Zilverige heidesatijnzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zilverige heidesatijnzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales (Plaatjeszwam)
Familie:Entolomataceae
Geslacht:Entoloma
Soort
Entoloma argenteostriatum
Arnolds & Noordel. (1979)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De zilverige heidesatijnzwam (Entoloma argenteostriatum) is een schimmel behorend tot de familie Entolomataceae. Hij leeft saprotroof, in schrale graslanden op zandige bodem.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Hoed

De hoed varieert in diameter van 9 tot 25 mm en heeft een conisch-convexe of convexe vorm die zich ontwikkelt tot plano-convex. De rand is recht, en naarmate de paddenstoel ouder wordt, kan de marginale zone golvend zijn. De hoed is sterk hygrofaan, donkergrijs-bruin wanneer vochtig en transparant gestreept tot het midden. Bij het drogen verandert de kleur naar bleek bruin-grijs met een satijnen glans.

Lamellen

De lamellen zijn matig ver uit elkaar geplaatst, variabel ingevoegd, aanvankelijk licht bruin-grijs en later vleeskleurig.

Steel

De steel heeft een lengte van 23-32 en een dikte van 1,8-4 mm. De steel is soms afgeplat en tot 7 mm breed, grijs-bruin van kleur en lichter dan de hoed met lengtestrepen en een dicht bepoederd bovenste gedeelte.

Vlees

Het vlees in de hoed is dun (1,5 mm), grijsachtig wit en stevig, terwijl de schors in de steel grijs-bruin is (0,5 mm), het context is grijsachtig wit en splitst gemakkelijk in de lengte.

Geur

De geur is eerst meelachtig en later meer komkommerachtig.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De sporen zijn 5-7-hoekig in zijaanzicht en meten 7,4-10,6 × 5,8-6,9 µm. De basidia zijn 29-38(-41) × 8,5-10,6 µm, knotsvormig en 4-sporig. De cystidia ontbreken. De hymenoforale trama bestaat uit cilindrische tot opgezwollen elementen, gemengd met smalle verbindende hyfen. De pileipellis is een cutis van 4-13 micrometer breed, bestaande uit cilindrische hyfen met overgangen naar een trichoderm, vooral in het midden en bij jonge exemplaren. De pileitrama heeft een zwak tot duidelijk ontwikkelde hypoderm, met opgezwollen elementen en lange, opgezwollen hyfen gemengd met smalle verbindende hyfen. Het gehele trama is grof bruin ingelegd, met name in het bovenste gedeelte van de pileitrama. Er zijn geen gespen aanwezig.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland komt de zilverige heidesatijnzwam zeldzaam voor. Hij staat op de rode lijst in de categorie gevoelig.