Anders Zorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zelfportret met model (1896)

Anders Zorn (Mora, 18 februari, 1860 - aldaar, 22 augustus, 1920) was een Zweedse schilder, etser en beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken]

Zorn was de zoon van een brouwer van Duitse herkomst. Hij studeerde aan de Koninklijke kunsthogeschool te Stockholm. Na zijn studie maakte hij vele reizen door Europa, vaak naar Engeland en Spanje. Na 1893 maakte hij veel portretten in opdracht van vermogende en vooraanstaande Amerikanen, waaronder de presidenten Grover Cleveland en William Howard Taft. Ook in eigen land was hij een veelgevraagd portrettist en maakte hij portretten van koning Oscar II van Zweden, van koningin Sophia en van hun kinderen.

Naast zijn portretkunst is Zorn vooral ook bekend om zijn weergaven van het vrouwelijk naakt en zijn levendige afbeeldingen van het water. Ook schilderde hij landschappen. Als portrettist werkte hij voornamelijk in een realistische stijl, maar hij maakte ook veel werken met sterke invloeden vanuit het impressionisme. Ook hield hij zich bezig met beeldhouwen.

Zorn overleed in 1920, op 60 jarige leeftijd. Veel van zijn werk is te zien in het Nationalmuseum te Stockholm, maar bijvoorbeeld ook in het Metropolitan Museum of Art in New York City, het Museum of Fine Arts in Boston en het Musée d'Orsay in Parijs. In Mora is een museum aan hem gewijd, gehuisvest in zijn voormalig landhuis 'Zorngården', dat daar door hemzelf werd herbouwd.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Hagans, William and Willow: Zorn In America: A Swedish Impressionist of the Gilded Age, Swedish American Historical Society, 2009.

Externe links[bewerken]