Wulpen (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wulpen
Deelgemeente in België Vlag van België
Wulpen (België)
Wulpen (België)
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Koksijde
Fusie 1971
Coördinaten 51° 6′ NB, 2° 42′ OL
Algemeen
Oppervlakte 12,29 km²
Inwoners (01/01/2007) 520
(42 inw./km²)
Mannen 52,31 %
Vrouwen 47,69 %
Overig
Postcode 8670
NIS-code 38014(C)
Oude NIS-code 38027
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Wulpen is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de kustgemeente Koksijde.

Sint-Willibrorduskerk

Ligging[bewerken]

Wulpen ligt achter de oude spoorwegberm Nieuwpoort-Diksmuide die een sleutelrol speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog bij de Slag aan de IJzer. In Ramskapelle, vlak bij de grens met Wulpen, staan de restanten van een observatiepost, vanwaaruit men over de spoordijk kon uitkijken.

Geschiedenis[bewerken]

Op de Ferrariskaarten uit 1777 is Wulpen te zien als een nog veel kleiner dorpje dan vandaag. De dorpskern omvatte de kerk en een 15-tal huizen en boerderijen. Het gehucht Wulpendamme (500 meter noordelijker) bestond toen uit een tiental rijhuizen bij de dijk en één boerderij. Enkele kilometers oostelijker lagen de Allaerts Huysen, die ook deel uitmaakten van de parochie en bij verre de enige grote boerderij van Wulpen was. Vandaag bestaat de boerderij nog steeds, ze ligt in de Allaertshuizenstraat.

Eerste Wereldoorlog[bewerken]

De onderwaterzetting van het front tussen de oude spoorwegberm en de IJzer teneinde de opmars van de Duitsers in oktober 1914 te stoppen, werd in Wulpen uitgedacht bij onderwijzer Van Marcke. Bij hem waren twee hoge officieren van het Belgische leger gekantonneerd. De onderwijzer wees hen op de talrijke onderwaterzettingen buiten de muren van de stad Nieuwpoort teneinde de stad te vrijwaren van oorlogsgeweld en bezetting door vreemde legers in de loop der eeuwen. Dit plan werd nadien uiteengezet op het hoofdkwartier van koning Albert I in Veurne. Karel Cogge, opzichter van de Noordwateringen van Veurne, werd er bij gehaald en hij tekende uit hoe dit gebied kon overstroomd worden. Schipper Hendrik Geeraert kwam nadien helpen door de sluizen van Nieuwpoort open te draaien. De onderwaterzetting duurde vier jaar en de Duitsers zijn nooit over de spoorwegberm geraakt.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Het Sint-Willibrordusputje
  • Het Gedenkteken van de 4e legerafdeling WO I
  • De Sint-Willibrorduskerk
  • In 2004 werd de Conterdijk heraangelegd en werd er een nieuwe voetgangersbrug, de Florizoonebrug aangelegd. Er werd een beeld, "Het blije weerzien" van Jenny Reynaert onthuld. Er zijn tevens vier aanlegplaatsen voor boten voorzien.
  • In 2009 werd bekend dat in Wulpen een jachthaventje komt voor 50 boten op de noordelijke oever van het kanaal Nieuwpoort-Veurne, dit zal rechtstreeks aansluiten op de Oostduinkerkse Golf Hof ter Hille.
  • Een opschrift aan de boerderij Alaertshuizen herinnert eraan dat deze gronden door religieuzen van de abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen in 1128 werden ingepolderd.
  • De kerk van Wulpen werd gebruikt tijdens de opnames van de serie Windkracht 10. De scène van het huwelijk tussen Anne en Walter werd opgenomen op de dorpplaats.

Politiek[bewerken]

Wulpen had een eigen gemeentebestuur en burgemeester tot de fusie van 1971. Burgemeesters waren:

Bekende inwoners[bewerken]