Yacarekaaiman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yacarekaaiman
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2020)
Een exemplaar uit Argentinië
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Crocodilia (Krokodilachtigen)
Superfamilie:Alligatoroidea
Familie:Alligatoridae (Alligators en kaaimannen)
Onderfamilie:Caimaninae (Kaaimannen)
Geslacht:Caiman
Soort
Caiman yacare
(Daudin, 1802)
Verspreidingsgebied in het groen.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Yacarekaaiman op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De yacarekaaiman[2] (Caiman yacare), is een krokodilachtige uit de familie alligators en kaaimannen (Alligatoridae) en de onderfamilie kaaimannen (Caimaninae).[3]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De yacarekaaiman is een middelgrote soort krokodil; de totale lichaamslengte inclusief staart is ongeveer 2,5 tot 3 meter voor volwassen mannetjes, vrouwtjes blijven kleiner rond 2 meter. De yacarekaaiman heeft een andere gebitsindeling dan de brilkaaiman; 5 rijen voortanden (premaxillair) en 14 of 15 rijen tanden (maxillair) in de bovenkaak en 17 tot 21 rijen kiezen (mandibulair) in de onderkaak. Het aantal tanden varieert van 72 tot 82, de meeste exemplaren hebben echter 74 tanden en kiezen.[4] Opmerkelijk is dat de kiezen in de onderkaak soms dwars door de bovenkaak groeien.

De snuit is aangepast op het voedsel van de kaaiman, op het menu staan voornamelijk slakken, waar de kaaiman in is gespecialiseerd. Verder worden ook kleine gewervelden gegeten zoals vissen en soms slangen.

Verspreiding en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De yacarekaaiman komt voor in Zuid-Amerika: in Argentinië, Brazilië, Bolivia en Paraguay.[3] De soort heeft de meest zuidelijk verspreiding van alle kaaimannen. Het aantal in het wild levende exemplaren wordt geschat op 100.000 tot 200.000, het is een van de weinige soorten krokodilachtigen die nog redelijk algemeen voorkomt en niet is bedreigd. De habitat bestaat uit ondergelopen graslanden, rivieren en meren.

Bedreiging en bescherming[bewerken | brontekst bewerken]

De yacarekaaiman wordt bejaagd om het vlees en de huid, de huid is echter niet heel geschikt om krokodillenleer van te maken in vergelijking met andere krokodilachtigen. Vanwege de vele benige insluitingen (osteodermen) in de rug is alleen de huid van de flanken hiervoor geschikt.

Taxonomie en naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De naam yacare is afgeleid van jacaré, de lokale naam voor alligator. De yacarekaaiman werd tot 1993 beschouwd als een ondersoort van de brilkaaiman (Caiman crocodilus), en lijkt uiterlijk ook sterk op deze soort. De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door François Marie Daudin in 1802. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Crocodilus yacare gebruikt.[3]

Er worden twee ondersoorten erkend, die verschillen in het uiterlijk en het verspreidingsgebied.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]