uit om deel te nemen aan Wiki Loves Fashion en om bij te dragen aan de groei van Wikipedia op het gebied van mode en textiel.

Handig: maak vooraf een Wikipedia account aan![bewerken | brontekst bewerken]

Het is handig om je vooraf te registreren op Wikipedia. We hebben (wereldwijd) al tienduizenden namen in gebruik, dus het kan zijn dat de door jou gewenste naam niet meer beschikbaar is en dan duurt het misschien even voordat je een goede gebruikersnaam gevonden hebt.

  • Rechtsboven in je scherm zie je een link "registreren".
  • Bedenk een gebruikersnaam: het veld wordt rood als deze al bestaat, gebeurt er niks dan zit je goed Vul je mailadres in: deze wordt niet getoond aan anderen, maar je kunt jezelf wel een wachtwoordherinnering laten sturen als het nodig is
  • Klik op registreren
  • Vul eventueel de captcha in (alleen als de software dit vraagt)


Schrijf mee op Wikipedia![bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verschillende manieren om (bij) te leren hoe je Wikipedia kunt bewerken. Je kunt bijvoorbeeld onderstaande filmpjes bekijken, lezen hoe je op Wikipedia begint in 5 stappen of één van de onderstaande links gebruiken.

Maak een account aan op Wikipedia.pdf

Deelnemers/op de hoogte blijven[bewerken | brontekst bewerken]

Deze gebruiker werkt mee aan
Wiki Loves Fashion

Doe je mee? Vul hier je naam in! En voeg een fraaie gebruikersbox aan je gebruikerspagina toe.

  1. Nieuwe of ervaren Wikipediaan?
    1. Maak een Wikipedia-account aan, lees de handleiding die je in een uurtje wegwijs maakt en word Wikipediaan!
    2. Schrijf een artikel over fashion of textiel op Wikipedia, of breidt een artikel uit. Laat je inspireren door onze onderwerpenlijst.
    3. Doe mee aan een van onze bijeenkomsten.
    4. Geef nieuwe bewerkers een warm welkom en een goede, positieve begeleiding.
    5. Help proactief, en positief, mee om nieuwe artikelen te verbeteren. Probeer ontmoediging door plaatsing op de beoordelingslijst te vermijden.
    6. Heb je vragen of heb je hulp nodig? Neem contact op met Gebruiker:ThamaraGroenleer.
  2. Werk je voor een organisatie die zich met gerelateerde onderwerpen bezighoudt (archief, onderzoeksinstelling...)?
    1. Publiceer zoveel mogelijk van je eigen nieuwe onderzoek online, via je eigen kanalen en websites. Doe dit bij voorkeur open access en onder een vrije licentie (CC0, CC-BY of CC-BY-SA). Dit helpt ons op Wikipedia enorm om de relevantie van onderwerpen aan te tonen en om naar betrouwbare bronnen te kunnen verwijzen. Enkel wanneer je zelf vrije licenties gebruikt, compatibel met Wikipedia, dan kunnen we (waar relevant) jouw tekst gebruiken of jouw tabel, infographic of andere afbeelding letterlijk overnemen.
    2. Schrijf of bewerk Wikipedia-artikelen over mode onderwerpen vanuit je eigen expertise en verwijs daarbij naar betrouwbare bronnen.
  3. Belangrijk
    1. Doe je bewerkingen voor dit Wiki Loves Fashion project? Vul dan, voordat je de bewerking opslaat, in de bewerkingssamenvatting #wlf-nl23 in. Hiermee laat je ons weten dat je je bijdrage levert aan dit project!
    2. Voeg je aangemaakte en/of aangevulde artikel toe aan de Bijdragen.
    3. Op zoek naar wat meer informatie over het bewerken van Wikipedia of het uploaden van afbeeldingen naar de Commons beeldbank? Kijk op het kennisplatform.