Diablo IV

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Diablo IV
(Afbeelding op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar Blizzard Entertainment
Uitgever Blizzard Entertainment
Releasedatum 6 juni 2023
Genre
Spelmodus multiplayer
Leeftijdsklasse PEGI: 18
Platform Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series
Navigatie
Spelserie Diablo
Voorloper Diablo III
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Diablo IV is een computerspel ontwikkeld en uitgegeven door Blizzard Entertainment voor de platforms Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series. Het actierollenspel kwam uit op 6 juni 2023 en is het vierde spel in de Diablo-reeks.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal in het spel volgt de nasleep van Diablo III: Reaper of Souls. Een groep cultisten hebben Lilith, de dochter van Mephisto, uit de hel opgeroepen. Deze kwaadaardige macht probeert zich ditmaal te manifesteren in de Sanctuary-wereld.

Speelwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het spel is wederom een actierollenspel met hack and slash elementen. De speler kan zijn of haar personage opwaarderen met specifieke krachten, voorwerpen en vaardigheden. Diablo IV introduceert hierbij drie nieuwe attributen: Angelic, Demonic en Ancestral Power. De uitrusting kan verder worden versterkt met runen en runenwoorden.

In het spel zijn vijf klassen aangekondigd. Aanvankelijk werden de klassen Barbarian, Sorceress en Druid bekendgemaakt. In 2021 en 2022 werden de Rogue en Necromancer bekend.

De spelwereld is een open wereld. Spelers kunnen hierbij tussen verschillende regio's en kerkers wisselen zonder laadschermen. Ook kunnen gebieden en werelden in elke willekeurige volgorde worden voltooid.

Blizzard bevestigde in een bericht dat het spel geen pay2win-elementen zal gaan krijgen. Dit bericht volgde kort na het uitkomen van het controversiële spel Diablo Immortal, dat in tegenstelling wel beschikt over de fel bekritiseerde microtransacties.[1]

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Recensiescore
Recensieverzamelaar Score
Metacritic 87% (PC)
88% (PS5)
92% (XBSX)
Publicist Score
Destructoid 8
Famitsu 37/40
Gamer.nl (pc) 9,0/10[2]
GameSpot 8
IGN 9
Power Unlimited 80/100[3]
FOK! (PS5) 7/10[4]

Diablo IV ontving positieve recensies. Men prees de sfeer in het spel, verhaal, visuele gedeelte en het levelontwerp. Kritiek was er op enkele technische punten, waaronder vertragingen en bugs, en op eindbaasgevechten.

Diablo IV werd het snelstverkopende spel in de Diablo-reeks, met een omzet van 666 miljoen Amerikaanse dollar in de eerste vijf dagen na uitgave.[5]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]