Moraal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zedelijkheid)
Dit artikel beschrijft moreel gedrag. Voor de morele mentale toestand zie moreel

Moraal of zeden, is de opdeling van handelingen of gedragingen binnen een bestaande - of voorgestelde - maatschappelijke context, in twee soorten gedragsregels. Enerzijds zijn er de handelingen die als correct of wenselijk worden gezien, en anderzijds zijn er de taboes: handelingen die dat niet zijn. Voorbeelden: seksuele zeden of seksuele moraal versus seksuele taboes, bijvoorbeeld incest, etiquette versus ongemanierdheid, humanitaire principes versus onmenselijkheid. Het filosofisch vakgebied van de ethiek stelt de vraag: 'wat is een goede moraal?' In het dagelijks spraakgebruik is 'ethiek' min of meer synoniem voor moraal, in de filosofie betekent ethiek 'moraalfilosofie', waaronder valt de verdediging van een moraal. Een handeling is immoreel als ze ingaat tegen de wetten van de moraal, en moreel als ze eraan voldoet. Iets is amoreel als het goed noch slecht is. Men kan spreken van een bepaalde moraal of zedenleer.

In verhalen is vaak sprake van een moraal of zedenles. De moraal is dan het motief van een verhaal, de achterliggende gedachte of aanleiding. Motieven worden in elk soort literatuur gebruikt, ingebed in de tekst, en zijn vaak pas na een nadere tekstontleding als zodanig te herkennen. Voorbeelden zijn de parabel en het sprookje, maar ook in recentere verhaalvormen, zoals stripverhalen, wordt een moraal ingebracht. De verhalen van Suske en Wiske gaan tussen de regels door dikwijls over de natuur en haar bescherming.

Moraal wordt in hoge mate bepaald door traditie en de normen / normen en waarden van een samenleving. Antropologen bestuderen samenlevingen wereldwijd, en beschrijven de verschillen en overeenkomsten in zeden en moraal. Wat 'immoreel' is in de ene samenleving kan 'normaal' gedrag zijn in de andere. Antropologe Celia Green onderscheidde een 'tribale' (stammen-) en een 'territoriale moraal'. Laatstgenoemde bevat tal van verbodsbepalingen die het grondgebied en het eigendom afbakenen en beschermen. Territoriale moraal is tolerant, zolang een persoon zich niet bemoeit met het eigendom van een ander. Tribale moraal is normatief, het legt de normen van het collectief op aan het individu. Tribale normen zijn arbitrair, cultureel afhankelijk en 'flexibel'; territoriale moraal richt zich op regels die universeel en absoluut zijn, zoals Kants 'categorische imperatief' .

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Moraal.