World of Warcraft: Cataclysm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
World of Warcraft: Cataclysm
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar Blizzard Entertainment
Uitgever Blizzard Entertainment
Datum van uitgave 7 december 2010[1]
Laatste versie 4.0.1 tot 4.3.4
Genre MMORPG
Spelmodus Multiplayer
Leeftijdsklasse PEGI: 12+
ESRB: T
OFLC: E
Platform Microsoft Windows, Mac OS X
Media DVD DL, digital distribution
Systeemeisen
Zie: Systeemvereisten
Navigatie
Spelserie Warcraft
Uitbreiding van World of Warcraft
Voorloper World of Warcraft: Wrath of the Lich King
Vervolg World of Warcraft: Mists of Pandaria
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

World of Warcraft: Cataclysm is de derde uitbreiding op de MMORPG World of Warcraft. Deze uitbreiding werd op 21 augustus 2009 aangekondigd op BlizzCon 2009 te Anaheim door Chris Metzen en kwam uit op 7 december 2010.

Overzicht[bewerken]

Met Cataclysm kunnen spelers hun karakter opnieuw levelen naar het maximum level 85. De 2 hoofdcontinenten, Kalimdor en Eastern Kingdom, zijn helemaal opnieuw ontworpen met ook een aantal nieuwe gebieden. Er zijn bijna 3500 nieuwe quests toegevoegd in het spel samen met nieuwe startquests. Er zijn 10 nieuwe dungeons en 5 nieuwe raids. Ook een nieuwe secondary skill is toegevoegd, Archaeology. Het glyph-systeem is vanaf nu met 3 types van glyphs: Prime, Major, Minor. De nieuwe rassen zijn de Worgen en Goblins. Blizzard heeft ervoor gezorgd dat er vanaf nu meer classes kunnen worden gespeeld bij verschillende rassen. De belangrijkste steden Orgrimmar en Stormwind zijn helemaal veranderd. Spelers kunnen nu vanaf level 10 al beginnen een talent tree kiezen, het volgende punt op level 11 en daarna om de 2 levels tot 80. Van 81 tot 85 is er elk level een talentpunt. Dit systeem werd grondig gewijzigd met World of Warcraft: Mists of Pandaria.

Plot en inhoud[bewerken]

Deathwing (zijn originele naam is Neltharion the Earth-Warder) was verloofd met de dochter van King Terenas, vader van Arthas, maar deze kon niet doorgaan na Deathwing zijn verdwijning. Sinestra is een trouwe en goede vriend van Nefarian en Deathwing vond het leuk Neferian zijn naam slecht te maken dus paarde hij met Sinestra. Hierdoor heeft Sinestra voor de rest van haar leven constante pijn door de wonden van klauwen. Wrathion werd de zoon van Deathwing maar zijn achtergrond is heel onbekend. Hij faalde met zijn aanval en liep grote wonden op toen hij de Dragon Soul wou gebruiken tegen Azeroth. De Dragon Soul heeft Deathwing zijn borstkas gebroken en zijn hart laten tonen. Deathwing is volledig gebroken en overal kwam vuur en lava uit. Deathwing heeft zich jarenlang verscholen in een land onder de grond van Azeroth, Deepholm, zodat hij weer kon genezen van de wonden die hij had opgelopen. Tijdens de genezing van Deathwing moeten de leden van de Twilight's Hammer hem helpen door er erg dikke Elementium-platen op zijn lichaam te plaatsen, zodat zijn lichaam bij elkaar blijft en een Dragon Aspect blijft. De kwaadaardige draak Deathwing the Destroyer keer terug naar Azeroth. Azeroth is hierdoor vernietigd door de cataclysme, geactiveerd door Deathwing. De inwoners van Azeroth noemen dit, The Shattering. Oude vijanden zoals Ragnaros komen hem helpen. Deathwings doel is om heel Azeroth in as te zetten. Vanwege het cataclysme heeft de leider van de Horde, Thrall, zich teruggetreden uit zijn plicht als Warchief of the Horde. De Horde en de Alliance zijn terug in een conflict aangezien de nieuwe leider van de Horde, Garrosh Hellscream alleen maar oorlog wilt in plaats van de wereld te beschermen tegen Deathwing voor zijn volk. Nefarian heeft gefaald in het heersen van de wereld. Deathwing heeft hem terug tot leven gewekt, zodat hij voor Deathwing vecht en loyaal is. Ook Sinestra vecht aan de zijde van Deathwing aangezien ze een paar zijn.

Omgeving[bewerken]

Azeroth was nadat Deathwing de Dragon Soul probeerde te stelen, maar faalde en werd gebruikt door de Black Dragonflight om de Well of Eternity te breken tegen Sargeras ontstaan naar hoe we de wereld nu kennen. Door de vernietiging van Dragon Soul brak het continent apart en was er Eastern Kingdom en Kalimdor met 2 onbekende delen die pas later werden ontdekt. Deathwing was volledig herstelt van zijn wonden en was klaar de wereld te heersen. Hij bracht in de meeste landschappen vernietiging aan waardoor een tsunami ontstond in het Zuiden van Kalimdor, de dam van Azeroth brak en in het hartje van Kalimdor er een grond verscheuring ontstond . Eén van de belangrijkste kenmerken van Cataclysm is de herinrichting van de continenten, Eastern Kingdom en Kalimdor die geïntroduceerd werd met de lancering van World of Warcraft in 2004. Met het allereerste game design was het niet mogelijk om te kunnen vliegen met flying mounts in de ouderwetse zones, is het nu mogelijk dat spelers er kunnen vliegen. Men kan nog steeds niet vliegen in de startgebieden van de Blood Elves en de Draenei. Elke zone heeft een eigen verhaallijn die kan worden onderzocht door de nieuwe quests.

Gameplay[bewerken]

Goblin[bewerken]

Een Goblin in World of Warcraft is een neutraal ras dat ongeveer even groot is als een dwerg. Goblins bestaan al duizenden jaren in Azeroth, maar ze leven op kleine eilanden. Goblins hebben een erg goede technologie waardoor andere rassen in Azeroth denken dat het tovenarij is. De oorlog tussen de Alliance en de Horde maakt voor de goblins niks uit. Toch hebben de Goblins van de Bilgewater Cartel een goede band met de Orcs. Tijdens de oudere oorlogen hebben de Goblins zich opgeofferd zodat de Orcs veilig thuis konden geraken. Zodra Deathwing weer tevoorschijn kwam in Azeroth hebben de Goblins moeten vluchten uit hun thuisland. Ze zochten hulp bij de Alliance en de Horde. De Alliance wou geen band met de Goblins van de Bilgewater Cartel, maar de Horde daarentegen wel.

Worgen[bewerken]

De Worgen leefden lang in een verborgen stad genaamd Gilneas. Omdat Worgen op mensen en wolven lijken horen ze bij het ras van de weerwolven. Ze zijn alleen in de nacht actief en besluipen hun vijand eerst voor ze aanvallen. Nadat Deathwing tevoorschijn kwam heeft hij Gilneas overhoop gehaald. De Worgen zochten een weg uit de stad en dat is hun gelukt. Al snel zochten ze hulp bij de Alliance. De Alliance stemde toe dat ze vanaf nu bij hen horen. Sindsdien vechten Worgen tegen de Horde.

Aankondiging en ontwikkeling[bewerken]

In februari 2010 heeft Mike Morhaime vrijgegeven dat Cataclysm zal worden uitgebracht in datzelfde jaar, 2010.

Op 3 mei 2010 werd officieel bevestigd dat de Alpha-fase is begonnen voor het testen van Cataclysm.

Op 30 juni 2010 zijn de eerste Beta-keys vrijgegeven aan de spelers die zich ervoor hebben ingeschreven via hun Battle.net-account. Omdat de beta veel fouten had, heeft CEO Bobby Kotick gezegd dat de uitbreiding Cataclysm toch niet zal worden gelanceerd in 2010. In augustus 2010 kondigde Blizzard de World of Warcraft: Cataclysm Collector's Edition aan.

Op 7 september 2010 (8 in Europa) werden de eerste Cataclysm-wijzigingen online gebracht. Spelers konden de nieuwe quests in de startgebieden bespelen. Een paar dagen later werd de eerste Patch 4.0.1 online gebracht op de PTR.

Op 30 september heeft de gamenieuwssite MMO-Champion geschat dat het spel zal worden uitgebracht op 7 december 2010.

Op 4 oktober heeft Blizzard officieel aangekondigd dat Cataclysm zal worden uitgebracht op 7 december 2010.

Op 7 december 2010 (Live 12:01 AM PST) werden de eerste exemplaren van Cataclysm verkocht.

Patch geschiedenis[bewerken]

Patch 4.0.1: Werd gelanceerd op 12 oktober 2010 genaamd "Cactaclysm Systems Patch" en was een voorbereiding op alle veranderingen in het spel.

  • Een vernieuwing van het talenten systeem
  • Klas veranderingen
  • "Reforging" van items
  • Nieuwe glyphs
  • "User Interface" updates
  • De graphics werden verbeterd

Patch 4.03a: Werd gelanceerd op 23 november 2010 genaamd "The Shattering" waarbij Deathwing's terugkeer de wereld drastisch veranderde. Het introduceert nieuwe quests voor levels 1 t.e.m. 60. Ook werd de World of Warcraft: Cataclysm trailer gebruikt en de nieuw login pagina gewijzigd.

Patch 4.1: Werd gelanceerd op 26 april 2011 genaamd "Rise of the Zandalari". De veranderingen waren vooral de twee nieuwe Heroic dungeons, die vroeger level 60 raids waren. Zul'Aman en Zul'Gurub zijn de nieuwe 5 man heroic dungeons. De nieuwe content gaat over de Zandalari Trolls.

Patch 4.2: Werd gelanceerd op 28 juni 2011 genaamd "Rage of the Firelands". De nieuwe toevoegingen waren nieuwe daily quests in de Mount Hyjal zone en een nieuwe 10 man en 25 man raid, namelijk Firelands, waarbij men het gevecht aangaat tegen Ragnaros. Ook was er een nieuwe legendarische wapen: Dragonwrath, Tarecgosa's Rest. In de user interface kwam ook een Dungeon Journal, waarbij spelers elke dungeon en raid konden bekijken met de map, de bosses en de loots. Later werd dit mogelijk gemaakt voor elke raid en dungeon en niet voor de Cataclysm raids en dungeons.

Patch 4.3: Werd gelanceerd op 29 november 2011 genaamd "Hour of Twilight" als laatste patch van Cataclysm. De nieuwe toevoegingen zijn Transmogrification, waarbij spelers hun gear een andere look kunnen geven maar de statistieken behouden. Een nieuwe raid werd hierbij toegevoegd, Dragon Soul, dat de laatste raid zou zijn van de expansie. Dragon Soul heeft 7 bosses maar men vecht 8 keer. De laatste twee is tegen Deathwing zelf. De nieuwe raid kwam met een derde, makkelijkere optie voor groepen die gevormd worden door middel van Raid Finder (zoals Dungeon finder). Drie nieuwe 5 man heroic dungeons waren er ook nog bij toegevoegd: End Time, Well of Eternity en Hour of Twilight. Deze zijn toeganklijk via de Caverns of Time, gelokaliseerd in Tanaris. Ook kreeg de maandelijkse week lang durende Darkmoon Faire zijn eigen zone. Ook werden er weer nieuwe legendarische wapens toegevoegd. Ditmaal daggers die alleen door rogues kunnen worden gedragen na het voltooien van een serie questen en taken.

Externe link[bewerken]

Bronnen en referenties[bewerken]