Naar inhoud springen

Witborstdoktersvis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 21 dec 2019 om 16:40. (http://woordenlijst.org/leidraad/16/3, replaced: zuidwest- → Zuidwest-, aquariumaquarium (hoofdbetekenis) (4), aquarium (hoofdbetekenis)aquarium (4) met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Witborstdoktersvis
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Witborstdoktersvis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Superklasse:Osteichthyes (Beenvisachtigen)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Perciformes
Familie:Acanthuridae (Doktersvissen)
Onderfamilie:Acanthurinae
Geslacht:Acanthurus
Soort
Acanthurus leucosternon
Bennett, 1833
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Witborstdoktersvis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De Witborstdoktersvis (Acanthurus leucosternon) is een doktersvis die weliswaar in het aquarium gehouden kan worden, maar bekendstaat als een moeilijk houdbare soort.

Natuurlijke verspreiding

De Witbuikdoktersvis (Latijn: A. leucosternon) is van nature een rifbewoner, die vooral voorkomt in ondiepe riffen aan de kust of rond eilanden. De soort is te vinden in de Indische Oceaan: van de oostkust van Afrika tot in de Andamanse Zee, Zuidwest-Indonesië en Christmaseiland. De verspreiding strekt zich soms uit tot Bali.

Stip

Onder meer de grote gevoeligheid voor de stip-ziekte bemoeilijkt het houden van deze doktervis in het aquarium. De praktijk leert dat een exemplaar die in de natuur gevangen is, vrijwel altijd stip bij zich draagt. In de natuur is A. leucosternon vaak resistent tegen stip: hij is dan wel drager van de ziekte, maar die komt niet tot ontwikkeling.

Als A. leucosternon in het aquarium wordt geplaatst, zijn daar meestal al andere vissen en mogelijk andere doktersvissen aanwezig. Dit zorgt voor stress bij de soort. De stress en het vervangende voer zorgen ervoor dat de weerstand van A. leucosternon afneemt en dat de stip tot ontwikkeling kan komen. Het duurt meestal twee tot drie weken voordat de stip zich openbaart.

Voeding

A. leucosternon is een algeneter en moet dus niet gevoerd worden met dierlijk voedsel (zoals mysis en artemia) maar overwegend met plantaardig voedsel. Anno 2008 zijn relatief veel plantaardige droogvoeren in de handel beschikbaar, zoals OSI Spirulina, Omega One Super veggies (kelp flakes), zeesla en zeewieren (rode, bruine en groene). Hiermee kunnen witborstdoktersvis in principe in een goede conditie gehouden worden. Desalniettemin lijkt soms de samenstelling van het voedsel verband te houden met de moeilijke houdbaarheid van de soort.

Ruimte

A. leucosternon is een snelle zwemmer waardoor het noodzakelijk is om veel zwemruimte aan te bieden. 3 meter wordt als minimum aanbevolen. De witborstdoktersvis is erg agressief tegen soortgenoten. Het is aanbevolen in een aquarium slechts één exemplaar van de soort te houden.

Trivia