Zwanenberg Food Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zwanenberg Food Group
emaile advertentiebord
emaile advertentiebord
Oprichting 1929
Oprichter(s) Th.S. van der Laan
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Almelo, Aalsmeer, Lichtenvoorde
Werknemers 1600 (2016)
Omzet € 400 miljoen (2016)
Website http://www.zwanenberg.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Zwanenberg Food Group B.V. (ZFG) is een in Almelo gevestigd familiebedrijf dat in 1929 te 's-Gravenhage is opgericht door Th.S. van der Laan[1], en dat zich voornamelijk richt op de productie van vleeswaren en -conserven.

Activiteiten[bewerken]

Anno 2017 heeft Zwanenberg Food Group circa 1600 medewerkers in dienst. Het behaalde een omzet van circa 400 miljoen euro. Het bedrijf beschikt over twaalf productielocaties, waarvan zeven in Nederland, drie in het Verenigd Koninkrijk en twee in de Verenigde Staten.

Enkele merken van de groep zijn: Zwan, Zwanenberg, Kraak-vers, Kips, Linera, Hooymans en Huls. Ook worden vleeswaren en conserven onder private label geproduceerd.

Geschiedenis[bewerken]

In 1929 begon Van der Laan een vleeswarenfabriek in 's-Gravenhage. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd groei gerealiseerd door de export van vleesconserven uit te breiden naar tientallen landen wereldwijd. Groei in de Benelux zette in in 1981 toen Lupack te Raalte werd overgenomen. Vervolgens werd besloten het hoofdkantoor, dat zich tot dan toe in Leidschendam bevond, naar Almelo te verplaatsen. Daar werd in 1983 de conservenfabriek van het failliete Buyvoets overgenomen. Een deel van het Buyvoets-personeel kon mee in het nieuwe bedrijf en ongeveer 20 mensen kwamen over uit Leidschendam, meest leidinggevenden en kantoorpersoneel.

In 1989 werden de drogeworstactiviteiten van De Leeuw in Borne ingelijfd. In 1996 volgde dan de overname van de Zwanenbergfabrieken te Oss, die voordien in handen van Unilever waren. Ook werd toen de licentie voor het merk Linera verkregen.

In 1998 werd drogeworstfabriek Huls overgenomen, en vervolgens Hooymans (tong- en leverproducten), Offerman, Kraak (gesneden vleeswaren) en Cebeco Meat Products (gekookte vleeswaren).

In 1996 verkreeg de onderneming de merken Zwanenberg en Zwan. Daarna ging het bedrijf Zwanenberg Food Group heten.

In 2005 besloot de directie in de Verenigde Staten te gaan produceren.[1] In Cincinnati werd een vleesconservenfabriek gebouwd. In 2007 werden de Amerikaanse conservenactiviteiten van Tyson overgenomen gevolgd door Vietti Foods in Nashville (Tennessee) in 2011.[1]

Medio 2017 nam de groep van Unilever de vlees- en soepfabriek in Oss over.[2] In de fabriek worden naast Unox worsten ook producten van de merken Bertolli en Knorr gemaakt. Alle merken en recepten blijven eigendom van Unilever en Unilever blijft ook de marketing en verkoop doen.[2] De 325 medewerkers gaan over naar Zwanenberg. Dat bedrijf verplaatst ook productie naar Oss, waardoor de werkgelegenheid bij de fabriek met 20% zal toenemen.[2]

In september 2017 werd de verkoop aangekondigd van het bedrijfsonderdeel voorverpakte vleeswaren aan de Belgische branchegenoot Ter Beke.[3] Onder dit bedrijfsonderdeel vallen de fabrieken in Aalsmeer, Borculo en Zoetermeer, met 265 voltijdsbanen en een jaaromzet van ruim 130 miljoen euro.[3] Bij Ter Beke, dat genoteerd is aan de beurs in Brussel, werken 2000 mensen. De omzet van Ter Beke bedroeg in 2016 circa 420 miljoen euro.[3] Zwanenberg wil zich gaan toeleggen op de productie van vleesconserven, worst en snacks, maar ook van vleesvervangers, soepen en sauzen. De verkoop van niet-vleesproducten moet uiteindelijk de helft van de totale omzet van Zwanenberg gaat beslaan.

Externe link[bewerken]