Willem Middelkoop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem Middelkoop

Willem Middelkoop (Genève, 21 augustus 1962) is een Nederlands publicist, fotograaf, ondernemer en voormalig beurscommentator op RTL Z (2001- 2008).

Middelkoop werd in Zwitserland geboren uit Nederlandse ouders, werkzaam bij CERN.[1] Hij volgde een opleiding aan de HTS in Amsterdam in de richting confectie-industrie. Tussen 1980 en 2000 werkte hij als fotojournalist en tussen 1998 en 2000 was hij chef van de beeldredactie bij Het Parool. Daarnaast werkte Middelkoop in 1991 kort als verslaggever tijdens de start van de Amsterdamse stadszender AT5. Tegenwoordig deelt Middelkoop zijn visie op twitter onder @wmiddelkoop[2].

Publicist[bewerken]

Vanaf de jaren 90 investeerde Middelkoop in vastgoed en volgden publicaties over de economie en financiële markten. Sindsdien doet hij actief onderzoek naar de vermeende geheimen van het financiële systeem. Zijn visie maakt hem tot een bekende verschijning in de media. Hij waarschuwde vanaf 2002 dat de Amerikaanse dollar de status als wereldreservemunt dreigt te verliezen[3]. Middelkoop is sindsdien positief over beleggingen in goud en zilver, olie en andere grondstoffen, als hedge op de dollar[4].

In 2008 richtte Middelkoop Amsterdamgold.com op, een webshop voor mensen die wilden beleggen in fysiek goud[5]. Toen het bedrijf drie jaar later werd verkocht aan Value8 (Peter Paul de Vries), was de jaaromzet gestegen tot boven 100 miljoen euro.[6] In 2008 richtte hij ook het Commodity Discovery Fonds op[7]. Hij is als voorzitter van het directieteam eindverantwoordelijk voor het investeringsbeleid. Als privébelegger startte hij in 2005 met beleggingen in bedrijven die een significante (grondstof)ontdekking hebben gedaan. Daarmee is hij een van de pioniers in “Discovery Investing”. Tevens is hij lid van het Advisory Board van de Londense economische thinktank OMFIF[8]. Andere leden van het Advisory Board zijn o.a. Frits Bolkestein, Roel Janssen en oud minister-president Ruud Lubbers(† 2018).

Boeken[bewerken]

Begin september 2007 kwam het eerste boek van Middelkoop uit: Als de dollar valt[9]. Middelkoop waarschuwde er in voor een crash van de dollar en daarmee van het wereldwijde financiële systeem met alle gevolgen van dien. Aan de hand van een honderdtal vragen onthult Middelkoop de waarheid over thema's als: de steeds groter wordende schuldenberg, de exponentieel groeiende geldhoeveelheid, de strijd van de banken tegen goud en zilver, de angst onder bankiers voor een crash van de dollar, de rol van de Amerikaanse Federal Reserve, de gevolgen van de oprakende olie voor de economie, en het verschil tussen de officiële en de echte inflatie. Opzienbarend is dat eind 2008 we slechts een paar uur verwijderd waren van een complete ineenstorting van het wereldwijde kredietkaartenhuis[10]. Inmiddels is de zeventiende druk van het boek uit en werden er ruim 50.000 exemplaren verkocht. Het boek werd ook in het Italiaans vertaald.

In juni 2008 schreef Middelkoop samen met Rembrandt Koppelaar, een tweede boek, De permanente oliecrisis[11]. In dit boek voorspelden zij een top in de wereldwijde olieproductie rond 2015 en permanent hoge olieprijzen en de grote gevolgen daarvan voor de westerse manier van leven. Toch kunnen we nog lang niet zonder olie. De vraag naar het zwarte goud stijgt nu al 150 jaar. De olieconflicten en de geopolitieke spanningen zijn daarom nu groter dan ooit.

In 2009 verscheen zijn derde boek, Overleef de kredietcrisis[12] waarin Middelkoop de kredietcrisis en de gevolgen daarvan beschrijft en licht werpt op de onderwerpen die 'politici en bankiers niet kunnen, durven of willen vertellen'. In dit boek wordt de stroom onorthodoxe maatregelen beschreven die overheden uit proberen in een poging het internationale financiële systeem intact te houden. Middelkoop beargumenteer dat een kredietcrisis niet op te lossen is met nog meer krediet. De acties (Quantitative easing en extreem lage rentes) van autoriteiten is volgens hem een wanhoopspoging wat uiteindelijk slechts uitstel van executie zal blijken te zijn.

In 2012 verscheen Goud en het geheim van geld.[13] Middelkoop beschrijft de wonderbaarlijke geschiedenis van het financiële systeem en beschrijft waarom ons (fiat) geld, in tegenstelling tot goud, geen intrinsieke waarde heeft. Om dit te verhullen proberen westerse centrale bankiers al tientallen jaren de stijging van de goudprijs af te remmen[14]. Het boek beschrijft hoe de strijd tegen goud een lange historie kent en heeft geleid tot de London Gold Pool in de jaren zestig. Westerse centrale bankiers verkochten toen jarenlang goud om de prijs op $35 per ounce te houden. Nadat Frankrijk hier in 1968 niet langer aan mee wilde werken, verloren ze deze 'War on Gold', waardoor de VS in 1971 de dollar-goudkoppeling moest loslaten. Het boek waarschuwt dat Westerse landen in de toekomst de macht over de edelmetaal markten zullen verliezen, doordat landen zoals China, Rusland en India hun toevlucht zoeken in edelmetalen[15]. Hierdoor zullen de prijzen van edelmetalen de komende jaren nog meer in waarde stijgen, zo verwacht Middelkoop.

In 2012 verscheen ook zijn fotoboek Code Willem,[16] met nieuwsfoto's uit Amsterdam (1980-2000).

Begin 2014 verscheen zijn eerste Engelstalige boek The Big Reset[17], met daarin de voorspelling dat 'waarschijnlijk voor 2020' het mondiale monetaire systeem drastisch zal moeten worden hervormd. Een mondiale schuldsanering en het vervangen van de dollar als monetair anker lijken daarbij onvermijdelijk. Deze 'monetaire reset´ lijkt nodig nu de steeds meer landen zich openlijk uitspreken tegen het huidige, door de VS gedomineerde, systeem. Rusland en China hebben de kunstmatig lage goudprijs aangegrepen om enorme goudreserves op te bouwen.Volgens Middelkoop werken het IMF en de VS in stilte en met steun van China aan een plan om de Special Drawing Rights (SDR) van het IMF te gaan gebruiken als een mogelijke nieuwe wereldreservemunt. De SDR werd door het IMF in de jaren zestig gecreëerd in anticipatie op een mogelijke dollarcrisis. Sinds de publicatie van het boek is de Chinese renmimbi, als vijfde valuta, toegevoegd aan dit 'valutamandje.

Het boek is in China uitgegeven door de prestigieuze China Renmin University Press en werd officieel gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van het International Monetary Institute (IMI), een toonaangevende denk-tank gelieerd aan de Renmin University. Elk kwartaal publiceert IMI het International Monetary Review[18]. In de editie van July 2015, Vol. 2 No. 3[19] schreef Middelkoop: ''Has the US lost its role as the underwriter of the economic system?''. Middelkoop beschrijft het opzetten van de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) en de gevolgen voor de economische rol van de VS in de wereld.

In 2017 verscheen De Tesla-revolutie[20] bij Amsterdam University Press. In dit boek beschrijven Willem Middelkoop en Dr. Rembrant Koppelaar het snel veranderende energielandschap door het succes van alternatieven als wind- en zonne-energie en het succes van elektrische auto's. Met het verkoopsucces van Model S heeft Tesla voor een revolutie in de autowereld gezorgd. Het boek twijfelt of Tesla zelf wel autonoom kan overleven, maar de 'door haar ingezette revolutie kan niet meer mislukken'. Ook dit boek werd in het Chinees vertaald. Bij Wiley verscheen in 2018 ook een aangepaste Duitse editie.

In 2018 verscheen Patronen van Bedrog[21] ook bij Amsterdam University Press. In dit boek ontrafelt Willem Middelkoop samen met onderzoeker Tim Dollee de macht achter de (Amerikaanse) politiek. Niet de president in het Witte huis, maar een elite uit het militair-industrieel complex blijkt al meer dan honderd jaar de feitelijke macht in handen te hebben. In de VS wordt deze internationaal opererende groep steeds vaker omschreven als The Deep State.

Zijn boeken zijn in acht talen uitgegeven, onder meer in Chinees (Mandarijn) en Arabisch. In totaal verkocht Middelkoop circa 150.000 boeken.

Externe link[bewerken]