Willem Middelkoop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem Middelkoop

Willem Middelkoop (Genève, 21 augustus 1962) is oprichter en directeur van het Commodity Discovery Fund, dat gespecialiseerd is in het beleggen in beursgenoteerde junior mining bedrijven. Recent schreef hij een reeks boeken over monetaire onderwerpen. Voorheen was hij vooral bekend beurscommentator op RTL Z (2001-2008).

Middelkoop werd in Zwitserland geboren uit Nederlandse ouders, werkzaam bij CERN.[1] Hij volgde een opleiding aan de HTS in Amsterdam in de richting confectie-industrie. Tussen 1980 en 2000 werkte hij als fotojournalist en tussen 1998 en 2000 was hij chef van de beeldredactie bij Het Parool. Daarnaast werkte Middelkoop in 1991 kort als verslaggever tijdens de start van de Amsterdamse stadszender AT5.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf de jaren 90 investeerde Middelkoop in vastgoed en volgde publicaties over de economie en financiële markten. Sindsdien doet hij onderzoek naar het financiële systeem. In 2008 richtte Middelkoop een webshop voor mensen die wilden beleggen in fysiek goud. Toen het bedrijf drie jaar later werd verkocht aan Value8 was de jaaromzet gestegen tot boven 100 miljoen euro.[2] Als privébelegger startte hij in 2005 met beleggingen in bedrijven die een significante (grondstof)ontdekking hebben gedaan. Sinds 2008 runt hij het Commodity Discovery Fund. Tevens is hij lid van het Advisory Board van de Londense economische thinktank OMFIF.[3] Tijdens het uiteenspatten van de internetzeepbel in 2001 begon Middelkoop columns te schrijven voor IEX.nl over financiële onderwerpen.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Begin september 2007 kwam het eerste boek van Middelkoop, Als de dollar valt[4], uit. Middelkoop waarschuwde erin voor een crash van de dollar en daarmee van het wereldwijde financiële systeem met alle gevolgen van dien. Aan de hand van een honderdtal vragen werd geschreven over thema's als de steeds groter wordende schuldenberg, de exponentieel groeiende geldhoeveelheid, de strijd van de banken tegen goud en zilver, de angst onder bankiers voor een crash van de dollar, de rol van de Amerikaanse Federal Reserve, de gevolgen van de oprakende olie voor de economie, en het verschil tussen de officiële en de echte inflatie.

In juni 2008 schreef Middelkoop samen met Rembrandt Koppelaar een tweede boek, De permanente oliecrisis.[5] In dit boek voorspelden zij een top in de wereldwijde olieproductie rond 2015 en permanent hoge olieprijzen en de grote gevolgen daarvan voor de westerse manier van leven.

In 2009 verscheen zijn derde boek, Overleef de kredietcrisis[6] waarin Middelkoop de kredietcrisis en de gevolgen daarvan beschrijft en licht werpt op de onderwerpen die, volgens Middelkoop, 'politici en bankiers niet kunnen, durven of willen vertellen'.

In 2012 verscheen Goud en het geheim van geld.[7] Middelkoop beschrijft de geschiedenis van het financiële systeem en beschrijft waarom ons (fiat) geld, in tegenstelling tot goud, geen intrinsieke waarde heeft. Om dit te verhullen proberen westerse centrale bankiers al tientallen jaren de stijging van de goudprijs af te remmen.[8] Het boek beschrijft hoe de strijd tegen goud een lange historie kent en heeft geleid tot de London Gold Pool in de jaren 1960. Westerse centrale bankiers verkochten toen jarenlang goud om de prijs op $35 per ounce te houden. Nadat Frankrijk hier in 1968 niet langer aan mee wilde werken, verloren ze deze 'War on Gold', waardoor de VS in 1971 de dollar-goudkoppeling moest loslaten. Het boek waarschuwt dat westerse landen in de toekomst de macht over de edelmetaal markten zullen verliezen, doordat landen zoals China, Rusland en India hun toevlucht zoeken in edelmetalen.[9] Middelkoop verwacht dat hierdoor de prijzen van edelmetalen de komende jaren[(sinds) wanneer?] nog meer in waarde zullen stijgen.

In 2012 verscheen ook zijn fotoboek Code Willem,[10] met nieuwsfoto's uit Amsterdam (1980-2000).

Begin 2014 verscheen zijn eerste Engelstalige boek The Big Reset[11], met daarin de voorspelling dat 'waarschijnlijk voor 2020' het mondiale monetaire systeem drastisch zal moeten worden hervormd. Een mondiale schuldsanering en het vervangen van de dollar als monetair anker lijken daarbij onvermijdelijk. Deze 'monetaire reset' lijkt Middelkoop nodig nu de steeds meer landen zich openlijk uitspreken tegen het huidige, door de VS gedomineerde, systeem. Rusland en China hebben de kunstmatig lage goudprijs aangegrepen om enorme goudreserves op te bouwen.Volgens Middelkoop werken het IMF en de VS in stilte en met steun van China aan een plan om de Special Drawing Rights (SDR) van het IMF te gaan gebruiken als een mogelijke nieuwe wereldreservemunt.

In 2017 verscheen De Tesla-revolutie.[12] In dit boek beschrijven Willem Middelkoop en Rembrandt Koppelaar het snel veranderende energielandschap door het succes van alternatieven als wind- en zonne-energie en het succes van elektrische auto's. Met het verkoopsucces van Model S heeft Tesla voor een revolutie in de autowereld gezorgd. Het boek betwijfelt of Tesla zelf wel autonoom kan overleven, maar de 'door haar ingezette revolutie kan niet meer mislukken'.

In 2018 verscheen Patronen van Bedrog.[13] In dit boek beschrijven Willem Middelkoop en Tim Dollee de macht achter de (Amerikaanse) politiek. Niet de president in het Witte Huis, maar een elite uit het militair-industrieel complex zou volgens de auteurs al meer dan honderd jaar de feitelijke macht in handen hebben. In de VS wordt deze internationaal opererende groep omschreven als The Deep State.

Zijn boeken zijn in acht talen uitgegeven, onder meer in Chinees (Mandarijn) en Arabisch. In totaal verkocht Middelkoop circa 150.000 boeken.[bron?]

Rechtszaak[bewerken | brontekst bewerken]

In februari 2019 spande Middelkoop een civiele rechtszaak aan tegen recensent Pepijn van Erp, die in juni 2018 het boek Patronen van Bedrog kritisch had besproken op de website Kloptdatwel.nl.[14] Volgens Van Erp wemelt het boek van de fouten en is er ook sprake van plagiaat. Middelkoop eiste verwijdering van de recensie en meerdere uitlatingen van Van Erp op Twitter die verwijzen naar de recensie of waarin hij fouten in het boek noemt. Op 18 november 2019 wees de rechtbank Gelderland alle vorderingen van Middelkoop af.[15] Volgens de uitspraak zijn de uitlatingen van Van Erp niet onrechtmatig, omdat "zijn grondrecht om zich in het openbaar kritisch, informerend, opiniërend en waarschuwend te kunnen uitlaten" zwaarder weegt dan "het grondrecht van Middelkoop op bescherming van zijn eer en goede naam". Ook achtte de rechtbank de opmerkingen van Van Erp over het mogelijke plagiaat voldoende onderbouwd.[16]