Évron

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Évron
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen van Évron
Évron (Frankrijk)
Évron
Situering
Regio Pays de la Loire
Departement Mayenne (53)
Arrondissement Laval
Kanton Évron
Coördinaten 48° 9′ NB, 0° 24′ WL
Algemeen
Oppervlakte 68,24 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
8.508[1]
(125 inw./km²)
Hoogte 82 - 200 m
Overig
Postcode 53600
INSEE-code 53097
Foto's
Basiliek
Basiliek
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Évron is een fusiegemeente (commune nouvelle) in het Franse departement Mayenne (regio Pays de la Loire). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Laval. Évron is op 1 januari 2019 ontstaan door de fusie van de gemeenten Châtres-la-Forêt, Évron en Saint-Christophe-du-Luat; de fuserende gemeenten kregen de status van commune deleguée. De gemeente telde 8.508 inwoners op 1 januari 2021.[1]

Évron is bekend door haar benedictijner abdij en basiliek.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Évron en haar abdij in 1695

In de 7e eeuw werd een eerste abdij gesticht in Évron. Dit werd vernield door de Vikingen. De abdij werd opnieuw gesticht in 981. De romaanse abdijkerk uit de 10e eeuw werd in de 13e eeuw vervangen door een gotische kerk. De abdij trok bedevaarders aan en werd een van de rijkste van Maine dankzij schenkingen. Het dorp ontwikkelde zich naast de abdij.

De stad werd ingenomen door de Engelsen in 1418 tijdens de Honderdjarige Oorlog. In 1577 werden Évron en de abdij geplunderd door calvinisten. Bij hun terugkeer versterkten de monniken de abdij met een muur. In de 18e eeuw werd een nieuw klooster gebouwd in classicistische stijl.[2] In 1700 telden Évron ongeveer 2.800 inwoners. Het was door zijn markten een belangrijk handelscentrum. Verder was er textiel- en metaalnijverheid.

In 1855 werd het station geopend op de spoorlijn Parijs-Laval. Évron werd een productiecentrum voor ongebluste kalk en bakstenen. Ook kwam er een schoenfabriek. Tijdens de Frans-Duitse Oorlog (1870-1871) werd de stad bezet door Duitse soldaten. De bevolking werd geteisterd door besmettelijke ziekten (tyfus, cholera). Deze bezetting luidde de economische neergang van de stad in, die duurde tot halfweg de 20e eeuw. Toen kwam er nieuwe industrie in de stad,[3] met een onder andere een kaasfabriek van Le Groupe Bel.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Évron bedroeg op 1 januari 2021 68,24 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 124,7 inwoners per km².

Saint-Christophe-du-Luat ligt ten zuidwesten van het centrum van Évron. Châtres-la-Forêt ligt tussen Saint-Christophe-du-Luat en Évron aan de autoweg D20.

De Jouanne, een zijrivier van de Mayenne, stroomt aan de noordelijke grens van de gemeente.

De onderstaande kaart toont de ligging van Évron met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente ligt spoorwegstation Évron.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Abdij met de basiliek Notre-Dame de l'Épine. De gotische basiliek, de voormalige abdijkerk is 13e-eeuws. Onder het koor is een oudere crypte. Naast de basiliek staat de 12e-eeuwse kapel Saint-Crépin gebouwd met arabo-byzantijnse stijlelementen. Het klooster is 18e-eeuws.
  • Mediatheek (1847-1852). Dit neoclassicistische gebouw werd ontworpen als markthal terwijl op de verdieping het gemeentehuis was ondergebracht en dit tot 1971. In 1924 werd het gelijkvloers omgebouwd tot feestzaal. In 1988-1989 werd het gebouw gerestaureerd waarbij de verdieping werd weggenomen.[4]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Évron van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.