Zwanenberg Food Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zwanenberg Food Group
emaile advertentiebord
emaile advertentiebord
Oprichting 1929
Oprichter(s) Th.S. van der Laan
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Almelo, Aalsmeer, Lichtenvoorde
Werknemers 1600 (2016)
Omzet € 400 miljoen (2016)
Website http://www.zwanenberg.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Zwanenberg Food Group B.V. (ZFG) is een in Almelo gevestigd familiebedrijf dat in 1929 te 's-Gravenhage is opgericht door Th.S. van der Laan[1], en dat zich voornamelijk richt op de productie van vleeswaren en -conserven.

Geschiedenis[bewerken]

In 1929 begon Van der Laan een vleeswarenfabriek in 's-Gravenhage. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd groei gerealiseerd door de export van vleesconserven uit te breiden naar tientallen landen wereldwijd. Groei in de Benelux zette in in 1981 toen Lupack te Raalte werd overgenomen. Vervolgens werd besloten het hoofdkantoor, dat zich tot dan toe in Leidschendam bevond, naar Almelo te verplaatsen. Daar werd in 1983 de conservenfabriek van het failliete Buyvoets overgenomen. Een deel van het Buyvoets-personeel kon mee in het nieuwe bedrijf en ongeveer 20 mensen kwamen over uit Leidschendam, meest leidinggevenden en kantoorpersoneel.

In 1989 werden de drogeworstactiviteiten van De Leeuw in Borne ingelijfd. In 1996 volgde dan de overname van de Zwanenbergfabrieken te Oss, die voordien in handen van Unilever waren. Ook werd toen de licentie voor het merk Linera verkregen.

In 1998 werd drogeworstfabriek Huls overgenomen, en vervolgens Hooymans (tong- en leverproducten), Offerman, Kraak (gesneden vleeswaren) en Cebeco Meat Products (gekookte vleeswaren).

In 1996 verkreeg de onderneming de merken Zwanenberg en Zwan. Daarna ging het bedrijf Zwanenberg Food Group heten.

In 2006 werd bekendgemaakt dat de Zwanenbergfabriek te Oss zou sluiten.

Heden[bewerken]

Anno 2017 heeft Zwanenberg Food Group circa 1.600 medewerkers in dienst en beschikt het concern over vleeswaren- en conservenfabrieken in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Enkele merken van de groep zijn: Zwan, Zwanenberg, Kraak-vers, Kips, Linera, Hooymans en Huls. Ook worden vleeswaren en conserven onder private label geproduceerd.

Externe link[bewerken]