Zandstruisgras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zandstruisgras
Zandstruisgras
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Poaceae (Grassenfamilie)
Onderfamilie:Pooideae
Geslachtengroep:Poeae
Geslacht:Agrostis (Struisgras)
Soort
Agrostis vinealis
Schreb. (1771)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zandstruisgras op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Zandstruisgras of heidestruisgras (Agrostis vinealis, synoniem:Agrostis canina ssp montana) is een vaste plant die behoort tot de grassenfamilie. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend en stabiel of genomen. Zandstruisgras komt voor in Europa, Noord-Afrika, Azië en het oosten van Noord-Amerika. Het aantal chromosomen 2n = 28.[1]

De plant wordt 10 - 60 cm hoog en vormt lange wortelstokken met strokleurige schubben. De bloeistengels staan rechtop. De vlakke, ruwe bladschijf is 2 - 15 cm lang en 1 - 3 mm breed. Vaak zijn de bladeren echter ingerold. De bladschede is onbehaard. Het spitse tot driehoekige tongetje van het bovenste blad is 1 - 5 mm lang en 1 - 5 mm breed.

Zandstruisgras bloeit van juni tot en met augustus. De 2 - 20 cm lange, roodpurperen bloeiwijze is een pluim. Het 2 - 3,3 mm lange, eliptische aartje heeft een draadvormige steel. De aartjes hebben één, tweeslachtige bloem. Het onderste kroonkafje (lemma) is 1,5 - 2,5. mm lang en heeft een 2 - 4,5 mm lange kafnaald. Het bovenste, doorzichtige kroonkafje (palea) is 0,5 mm lang, maar ontbreekt vaak. De drie helmknoppen zijn 1 - 1,5 mm lang. De bloem heeft twee stempels.

De 1 - 1,2 mm lange vrucht, zaad genoemd, is een graanvrucht.

Zandstruisgras komt voor in het westen, midden en oosten van Nederland op open, kalkhoudende zandgrond in de duinen en heidevelden.

Plantengemeenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Zandstruisgras is een indicatorsoort voor struisgrasvegetaties (ha) subtype Buntgrasverbond, een karteringseenheid in de Biologische Waarderingskaart (BWK) van Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

In andere talen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Duits: Sand-Straußgras
  • Engels: Brown bentgrass, brown bent
  • Frans: Agrostide des sables

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Agrostis vinealis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.