Windmolenbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Windmolenbroek
Wijk van Vlag Almelo Almelo
Map - NL - Almelo - Wijk 19 Windmolenbroek.svg
Kerngegevens
Gemeente Vlag Almelo Almelo
Coördinaten 52°20'2"NB, 6°38'17"OL
Inwoners ca 14.500
Overig
Postcode(s) 7609
Diverse namen uit de wijk Windmolenbroek zijn terug te vinden op oude kaarten zoals deze van de gemeente Ambt Almelo uit 1866

Windmolenbroek is een wijk in het zuiden van de stad Almelo. De wijk telt 14.500 inwoners en is daarmee de grootste wijk van Almelo. In de wijk bevinden zich onder andere de locatie Almelo van Ziekenhuisgroep Twente, een sporthal, diverse scholen, een wijkcentrum en een winkelcentrum.

Kenmerkend voor Windmolenbroek is de groene opzet van de wijk met vele woonbuurten. Bijna alle straten in de wijk zijn gebaseerd op vogelnamen. Bijzonder is ook het feit dat de fietspaden die dwars door de wijk lopen het oorspronkelijke wegenpatroon van vroeger volgen. De wijk heeft drie fietstunnels om het fietsverkeer naar de stad te voorzien van een veilige doorgang. Sinds 2008 is de Meubelboulevard verbonden met het ziekenhuis door middel van een loop- en fietsbrug. Een gedeelte van Windmolenbroek is voorzien van stadsverwarming. Cogas bedient de wijk met een centrale die deels met stortgas wordt gestookt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de aanleg van de wijk begin jaren 1980 zijn veel van de bestaande boerderijen, bomen en houtwallen behouden gebleven doordat ze in de nieuwe situatie zijn ingepast. De naam Windmolenbroek is afgeleid van de Windemoele op 't Broek, een windkorenmolen uit 1645 die eigendom was van de graaf Van Rechteren en die +/- 75m. ten oosten van de (Windmolenbroeksweg-) brug over de Weezebeek (toen: Molenbeek) aan de noordkant van de beek stond.

Buurten[bewerken | brontekst bewerken]

De wijk is ingedeeld in de volgende buurten:

Groeneveld[bewerken | brontekst bewerken]

Het Groeneveld is een buurt tussen de Weezebeeksingel en de Weezebeek. In het westen van deze buurt staan het waterschapsgebouw van het Waterschap Regge en Dinkel en voornamelijk vrijstaande woningen. In het oosten staat Erve Asito. Daartussen ligt een locatie van het ROC van Twente en de Woonboulevard van Almelo.

Kanaalzijde[bewerken | brontekst bewerken]

De buurt Kanaalzijde grenst aan het Twentekanaal. Het gebied Leemslagen met de daarin gelegen Leemslagenplas is onderdeel van deze buurt. De Leemslagenplas is ontstaan door zandwinning vanaf de jaren 80 tot en met 2001. De 30 meter diepe plas wordt sinds het najaar van 2001 gebruikt door Onderwatersportvereniging Galathea. De club heeft begin 2004 op ruim 20 meter diepte - met toestemming van de gemeente Almelo en het Waterschap Regge en Dinkel - een gestript en volledig schoongemaakt wrak van een 17 meter lange Urker kotter als duikobject laten afzinken.

Leemslagen-Noord[bewerken | brontekst bewerken]

Leemslagen-Zuid[bewerken | brontekst bewerken]

Zeven Bosjes[bewerken | brontekst bewerken]

Leemslagen-Oost[bewerken | brontekst bewerken]

Leemslagen-Oost ligt tegenover de Woonboulevard aan de andere kant van de Weezebeeksingel. ZGT Almelo ligt in deze buurt.

Huttenveld[bewerken | brontekst bewerken]

Huttenveld is het gebied rondom de zogenaamde Huttenvijver die midden in de wijk ligt. De buurt bestaat voornamelijk uit woningen. In deze buurt ligt ook de sporthal met een wijkcentrum.

Maardijk[bewerken | brontekst bewerken]

Maardijk ligt tegenover het Erve Asito aan de andere kant van de Weezebeeksingel. De buurt bestaat onder meer uit de industrieterreinen Windmolen en Twentelaan.

De Grens[bewerken | brontekst bewerken]

De Grens bestaat voor het grootste gedeelte uit industriegebied Twentepoort West. In het zuiden grenst het aan Bornerbroek.

Nijrees[bewerken | brontekst bewerken]

Het Nijrees is een Vinex-buurt en heet officieel Buitenplaats het Nijrees. De buurt kent geen eigen voorzieningen. Het Nijrees is gelegen aan de rand van het Nijreesbos en het Dikkersbos. Veel huizen in de buurt zijn uitgerust met zonnepanelen.

Alle straatnamen in de wijk zijn afkomstig uit de tuinarchitectuur. Onder de naam Nijrees Noord zijn er plannen om Nijrees in het noorden uit te breiden met 96 woningen.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

De wijk is voorzien van vier buslijnen die worden bediend door Twents van Syntus:

  • Lijn 21: Stadsdienst Almelo: Station - Centrumplein - Ziekenhuisgroep Twente - Windmolenbroek - Centrumplein - Station
  • Lijn 22: Stadsdienst Almelo: Station - Centrumplein - Windmolenbroek - Ziekenhuisgroep Twente - Centrumplein - Station
  • Lijn 26: Stadsdienst Almelo: Station - Centrumplein - Rembrandtlaan - Ziekenhuisgroep Twente

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]