Anachronisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aristoteles in middeleeuwse klederdracht
Op het schilderij van Lucas van Leyden Lot en zijn dochters wordt het Bijbelse Sodom afgebeeld als een stad in de Lage Landen anno 1520

Een anachronisme is iets wat niet helemaal in zijn tijd past. Of, preciezer geformuleerd: een al dan niet gewilde inbreuk op of breuk in de chronologische consistentie van toestanden of gebeurtenissen: een concept of voorwerp wordt in een verkeerde context gebruikt, omdat het toen nog niet bestond of als achterhaald wordt ervaren. Metonymisch is een anachronisme het genoemde concept of voorwerp zelf.

Anachronisme als artistieke uiting[bewerken]

In kunstvormen als het theater of het proza wordt het anachronisme zichtbaar wanneer de kunstenaar elementen invoegt die niet behoren tot de historische tijd waarin het toneelstuk of het verhaal zich afspeelt. Dit kan eenvoudigweg berusten op een vergissing (een auteur laat in een roman uit het begin van de 19e eeuw een elektrische straatlantaarn branden), maar het kan ook om een bewuste manipulatie van de tijd gaan. Zo ziet men in moderne ensceneringen van opera's van bijvoorbeeld Mozart uit de 18e eeuw een auto of een bromfiets rondrijden. De intentie van een regisseur kan dan zijn om de historische verhaalstof naar de moderne kijker toe te halen. Het effect van een dergelijk anachronisme is soms vergelijkbaar met wat Bertolt Brecht het Verfremdungseffekt noemde: de kijker (of lezer) ervaart een breuk met de logische gang van zaken en wordt zo aangezet tot het bewust nadenken over wat er te zien is.

Anachronisme als humoristisch element[bewerken]

Ook een komisch effect kan door een anachronisme worden bewerkstelligd. De strip Asterix vermengt in elk verhaal zeer veel anachronismen. De tekenfilmserie The Flintstones speelt zich tijdens de prehistorie af, maar in de serie worden een heleboel 20ste-eeuwse uitvindingen gebruikt, meestal in de vorm van dieren (bijvoorbeeld een dwergolifant als stofzuiger).

Andere voorbeelden[bewerken]

In sommige gevallen past men oude toneelstukken of prozateksten aan de moderne smaak aan; we spreken dan van adaptatie.

Bij uitbreiding wordt de term eveneens gebruikt in taalkunde, psychologische en gerechtscontext.

Vormen van anachronisme[bewerken]

  • Prochronisme: het plaatsen van een gebeurtenis eerder dan de feitelijke datum. Voorbeeld: het in een western die zich in 1870 afspeelt tonen van een wapen dat toen nog niet bestond, zoals het Winchester-1873-geweer.
  • Parachronisme: een te laat geplaatste gebeurtenis, bijvoorbeeld wanneer in een film een moderne huisvrouw getoond wordt die haar was met een wasbord doet in plaats van in een wasmachine.
Icoontje WikiWoordenboek Zoek anachronisme op in het WikiWoordenboek.