Zoetzak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schubappel
Vrucht
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Magnoliiden
Orde:Magnoliales
Familie:Annonaceae
Geslacht:Annona
Soort
Annona squamosa
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Schubappel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De zoetzak (Annona squamosa), suikerappel, kaneelappel of schubappel is een in droge tijden bladverliezende, tot zeven meter hoge boom.

Boom[bewerken | brontekst bewerken]

De Annona squamosa is een halfbladverliezende boom. Ze worden tussen de 3 en 7 meter hoog. De afwisselend geplaatste, ovaalvormige, 2-5,5 × 5–17 cm grote bladeren zijn van boven dof en groen en van onderen lichter groen en donzig behaard. De bloemen groeien aan jonge takken tegenover de bladeren in groepen van één tot vier stuks op 2,5 cm lange, dunne, gebogen stelen. Wanneer de bomen 3 à 4 jaar oud zijn beginnen ze vrucht te dragen.

Vruchten[bewerken | brontekst bewerken]

De verzamelvrucht is rond van vorm, bij de steel ingedeukt en 5–10 cm groot. Typisch voor de vrucht is de grofschubbige schil die uit onregelmatige knopvormige, sterk gewelfde, vlezige delen bestaat, die in volrijpe toestand maar net aan elkaar blijven zitten. De 2 mm dikke schil is rijp meestal groen tot geelgroen en blauw, maar enkele rassen krijgen roze en violette vruchten. De pulp is crèmewit, uitgerijpt zeer zacht, sappig en pappig, fijnkorrelig en zoet-aromatisch van smaak. Uiterlijk doet dit rijpe vruchtvlees wel aan yoghurt denken. In de vrucht zitten vele 1,5 cm grote zaden. De vrucht is voor 50-80% eetbaar en wordt veelal vers gegeten. Er zit redelijk veel vitamine C in, tussen de 35 en 42 milligram per 100 gram vruchtvlees en dat is iets meer dan in grapefruit.

Teelt[bewerken | brontekst bewerken]

De vrucht, die als een van de smakelijkste soorten van het geslacht Annona wordt beschouwd, stamt uit tropisch Amerika en wordt wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt, het meest noordelijk in Florida, Egypte en Zuid-China.

Naslagwerk[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Annona squamosa op Wikimedia Commons.