World Trade Center (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    World Trade Center   
De ingang van het in 2008 geopende station
De ingang van het in 2008 geopende station
Plaats New York City
Opening 1903
Sluiting 1971, 2001
Heropening 1971, 2003
Perronsporen 5
Lijn(en) NWK-WTC
HBK-WTC
Vervoerder(s) PATH
Reizigers 12,1 miljoen (2006)
Coördinaten 40° 43′ NB, 74° 1′ WL
World Trade Center (metrostation)
World Trade Center (metrostation)
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

World Trade Center is een station van het PATH-spoorwegnetwerk in New York City. Het station ligt onder het World Trade Center in Lower Manhattan.

Geschiedenis[bewerken]

Het station is oorspronkelijk geopend op 19 juli 1909 als de Hudson Terminal. De Hudson Terminal werd in 1971 gesloten en gesloopt omdat het station onder het World Trade Center geopend werd. Als gevolg van de bomaanslag op het World Trade Center in 1993 was het station een week gesloten voor reparaties aan de beschadigde plafonds. Het station diende als eindstation voor de lijnen Newark-World Trade Center en Hoboken-World Trade Center routes totdat het station werd vernietigd tijdens de aanslagen op 11 september 2001. Een tijdelijk station werd gebouwd en geopend op 23 november 2003.

Na verschillende verbouwingen is op 1 april 2008 een nieuwe ingang naar het tijdelijke station geopend naast 7 World Trade Center.

Nieuw station[bewerken]

Het tijdelijke PATH station, dat $323 miljoen gekost heeft, zal door de Port Authority of New York and New Jersey vervangen worden door een groot knooppunt voor openbaar vervoer. Dit plan gaat $ 4 miljard kosten.[1][2]

Een dergelijk groot station was geen onderdeel van het oorspronkelijke plan van architect Daniel Libeskind. In 2004 heeft de Port Authority, de eigenaar van de grond, het oorspronkelijke plan aangepast om een vervoersknooppunt van wereldklasse te realiseren. Hiervoor werd een ontwerp van Santiago Calatrava gekozen, die zich baseerde op de constructie die hij eerder reeds voor het Belgische spoorwegstation Luik-Guillemins ontwierp. Dit knooppunt moet zich kunnen meten aan Penn Station en Grand Central Terminal.

Lower Manhattan heeft nooit een echt vervoersknooppunt gekend. Het nieuwe station moet de PATH verbinden met de metro van New York. Een verbinding met de Long Island Rail Road via een nieuwe tunnel onder de East River wordt onderzocht. De opening van het definitieve station is voorzien in december 2015.