Alligators en kaaimannen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alligators en kaaimannen
Chinese alligator (Alligator sinensis)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Diapsida
Infraklasse:Archosauromorpha
Superorde:Crocodylomorpha
Orde:Crocodilia (Krokodilachtigen)
Superfamilie:Alligatoroidea
Familie
Alligatoridae
Gray, 1845
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Alligators en kaaimannen op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Alligators en kaaimannen[1], ook wel alligators en kaaimans[2] (Alligatoridae) zijn een familie uit de orde krokodilachtigen (Crocodilia). De familie omvat alle alligators en kaaimannen.

Naam en indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Mississippialligator (Alligator mississippiensis)

De wetenschappelijke naam van de groep werd voor het eerst voorgesteld door John Edward Gray in 1845. Er zijn acht moderne soorten, die worden onderverdeeld in de echte alligators (onderfamilie Alligatorinae, geslacht Alligator) en de kaaimannen (onderfamilie Caimaninae, geslachten Caiman, Paleosuchus en Melanosuchus).[3]

De echte alligators worden nog door twee soorten vertegenwoordigd: de mississippialligator in Noord-Amerika en de Chinese alligator die in de Yangtzerivier leeft. De kaaimannen leven in Centraal- en Zuid-Amerika, en worden vertegenwoordigd door zes soorten.

Onderverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Familie Alligatoridae

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De echte alligators kunnen tot bijna zes meter lang worden, maar bereiken meestal een lichaamslengte van drie tot vier meter. Kaaimannen zijn beduidend kleiner (1,80-2,50 m), maar de zwarte kaaiman is een uitzondering die een lichaamslengte tot 4,5 m kan bereiken. Over het algemeen genomen zijn krokodillen gevaarlijker voor mensen dan alligators.

De alligators en kaaimannen hebben net als echte krokodillen (Crocodylidae) en gavialen (Gavialidae) hun eigen unieke kopvorm. De kop van echte alligators lijkt op die van krokodillen maar is iets korter en breder. Het belangrijkste verschil is dat er bij een alligator met gesloten bek alleen boventanden te zien zijn, geen ondertanden zoals bij een krokodil. Kaaimannen hebben dezelfde schedelvorm als alligators, alleen nog wat korter en breder. Ze vangen er meestal vrij kleine prooien mee.

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]