World of Warcraft: Warlords of Draenor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
18-05-2015

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken.

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

World of Warcraft: Warlords of Draenor
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwerper(s) Tom Chilton
Cory Stockton
Ion Hazzikostas
Brian Holinka
Chadd Nervig
Ontwikkelaar(s) Blizzard Entertainment
Uitgever(s) Blizzard Entertainment
Muziek Russell Brower
Neal Acree
Clint Bajakian
Craig Stuart Garfinkle
Edo Giudotti
Jason Hayes
Eimear Noone
Glenn Stafford
Datum van uitgave 13 november 2014
Huidige versie Vanaf 6.0.3
Genre(s) MMORPG
Speelmodus Multiplayer
Leeftijdsklasse ESRB: T (Teen)
PEGI: 12+
Platform(s) Microsoft Windows, OS X
Media DVD DL, digitale distributie
Systeemeisen
Zie: Systeemvereisten
Navigatie
Spelserie Warcraft
Uitbreiding van World of Warcraft
Voorloper World of Warcraft: Mists of Pandaria
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

World of Warcraft: Warlords of Draenor is de vijfde uitbreiding op het MMORPG World of Warcraft. Het was aangekondigd op 8 november 2013 door Chris Metzen op BlizzCon 2013. Op 14 augustus 2014 kondigde Blizzard in LA aan dat Warlords of Draenor op 13 november 2014 uit zal komen. Op 13 november 2014 kwam Warlords of Draenor uit.

In de nieuwe uitbreiding kunnen spelers het level van hun personage verhogen naar 100. Warlords of Draenor introduceert een nieuwe wereld, namelijk Draenor. Er zijn talloze nieuwe schepselen bij gekomen. Ook is de interface volledig opnieuw ontworpen, met als doel het spel aangenamer te maken.

Plot en inhoud[bewerken]

Draenor[bewerken]

Draenor in World of Warcraft: Warlords of Draenor

De wereld Draenor heeft ongeveer dezelfde omvang en grootte als Outland. Draenor is een wereld met zeeën en land in tegenstelling tot Outland waarvan het continent dat op Draenor ligt rondzweeft in het universum. Het bevat gelijkaardige zones als in de eerste uitbreiding van World of Warcraft, namelijk The Burning Crusade. Draenor bevat de volgende nieuwe landen Frostfire Ridge, Gorgrond, Tanaan Jungle, Spires of Arak en Talador. Shadowmoon Valley en Nagrand zijn de twee enige bekende landen uit Outland die nog ongeveer het zelfde landschap hebben. Frostfire Ridge en Shadowmoon Valley zijn de eerste zones die men betreedt. In het zuidwesten van Draenor is er een groot onbekend land met twee vijvers. De Fields of Farahlon is een land ten noordoosten van het continent in is de plek waar de Orc Ner'zhul zijn vele portals heeft geplaatst waardoor de planeet in stukken brak en is hedendaags de Netherstorm.

Schepselen en vijanden[bewerken]

Warlords of Draenor brengt heel wat nieuwe schepselen en vijanden met zich mee. Veel wezens zijn uitgestorven op de planeet na de vernietiging veroorzaakt door Ner'zhul. Er zijn ongeveer 25 nieuwe wezens in het spel maar de meest voorkomende zijn:

 • Ogres: Deze Ogres zijn anders dan de Ogres van Azeroth en Outland. Ze zijn sterker, groter en agressiever dan de gewone Ogres. Het uiterlijk van dit schepsel heeft een het gezicht en de tanden van een Orc met een scherp uitsteeksel op de hoofd. Het lichaam ziet eruit als die van een Ogre, alleen is deze veel breder en lopen Ogres ingezakt.
 • Ogron: De Ogron is een ras van de grootte, die ooit op Draenor leefde, en behoort tot de familie van de Ogres. Deze wezens stierven uit na de vernietiging van Draenor en vormde de eerst originele Horde. Ze hebben een donkere huidskleur en zien eruit als een Ogre uit Azeroth. Ze hebben 1 oog en 4 scherpe uitsteeksel bij de schouders. Ogrons zijn heel dom en kunnen moeilijk luisteren naar orders maar zijn erg gevaarlijk.
  • Gronn: Een Gronn is al gezien in Outland en is gecreëerd door de Ogres.
 • Saberon: De Saberon is een kat-achtige worgen. Ze zijn ongeveer 4-5 meter groot en hebben twee grootte klauwen.

Facties van Draenor[bewerken]

Nieuwe facties:[bewerken]

 • Vol'jin's Spear: Een factie voor de Horde in Warspear, Ashran. Ze hebben het zelfde doel als "Wrynn's Vanguard", een factie voor de Alliance.
 • Wrynn's Vanguard: Een factie voor de Alliance in Warspear, Ashran. Ze hebben het zelfde doel als "Vol'jin's Spear", een factie voor de Horde.
 • Arakkoa Outcasts: Een factie voor iedereen in Veil Terokk, Spires of Arak. Ze zoeken naar een manier voor een betere toekomst zonder oorlog. Ze hebben de Sethe vloek en hopen dat hun oude koning van Terok, Anzu, zal terugkeren om de vloek te laten verdwijnen.
 • Council of Exarchs: Een factie voor de Alliance in Shadowmoon Valley. De raad staat ook bekend als "The Hand of the Prophet", en zijn de leiders over de maatschappij van de Dranei. De raad is bevriend met de Alliance maar ze zijn geen leden.
 • Frostwolf Orcs: Een factie voor de Horde in Bladespire Fortress, Frostfire Ridge. Deze clan is klein en sterk. Ze hebben en erg goede relatie me wolven waardoor ze ook met deze beesten reizen. Elk seizoen trekken ze naar Nagrand.
 • Laughing Skull orcs: Een factie voor de Horde in Gorgrond. Ze zijn wild en een hebben een hechte band. Ze kregen een offer om de Iron Horde te betreden maar deze hebben ze geweigerd. De Iron Horde probeert deze clan te vernietigen maar de Laughing Skull orcs zijn bevriend geraakt met de Frostwolf Orcs en de Horde.
 • Sha'tari Defense: Een factie voor de Alliance in Auchindoun, Terokkar Forest. Ze proberen terug controle te krijgen over hun hoofdstad maar dit mislukt elke keer.
 • Steamwheedle Preservation Society: Een factie voor iedereen in Nagrand. Het is een archeologie factie die opzoek zijn naar oude relikwieën van Ogres uit Nagrand.

Gameplay[bewerken]

Item squish[bewerken]

Blizzard vindt dat de getallen bij hoge-level-karakters en items te groot worden en wil daarom alles naar beneden bijstellen. De monsters die de spelers tegenkomen zullen naar waarschijnlijkheid dienovereenkomstig worden aangepast. Het naar beneden bijstellen wordt door Blizzard "item squish" genoemd.

Toegang tot Draenor[bewerken]

Personages die level 90 zijn krijgen een reeks opdrachten die ze met goed gevolg moeten afleggen voordat ze toegang krijgen tot het continent Draenor. Om Outland te betreden door eender welke speler kan men een portal van eender welke hoofdstad in Azeroth naar Hellfire Peninsula nemen. Outland is Draenor na de vernietiging door Ner'zhul.

Garrisons[bewerken]

Spelers kunnen in de wereld van Draenor hun eigen Garrison opstellen, deze zijn te vergelijken met de farms die op dit moment beschikbaar zijn in Halfhill. Door resources en followers te verzamelen(over het proces van followers verzamelen is nog niets concreet bekend) kan de speler zijn garrison upgraden. Er kunnen gebouwen toegevoegd worden die bonussen gaan geven aan de speler.

Ontwikkeling[bewerken]

Tijdens de ontwikkeling van Warlords of Draenor zette het ontwikkelingsteam het bestandsformaat MPQ, dat werd gebruikt voor alle voorgaande spellen, om naar een nieuw bestandsformaat, namelijk CASC.[1] Het spel zal ook nieuwe en geüpdatete personagemodellen bevatten waarbij de bouw en textuur is verbeterd; de ontwikkelaars zeiden dat ze de originele bouw van de personages willen behouden maar de kwaliteit verbeteren zoals Pandaren in Mists of Pandaria[2] Ook de prestaties van het spel zijn veranderd voor de uitbreiding en de ontwikkelaars kondigen aan dat, alhoewel het spel grafisch beter wordt, er geen problemen zullen voorkomen waarbij prestaties (FPS) dalen.[3]

In april 2014 kwam Warlords of Draenor uit in de alfa test fase.[4][5] In juni 2014 kwam de beta test fase waardoor het spel kon worden getest voordat het spel wordt verkocht.[6] Spelers die het spel op voorrand aankopen krijgen een gratis level 90 boost voor één van hun personages. Ook kan de speler vanaf nu zijn personage naar level 90 boosten voor 45 euro. Het aanbod heeft volgens de marketingafdeling van Blizzard deze hoge prijs zodat de ervaring van het levelen van een karakter niet weg gaat en nog steeds wordt toegepast.[7]

Vanaf deze uitbreiding wilt Blizzard om het jaar een nieuwe uitbreiding uitbrengen.[8]

Problemen[bewerken]

Op 13 november 2014, toen Warlords of Draenor live online kwam, hadden spelers moeilijkheden om op hun account in te loggen door de lange wachtrijen en problemen met de latency. Volgens Blizzard kwam dit door DDoS-aanvallen en omdat er nog veel spelers online waren over verschillende landen van Azeroth en Draenor.[9][10]

Kritiek[bewerken]

Er is veel kritiek op huidige koers van Blizzard[11][12]. Als gevolg hiervan verloor World of Warcraft in het eerste kwartaal van 2015 maar liefst 2.900.000 betalende spelers [13].

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Stickney, Anne. Warlords of Draenor Alpha testing begins. Joystiq (April 3, 2014) Geraadpleegd op April 28, 2014
 2. McWhertor, Michael. See World of Warcraft: Warlords of Draenor's revamped orcs, dwarves and gnomes. Polygon (November 8, 2013) Geraadpleegd op April 28, 2014
 3. Maiberg, Emanuel. World of Warcraft: Warlords of Draenor's new character models won't affect performance. PC Gamer (April 17, 2014) Geraadpleegd op April 28, 2014
 4. Pitcher, Jenna. World of Warcraft: Warlords of Draenor enters alpha testing. Polygon (April 3, 2014) Geraadpleegd op April 28, 2014
 5. Sarkar, Samit. Blizzard bringing Diablo 3 PS4, Hearthstone iPad, more to PAX East. Polygon (March 17, 2014) Geraadpleegd op April 28, 2014
 6. Royce, Brianna. Blizzard dispatches Warlords of Draenor closed beta invites. Massively (June 27, 2014) Geraadpleegd op July 3, 2014
 7. Makuch, Eddie. Why World of Warcraft character boosts cost $60. GameSpot (February 25, 2014) Geraadpleegd op April 28, 2014
 8. Carlson, Patrick. Blizzard wants new World of Warcraft expansions every year. PC Gamer (November 21, 2013) Geraadpleegd op April 28, 2014
 9. Prescott, Shaun. World of Warcraft: Warlords of Draenor expansion experiencing launch problems (November 11, 2014) Geraadpleegd op November 11, 2014
 10. Pitcher, Jenna. WARLORDS OF DRAENOR RECOVERING FROM LAUNCH DAY DDOS ATTACK (November 11, 2014) Geraadpleegd op November 11, 2014
 11. http://eu.battle.net/wow/en/forum/
 12. http://us.battle.net/wow/en/forum/
 13. http://www.mmo-champion.com/content/4878-WoW-Down-to-7-1-Million-Subscribers